SVETSKO PRVENSTVO GRUPA C: Biće Latino vatre, jedna potpuna nepoznanica i ekipa koja je svima tvrd orah!

Sastav grupe C na Mundijalu u Kataru je veoma zanimljiv. U njoj se nalaze Argentina, Meksiko, Poljska, i Saudijska Arabija. Tim sa Bliskog istoka, biće najveća nepoznanica za preostala tri učesnika, obzirom da se nikada nisu susretali. Preostali timovi imaju istoriju međusobnih okršaja, a u nastavku je njihovo predstavljanje.

Argentina

Gaučosi su jedini osvajali titule prvaka sveta u ovoj grupi. Prvi pehar su podigli na svom terenu 1978. godine. Drugi put su osvojili čuvenu „Boginju“ 1986. u Meksiku. Osim toga, dva puta su igrali finale, kada su 1990. poraženi od Zapadne Nemačke, a 2014. takođe od Nemačke. Ovo im će im biti 18 učešće, a u Rusiji 2018. godine su poraženi u osmini finala, od kasnijeg šampiona Francuske.

Sa klupe ih predvodi Lionel Skaloni, koji je sa njima osvojio prošle godine prvenstvo Južne Amerike. Argentina je bez poraza završila kvalifikacije za Mundijal, obezbedivši direktan plasman iza Brazila. Na 17 utakmica, ostvarili su 11 pobeda, 6 nerešenih i uz gol razliku 27:8. Bili su ispred Urugvaja, Ekvadora, i Perua, koji čeka protivnika u interkontinentalnom baražu.

Čitav tim Gaučosa, procenjen je na 586 miliona dolara tržišne vrednosti. Prva zvezda je igrač Pariz Sen Žermena Lionel Mesi, koji je ujedno i kapiten ekipe. Većina igrača nastupa za elitne evropske klubove. Jedan od golmana je i Heronimo Rulji, čuvar mreže polufinaliste Lige šampiona Viljareala.

Posebno bitan deo tima je napad, gde Leu Mesiju društvo prave vedete Intera Lautaro Martinez i Hoakin Korea, ali i fudbaler Sevilje Lukas Okampos. Očekuje se da će taj deo sastava biti udarna igla, uz standardno čvrstu i iskusnu odbranu.

Poljska

Poljacima će ovo biti deveto učešće na prvenstvima sveta. Najveći uspesi su im dva treća mesta, 1974. u Zapadnoj Nemačkoj i 1982. u Španiji. Na prošlom šampionatu, učešće su završili u grupnoj fazi.

Poljaci su u svojoj kvalifikacionoj grupi, bili drugi iza Engleske, pa su igrali baraž. Zbog situacije u Ukrajini, preskočili su polufinalni duel sa Rusijom. U finalu su bili bolji od Švedske sa 2:0 i plasirali se u Katar.

Ova reprezentacija zauzima 26. mesto na FIFA rang listi. Trener im je Česlav Mihnijevič, koji je osvajao trofeje u poljskom klupskom fudbalu. Procenjena vrednost ekipe je na 280 miliona dolara. Glavni adut im je igrač Bajerna Robert Levandovski. To je tim od igrača koji nastupaju u italijanskoj Seriji A, Premijer ligi, i domaćem šampionatu. Uz Levandovskog, izdvaja se napadač Fiorentine Kšištof Pjontek. Pjotr Zjelinski nastupa za Napoli, koji se bori za Skudeto u Italiji.

U odbrani imaju manje poznata imena, pa se zato oslanjaju na iskusne snage u sredini i napadu.

Meksiko

Meksikanci nisu imali značajnijih uspeha na Svetskim šampionatima. Stizali su do četvrtfinala na svom terenu 1970. i 1986. godine. Takmičenje u Rusiji, završili su u osmini finala, porazom od Brazila 2:0.

Meksiko je trenutno deveta selekcija sveta, predvođena Tata Martinom sa kojim su osvojili Gold Kup 2019. godine. U Konkakaf zoni kvalifikacija, završili su kao drugi sa istim brojem bodova kao i Kanada, obezbedivši direktan plasman u Katar. Imali su isti učinak od osam pobeda, četiri remija i dva poraza, uz gol razliku 17:8.

