KATAR 2022: Drugačiji Mundijal koji otvara mnoga vrata

Sve nam se više bliži početak 22. Svetskog prvenstva u fudbalu, koje će se od od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine održati u Kataru. Iako svaki Mundijal ima specijalno značenje za ljubitelje fudbala, jasno je da će ovo takmičenje biti specifično samo po sebi.

Ovo će biti prvo Svetsko prvenstvo koje se održava u arapskom svetu i tek drugo Svetsko prvenstvo koje se održava u Aziji od 2002. godine, kada su domaćini bili Južna Koreja i Japan.

Ovo Svetsko prvenstvo – Katar 2022, biće upisano kao poslednje na kojem će učestvovati 32 ekipe, nakon što je za turnir 2026. u SAD, Meksiku i Kanadi izglasano povećanje na 48 reprezentacija.

Pored toga što će ostati upamćeno kao poslednje po broju timova, po nečemu će biti i jedinstveno. Zbog velikih letnjih vrućina u Kataru, ovo Svetsko prvenstvo biće održano od kraja novembra do sredine decembra, što će biti prvi turnir koji neće biti održan u maju, junu ili julu. Tako da zbog vrućina u Kataru, nećemo pratiti utakmice naše reprezentacije u ambijentu srpskih vrućina, kao što smo navikli, već uz grejna tela, dok će istovremeno možda napolju vejati sneg.

Organizacija prvenstva od strane Katara simbolizuje na neki način i mondijalizam, ali takođe i solidarnost. Iako su organizatori potrošili veliki novac za ovo Svetsko prvenstvo, što se i moglo očekivati, sve što je izgrađeno koristiće se generacijama, ali ne samo u Kataru, već i u mnogim manje razvijenim zemljama sveta. Posle Svetskog prvenstva kapacitet stadiona će biti smanjen, a sedišta će biti poklonjena. Postoji čak i stadion koji će biti potpuno demontiran, a njegovi delovi biće poslati kao poklon u nekoliko zemalja.

Pored fudbala, fokus u Kataru biće i na nasleđu. Naime, vizija, misija i vrednosti su od velikog značaja za Katar i organizatore, pa veliki akcenat stavljaju na funkcionisanje stvari koje su izgrađene za Svetsko prvenstvo u budućnosti, kako bi pomogli nerazvijenim zemljama, ali i doprineli kulturi, savremenoj nauci… Na taj način se gradi spoj fudbala i drugih zdravih stvari koje je važno promovisati.

Katarci su praktično unapred isplanirali sve do detalja, i već sada se zna kako će zemlja funkcionisati do 2030. godine. Zato imaju poseban organ – Vrhovni komitet za predaju nasledstva.


Upravo se u tome ogleda jasna vizija, koja niče na najvećoj fudbalskoj smotri: pomoću snage najvažnije sporedne stvari na svetu trebalo bi otvoriti vrata novim iskustvima i utabati put drugim važnim vrednostima širom sveta.


Zadatak domaćina je da podeli jedinstveni identitet Katara sa svetom kroz univerzalne emocije sa Svetskog prvenstva koje povezuje ljude kao nikada pre, niti kasnije. Pored dostojnog predstavljanja regiona i same igre i fer pleja, Katar je prilika da se kao nikada ranije uspostavi međukulturno razumevanje, jer svi šutiramo istu loptu, a koja svaki put kada se zatrese mreža može razviti bezbroj mogućnosti van samog terena. Domaćin turnira tako promoviše tekuću misiju Katara za održivu budućnost i trajno nasleđe zemlje, Bliskog istoka i Azije, ali samim tim i celog sveta.


Katar je poznat po svojoj kulturi tople dobrodošlice – zemlja se ponosi time što se prema posetiocima odnosi kao prema porodici. Dovođenje Svetskog prvenstva na Bliski istok po prvi put znači deljenje arapskih običaja i tradicije sa svetom. Katarci bi želeli da svi istraže neverovatno nasleđe Katara, prelepe pejzaže i jedinstvene atrakcije, a za to će imati prilike kao nikada ranije, iako je Katar već bio domaćin brojnih velikih sportskih događaja.

Fudbal je već deo njihove kulture – on je u srcu svega. Katar nudi uzbudljivo mesto za istraživanje. Ova kompaktna, kosmopolitska zemlja je savršena scena za jedinstvena iskustva van fudbala. Kultura i tradicija su od velikog značaja u Kataru, pa je prikladno da služe kao inspiracija za logo Svetskog prvenstva u Kataru 2022.

Njegov dizajn podseća na tradicionalni vuneni šal koji muškarci i žene nose po arapskom svetu u zimskim mesecima, kada će se održati turnir. Kao i fudbal, popularnost šala je ujedinjujuća snaga u Kataru, utkana u svakodnevni život ljudi, ali o logou, kao i ostalim pojedinostima vezanim za Mundijal moći ćete da čitate na Sportskoj centrali narednih dana detaljnije.

Spremite se, polećemo zajedno sa Orlovima ka Svetskom prvenstvu!

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

VEROVAO JE U SVOJU ODLUKU: Klop izabrao Nunjeza pre Nkunkua!

Fudbaleri Liverpula izgubili su od Evertona sa 2:0 i umanjili šanse za titulu Premijer lige u samoj završnici trke. Ove...

POVEZANE OBJAVE