PREDSTAVLJAMO STADIONE U KATARU: Ovde će igrati Orlovi, na jednom je planirano i finale!

Žrebom je odlučeno da će reprezentacija Srbije igrati sa Brazilom, Švajcarskom, i Kamerunom na Mundijalu u Kataru. Dva rivala, biće joj ista kao i na prethodnom šampionatu u Rusiji 2018. godine. Poznata je i satnica Orlova, a u ovom tekstu predstavljamo stadione na kojima će igrati duele grupne faze. Pored njih, biće reči i o ostalim objektima gde će se igrati šampionat sveta.

Stadion Lusail

Naša selekcija, takmičenje otvara mečom sa Brazilom 24. novembra. Ovaj objekat, može da primi 80.000 navijača, i na njemu će biti igrano i finale Mundijala. Ovo je jedini stadion, na kome će biti igrane utakmice grupne i po jedne od svih eliminacionih faza takmičenja, izuzev meča za treće mesto.

Položaj

Lusail je grad koji se nalazi na 15 kilometara severno od Dohe, prestonice Katara. Ima 200.000 stanovnika i odlikuju ga široke zelene površine. Do njega se stiže metroom i autobuskim prevozom.

Izgradnja i karakteristike

Dizajn stadiona je izradila firma Foster + Partners u futurističkom tonu. U njegovu izgradnju, utkane su teme plovila i drugih oblika kulturno – istorijskog nasleđa Bliskog istoka.

Odlikuje ga spoljašnjost zlatne boje. Krov je dizajniran tako da propušta sunčevu svetlost, a u isto vreme obezbeđuje dovoljno hladovine.

Za utakmice u večernjem terminu, navijače očekuje uzbudljiv svetlosni doživljaj. Pravljen je tako i da bude dovoljno akustičan kako za gledaoce uživo, i one kraj malih ekrana.

Al Džanub (Al Janoub)

Drugi meč, naš tim igra sa Kamerunom 28. novembra. Ovo zdanje je otvoreno 2019. godine i može da primi 40.000 posetilaca. Osim grupne faze, na njemu će se 5. decembra igrati jedan meč osmine finala.

Položaj

Stadion je situiran u gradu Al Vakra, južno od Dohe. To najstarije mesto u Kataru, koje je u kontinuitetu bilo naseljeno poznato po ribarstvu.

Izgradnja i karakteristike

U sklopu ovog objekta. nalaze se škola, sala za venčanja, restorani, prodavnice, a čak i prostor za biciklizam i jahanje konja.

Rađen je u duhu ribarske tradicije Al Vakre. Stadion odlikuje zasebna mikro klima, tako da ne zadržava mnogo toplote.

Lučno savijene šipke drže masivan krov, stvarajući utisak da je reč o brodu. Dva noseća stuba, teška su po 900 tona svaki.

Prvi planovi stadiona, predstavljeni su 2013. godine, a radovi su počeli godinu kasnije. Nadzemni radovi su počeli februara 2015. Tri godine posle, postavljen je krov.

Stadion „974“

Meč trećeg kola, Orlovi će igrati sa Švajcarskom 2. decembra.

Ovaj stadion, najbliži je hotelu Rixos gulf gde će biti smešteni naši reprezentativci. Udaljen je samo 200 metara. Nalazi se u predgrađu Dohe Ris Abu Abud.

Veoma je interesantna priča zašto nosi ime po ovom broju. Naime, to je međunarodni pozivni kod za Katar. Takođe, u njegovu izgradnju je korišćeno baš toliko kontejnera koji su ugrađeni u ovo zdanje.

Osim grupne faze, ovaj stadion će u eliminacionim rundama, biti domaćin samo jednog meča osmine finala.

Izgradnja i karakteristike

Ovaj objekat, može da primi 40.000 navijača. To će biti prvo zdanje u istoriji Svetskog prvenstva, koje je nakon turnira moguće potpuno demontirati.

Prvi idejni nacrt stadiona se pojavio 2017. godine. Predstavio ga je arhitektonski konzorcijum Fenvik Iribaren. Osim što su kontejneri ugrađeni u stadion, oni su sa sobom nosili i prateći materijal.

Sama izgradnja, počela je jula 2019., kada je izvršeno iskopavanje temelja. Dve godine kasnije, tačnije 2021., stadion je bio spreman za upotrebu. Bio je domaćin na šest mečeva Arapskog kupa prošle godine.

Osim onih na kojima će igrati Srbija, još pet stadiona će ugostiti učesnike Mundijala. U nastavku je njihovo predstavljanje.

Kalifa internešenel (Khalifa international)

Ovom stadionu je osim grupne faze, i jednog meča osmine finala, pripala čast da bude domaćin duela za treće mesto.

Položaj

Nalazi se u opštini Al Rajan, na obodima Dohe. Veoma je dobro saobraćajno povezan sa ostalim delovima grada.

Izgradnja i karakteristike

Ovaj stadion, sagrađen je još 1976. godine za potrebe Zalivskog kupa. Tek 2014. godine, doneta je odluka o obnovi i novom izgledu.

