SVETSKO PRVENSTVO 2022: Grupa A – Grupa u koju su svi želeli!

Posle upoznavanja sa generalijama na Svetskom prvenstvu u Kataru, došlo je vreme da se bavimo i suštinom.

Tako ćemo vam redom predstaviti sve grupe i učesnike koje ćemo pratiti u nevembru i decembru ove godine.

Krenućemo redom i u ovom tekstu predstavićemo timove iz grupe A.

Ovo je grupa koju su svi timovi iz drugog, trećeg i četvrtog šešira želeli.

Zašto?

Zato što je u njoj tim iz prvog šešira domaćin Katar, koji je bez dileme najslabiji tim u društvu Engleske, Argentine, Francuske, Španije, Brazila, Belgije i Portugala. Tu sreću da se nađu sa domaćinom u frupi imali su još ekipe sa tri različita kontinentna – Ekvador, Senegal i Holandija.

RASPORED UTAKMICA

Što se tiče rasporeda, meč ove grupe Senegal-Holandija će otvoriti Svetsko prvenstvo 21. novembra u 11 časova po centralno evropskom vremenu na Al Tumana stadionu. Istog dana u 17 časova će se sastati Katar – Ekvador na stadionu Al Bajt.

Drugo kolo je na programu 25. novembra, kada će od 14 časova se sastati Katar – Senegal, a tri sata kasnije Holandija – Ekvador. Poslednje kolo je na programu 29. novembra i oba meča će se igrati od 16 časova, a igraće Katar – Holandija i Senegal – Ekvador.

KATAR

Aktuelni prvak Azije će po prvi put igrati na Svetskom prvenstvu. Teško je pretpostaviti koji su dometi trenutno selekcije Feliksa Sančeza, ali se pretpostavlja da neće moći dalje od grupne faze takmičenja.

Kao pripremu za Svetsko prvenstvo bili su nezvanični deo grupe za kvalifikacije u kojoj je bila i Srbija. Izabranici Dragana Stojkovića su lako slavili u oba meča, ali su ostvarili dve pobede i jedan nerešen rezultat.

Svi igrači u reprezentaciji su članovi domaćih klubova, i gotovo da su nepoznati široj fudbalskoj javnosti. U najboljim su godinama i pored toga imajučetvoricu igrača koji imaju preko 100 nastupa za nacionalni tim.

Najveći uspeh su ostvarili 2019. godine kada su osvojili Kup Azije.

EKVADOR

Reprezentacija iz Južne Amerike se po četvrti put plasirala na najveću smotru fudbala. Svoje prvo učešće su imali 2002. godine i od tada su samo dva puta bili neuspešni u kvalifikacijama.

Južnoameričke kvalifikacije su odigrali dobro. Osvojili su 26 bodova iz 18 mečeva, i zauzeli su četvrto mesto. Odlikuje ih čvrst fudbal sa mnogo kontakta i trčanja i sigurno je da će biti konkurenti za prolaz u drugu fazu. Na prethodna tri prvenstva, na kojima su učestvovali, u Nemačkoj 2006. godine su prošli u drugu fazu gde su u 1/8 finala poraženi od Engleske 1:0.

Sa klupe ih predvodi argentinski stručnja Gustavo Alfaro, koji je u svojoj zemlji osvajao trofeje sa Arsenalom i Bokom juniors.

U sastavu tima nemaju zvezde. Većinom su članovi reprezentacije u sastavima ekipa iz Južne Amerike i nisu mnogo poznati široj fudbalskoj javnosti.Sastav je vrlo mlad i svega 5 igrača ( od toga dvojica golmana) koji su nastupali u kvalifikacijama imaju 30 i više godina.

Najistaknutiji igrači su svakako Pervis Estupinjan član Viljareala kao i Ener Valensija koji sada nstupa u Fenerbahčeu.

SENEGAL

Osvajač Kupa Afričkih nacija sa velikim optimizmom dolaze u Katar. Pošto su na jedanesterce savladali najvećeg rivala Egipat u finalu u Kamerunu, na isti način su i u baražu za SP savladali istog rivala.

Bio je to meč koji je izazvao dosta kontraverzi s obzirom da su navijači Senegala laserima ometali igrače Egipta priliko izvođenja penala.

Ovo je trći plasman na Svetsko prvenstvo, a 2002. godine su na debiju bili apsolutni hit šampionata kada su stigli do 1/4 finala.

Najveća zvezda tima, koji sa klupe predvodi Aliju Sise, je fudbaler Liverpula Sadio Mane. Posle finala KAN je u zemlji dobio status ikone i biće najveća pretnja po rivale.

Svi igrača Senegala igraju po Evropi, a mnogi se svrstavaju među najbolje na svojim pozicijama. Golman je čuvar mreže Čelsija Eduard Mendi, stub odbrane je igrač Napolija Kalidu Kulibali, dok u sredini je Čeki Kujate iz Kristal Palasa.

Senegal je odlična i vrlo tvrda ekipa koja bi trebala da bude u borbi za nokaut fazu i sigurno je će sa Ekvadorom i Holandijom voditi veliku borbu za prva dva mesta.

HOLANDIJA

Sigurno najveći favorit za prvo mesto u grupi. “Lale” imaju teške godine iza sebe, pošto od 2014. godine i Svetskog prvenstva u Brazilu, kada su zauzeli treće mesto, propustili su Svetsko prvenstvo u Rusiji kao i Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Bio je to veliki udarac za ekipu koja je 2010. poklekla u finalu od Španije posle produžetaka.

Uspeli su da se plasiraju na EP koje je odigrano prošle godine, ali su zaustavljeni u 1/8 finala pošto je bolja bila Češka 2:0.

Kvalifikacije su odigrali dosta dobro i zauzeli su prvo mesto sa 23 boda u grupi protiv Turske, Norveške, Crne Gore, Letonije i Gibraltara.

Sa klupe će ih predvoditi Luj Van Gal, koji je nedavno objavio da je teško bolestan, a posle SP bi trebalo da ga zameni Ronald Kuman.

Ono što je zanimljivo za današnju Holandiju je da najveće zvezde ekipe su defanzivci. Veoma neobično za tim koji je uvek bio poznat po strašnim strelcima koji su i proslavili holandski fudbal.

Virdžil Van Dajk i Matijas De Ligt su najcenjenija imena u sastavu Holanđana, a sigurno da u napadačkom delu se najviše očekuje od Memfisa Depaja koji će na leto potražiti novi klub.

Sigurno je da Holanđani mogu da naprave dobar rezultat u Kataru, ali će umnogome zavisti od zdravlja igrača. Daleko su od individualnog kvaliteta koji su imali ranijih decenija.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

ČAST ZA SRBINA: Jovanović postaje selektor!

Fudbalska reprezentacija Srbije se odveć plasirala na EP u Nemačkoj. Posle baraža saznali smo još tri učesnika ove smotre. Među...

POVEZANE OBJAVE