SVETSKO PRVENSTVO GRUPA D: Francuzi kreću u odbranu trona, ostali se bore za prolaz dalje

Nakon što smo pisali o grupama A, B i C na Svetskom prvenstvu u Kataru, na red je došla grupa D.

Izuzetno zanimljiva grupa, može se reći najviše zbog toga što se u njoj nalazi selekcija Francuske, koja brani titulu svetskog prvaka.

Takođe, u ovoj grupi nalaze se reprezentacije Danske, Tunisa i pobednik interkontinentalnog baraža, u kojem će Peru igrati protiv boljeg iz meča Australija – UAE.

RASPORED UTAKMICA:

Borbe u ovoj grupi će početi 22. novembra, a prvu utakmicu će odigrati Danska i Tunis od 14. časova. Drugi meč istog datuma od 20 časova će odigrati reprezentacija Francuske protiv pobednika interkontinentalnog baraža.

Reprezentacija Tunisa će 26. novembra odigrati susret protiv selekcije koja se nakon baraža bude plasirala na Svetsko prvenstvo od 11. časova, dok će istog dana od 17. časova snage odmeriti reprezentacije Francuske i Danske.

Selekcija koja dođe kao pobednik u baražu, snage će odmeriti 30. novembra sa reprezentacijom Danske od 16. časova, a istog dana u isto vreme će se u okviru ove grupe sastati Tunis i Francuska.

REPREZENTACIJA FRANCUSKE

Najuspešnije godine za Francuze su bile su na kraju 1990. godine kada je za ovaj tim igrala Zidanova generacija. Oni su tada došli do polufinala Evropskog prvenstva 1996. u Engleskoj.

Dve godine kasnije bili su domaćini Svetskog prvenstva, a i u finalu su bili bolji od Brazila sa 3:0.

Njihov domaći naslov im je i osigurao titulu prve reprezentacije nakon 20 godina koja je bila domaćin i osvojila Svetsko prvenstvo.

Ossvojili su i Evropsko prvenstvo u Belgiji/Holandiji 2000. pobedivši Italiju sa 2:1.

Tako su postali prva ekipa nakon Zapadne Nemčke koja je osvojila i Svetsko i Evropsko prvenstvo jedno za drugim.

Didije Dešan je 2012. godine preuzeo ovu selekciju nakon čega su došli do četvrtfinala Svetskog prvenstva. Ipak najveći uspeh pod vođstvom ovog selektora osvojili su 2018. godine.

Fudbalska reprezentacija Francuske na Svetskom prvenstvu u Kataru brani trofej svetskog šampiona osvojen navedene godine u Rusiji. U velikom finalu savladali su reprezentaciju Hrvatske rezultatom 4:2.

Na Mundijalu u Kataru su sugurno jedni od glavnih favorita s obzirom na fantastičan sastav tima. Velike zvezde svetskog fudbala poput Kilijana Mbapea, Karima Benzeme, Grizmana, Pogbe i mnogih drugih će biti Dešanove uzdanice na ovoj smotri.

REPREZENTACIJA DANSKE

Najveći uspeh reprezentacije Danske je osvajanje Evrpskog prvenstva 1992. godine. Kada su u pitanju Svetska prvenstva Danci se nisu proslavili, a 2018. godine na prethodnom Svetskom prvenstvu u Rusiji došli su do osmine finala gde su poraženi od Hrvatske.

Najbolji strelaci reprezentacije su Pol Nilsen i Jon Dal Tomason. Trenutni kapiten tima je Simon Ćer. Selektor tima je Kasper Julmand.

Najveće uzdanice tima su pomenuti kapiten Ćer, Kristijan Eriksen, Andreas Kristensen, Martin Brejtvejt..

REPREZENTACIJA TUNISA

Fudbalska reprezentacija Tunisa je svoju prvu utakmicu odigrala 25. juna 1957. godine. Prvo veliko takmičenje za Tunis je bio Afrički kup nacija 19622. godine kada su zauzeli treće mesto. Tunis je 1965. godine bio domaćin završnog turniru Afričkog kupa nacija. Stigli su do finala gde su poraženi od Gane sa 3:2.

Šesnaest puta su učestvovali na Afričkom kupu nacija i četiri puta na Svetskom prvenstvu.

Na Svetskom prvenstvu 2002. godine reprezentacija Tunisa je igrala u grupi sa Rusijom, domaćinom Japanom i Belgijom. U prvoj utakmici izgubila je od Rusije 2-0, zatim odigrala 1-1 sa Belgijom, dok je treću utakmicu izgubila 2-0 od Japana. Bili su domaćin Afričkog kupa nacija 2004. godine, kojeg su i osvojili pobedivši u finalu lokalnog rivala Maroko sa 2-1.

Svetsko prvenstvo 2010. godine dramatično im je izmaklo, pošto su primili gol u poslednjim minutima. Na Afričkom kupu nacija 2012. su stigli do četvrtfinala, a na prvenstvu u Južnoj Africi godinu dana kasnije su ispali u grupnoj fazi, da bi isti takav rezultat postigli i 2018. godine.

Najbolji strelac reprezentacije je Isam Džema sa 36 postignutih golova. Trenutni kapiten tima je Vahbi Hazri, dok je selektor Nabil Malul.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Tadić promašio penal, Olimpijakos ispisao istoriju!

Fenerbahče je večeras na svom terenu dočekao Olimpijakos. Viđena je još jedna neizvesna utakmica posle 3:2 za Grke u...

POVEZANE OBJAVE