Zamišljen je u obliku kugle. Proširen je za dodatnih 12.000 mesta, pa sada može da primi 48.000 gledalaca. Međutim, na Svetskom prvenstvu, ta brojka će biti 40.000 navijača.

Nov izgled stadiona, zadržao je postojeću atletsku stazu. Leta 2014. godine je počela obnova. Potpuno je zamenjena spoljašnja fasada. Planirano je i da stazom bude povezan sa katarskim olimpijskim i sportskim muzejom.

Njegov krov drže čelični kablovi teški 4.000 tona. Radovi na novom izgledu stadiona, završeni su maja 2017. godine.

Al Bajt (Al Bayt)

Uz duele grupne faze, ovaj stadion će osim po jednog duela u osmini i četvrtfinalu, biti domaćin drugog polufinala.

Položaj

Ovaj objekat ima kapacitet od 60.000 gledalaca. Nalazi se u gradu Al Kor, 35 kilometara severno od Dohe. Ime je poneo od izraza bayt al sha’ar , šatora koje su koristili nomadski narodi u Kataru i Zalivu.

Izgradnja i karakteristike

Ideje o ovom stadionu javile su se 2014. godine. Tek krajem 2015. godine, počela je njegova izgradnja. Zvanično otvaranje je bilo Februara 2020. godine.

Spoljašnji izgled stadiona odražava pomenute šatore, zadržavajući oblike njihovih šari. Upravo takva struktura, uz adekvatan sistem ventilacije, omogućava ugodan doživljaj.

Al Tumama (Al Thumama)

Ovde će pored grupne faze, biti igran jedan meč osmine i jedan meč četvrtfinala. Kapaciteta je 40.000 gledalaca.

Položaj

Stadion se nalazi 12 kilometara južno od Dohe. Pristupačan je i povezan sa metro linijama.

Izgradnja i karakteristike

Katarski arhitekta Ibrahim Žaida, 2017. godine je otkrio dizajn stadiona. Otvoren je oktobra prošle godine. Bio je domaćin Amir kupa između Al Rajana i Al Sada.

Zamišljen je kao gafija, tradicionalna pletena kapa koju nose muškarci i dečaci širom Bliskog istoka. Simbolizuje dostojanstvo i nezavisnost.

Ahmad Bin Ali

Uz grupnu fazu, ovaj objekat će biti domaćin i jednog meča osmine finala. Prima do 40.000 gledalaca.

Položaj

Nalazi se u oblasti Al Rajan, gde i station Kalifa Internešenel.

Izgradnja i karakteristike

Stadion je bio dom fudbalera Al Rajana, a rušenje starog zdanja je počelo 2014. godine. Godinu kasnije, otkriven je dizajn stadiona. Otvoren je 18. decembra 2020. godine, na Nacionalni dan Katara.

Napravljen je bez atletske staze, a sedišta su u tu svrhu dizajnirana da približe gledaoce samom terenu. Prostor oko stadiona prate motivi pustinje, uz zelene oaze.

Preko 80 odsto materijala korišćenog za njegovu izgradnju je ponovo upotrebljeno ili reciklirano.

Okolina stadiona, povezana je biciklističkim stazama i šetalištima.

Stadion Education city

Ovaj stadion, uz mečeve grune faze, domaćin će biti mečeva osmine i četvrtfinala. Može da primi 40.000 gledalaca.

Položaj

Uz nadimak „Pustinjski dijamant “ i on se nalazi u oblasti Al Rajan, predgrađu Dohe.

Izgradnja i karakteristike

Maketa stadiona, predstavljena je javnosti 2014. godine. Odmah potom je krenula i izgradnja, kada su majstori našli na stene stare i do 30 miliona godina. Zbog toga, stadion je ispod nivoa mora, jer se kopalo 17 metara u zemlju. Stadion je zvanično otvoren 15. juna 2020. godine.

Ovaj objekat spaja tradiciju islamske arhitekture sa modernim trendovima. Spoljašnjost je napravljena od trouglova koji stvaraju dijamantsku strukturu, zbog čega je i dobio pomenuti nadimak.

Posebno se vodilo računa o osobama sa invaliditetom.

Za sve ove stadione, zajedničko je što imaju delove koji se mogu demontirati. Oni će kasnije biti donirani zemljama kojima nedostaje sportska infrastruktura. Svaki od objekata je rađen po strogim ekološkim standardima u skladu sa projektom katarske vlade do 2030. godine. Ono što ostane, biće prilagođeno za druge aktivnosti osim sporta. U narednim tekstovima, videćete ostale pojedinosti u vezi sa Svetskim prvenstvom u Kataru.

Foto: qatar2022.qa

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

DVE RUNDE DO KRAJA: Ništa još nije gotovo, Partizan pred vratima plej-ina

Košarkaši Partizana propustili su veliku priliku da prošle večeri upišu 15 trijumf u Evroligi. Na svom terenu izgubili su od...

POVEZANE OBJAVE