Prva zvezda ekipe je svakako krilni napadač Napolija Irving Lozano. Tim je sastavljen uglavnom od igrača koji igraju u domaćem šampionatu. Od onih u Evropi, osim Lozana, Marselo Flores igra za Arsenal, a Džonatan Gomes za Real Sosijedad.

Ovaj tim je nepredvidiv, a u poslednjih sedam Mundijala, uvek su prolazili grupnu fazu.

Saudijska Arabija

Ova ekipa, samo jednom je igrala u osmini finala, i to u svom debitantskom nastupu 1994. godine u Americi. Igranje u Kataru, biće im šesto učešće.

Oni su dotle morali da prođu dve runde kvalifikacija, od ukupno tri. Prvo su u grupi sa Uzbekistanom, Palestinom, Singapurom i Jemenom, bili prvi bez poraza sa šest pobeda i dva remija. Zatim su u trećoj rundi, obezbedili plasman ispred Japana, i Australije. Na deset mečeva, imali su sedam pobeda i jedan poraz.

Saudijci su 49. na FIFA rang listi, i nemaju istaknutu zvezdu. Svi njihovi igrači, igraju ili za lokalne timove, ili u Aziji. Najveća su nepoznanica, i nijednom se nisu susretali sa nekim od rivala iz ove grupe. Jedini adut im može biti iskusni francuski trener Erve Renar, koji je sa Obalom Slonovače i Zambijom bio prvak Afrike.

Prvo kolo

Takmičenje u grupi otvaraju Argentina i Saudijska Arabija 22. novembra od 11 časova po našem vremenu. Oni će igrati na Lusail stadionu, koji prima 80.000 navijača, i gde je planirano finale Mundijala. Ovo će im biti prvi duel.

Od 17 časova, na stadionu 974 svoj meč će odigrati Meksiko i Poljska. Ova dva tima, odigrali su dve prijateljske utakmice a Meksikanci su uspešniji. Pre više od 10 godina, bilo je 1:1, dok je Meksiko novembra 2017., slavio minimalnim rezultatom.

Drugo kolo

Drugu rundu u ovoj grupi, takođe na Lusail stadionu, od 20 časova zatvaraju Argentina i Meksiko u derbiju. Taj meč je na programu 26. novembra. Ova dva tima, imaju burnu istoriju svojih duela u ovom veku. Već su dva puta igrali na svetskim prvenstvima. Pre 16 godina u Nemačkoj, Gaučosi su slavili 2:1, a bili su bolji i u Južnoj Africi sa 3:1. Odigrali su i četiri prijateljske utakmice, a Meksiko je samo jednom postigao golove, u remiju 2:2 davne 2015. godine.

Pre ovog meča, prvi duel grupe će od 14 časova igrati Poljska i Saudijska Arabija, na stadionu Education city. Ovo će biti njihov prvi susret.

Treće kolo

U poslednjem kolu 30. novembra, oba meča će početi u isto vreme, od 20 časova. Sastaju se Saudijska Arabija i Meksiko, i Poljska protiv Argentine. Dueli su na stadionima Lusail i 974.

Poljska je od Argentine izgubila 2:0 na SP 1978. u toj južnoameričkoj zemlji. Revanširali su im se pobedom 2:1 u prijateljskom duelu 2011. godine. Meksiko i Saudijska Arabija, nikada se nisu sastajali.

U osmini finala, grupa C se ukršta sa grupom D gde su Francuska, Danska, Tunis, i pobednik interkontinentalnog baraža (UAE -Australija/ Peru). Ti mečevi su na programu 3. decembra od 20, i 4. decembra od 16 časova.

Kompletan raspored:

1.Kolo 22.11.2022

Argentina – Saudijska Arabija (11)

Meksiko – Poljska (17)

2.Kolo 26.11.2022

Poljska – Saudijska Arabija (14)

Argentina – Meksiko (20)

3.Kolo 30.11.2020

Saudijska Arabija – Meksiko (20)

Argentina – Poljska (20)

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

SL: Čukarički posle preokreta ostao u trci za Evropu (VIDEO)

Fudbaleri ČukaričkogSavladali su Mladost iz Lučana u drugoj rundi plej-ofa Superlige Srbije - 4:1 (2:1). Poveli su gosti, posle...

POVEZANE OBJAVE