SVETSKO PRVENSTVO GRUPA E: Najveći derbi igra se u ovoj grupi

Grupna faza Svetskog prvenstva u Kataru doneće nekoliko velikih derbija. Sigurno je da će derbi iz grupe E privuću dosta pažnje, a to je duel Španije i Nemačke. Sa njima u grupi biće još Japan i neko iz Kontinentalnog plej-ofa Kostarika ili Novi Zeland.

Prva utakmica u ovoj grupi igra se 23. novembra a protivnici su Nemačka i Japan, dok će Španija par sati kasnije igrati ili sa Kostarikom ili Novim Zelandom. Drugo kola je na programu 3 dana kasnije, a taj dan počinje utakmicom Japan i K/NZ, dok je derbi kola između Španije i Nemačke ostavljen za kraj , sa početkom od 22 časova. Poslednje kolo u ovoj grupi igra se 1. decembra.

O reprezentacijama:

Nemačka

Fudbalska reprezentacija Nemačke je postala prva selekcija u Evropi, ali i u svetu koja je obezbedila plasman na SP 2022. u Kataru. Oni su u kvalifikacijama bili u grupi J sa Severnom Makedonijom, Rumunijom, Jermenijom i Islandom. Sa klupe ih predvodi Hanzi Flik koji je uneo nešto novo u nacionalnom timu te zemlje. Fudbalska reprezentacija Nemačke je jedna od najuspešnijih reprezentacija na svetu. Oni su ovojili četiri Svetska prvenstva 1954, 1974, 1990 i 2014. godine, a takođe su bili i četiri puta drugoplasirani ali i trećeplasirani na najvećem fudbalskom događaju.

Španija

Fudbalska reprezentacija Španije poznata je kao “crvena furija”, a osvajač Svetskog prvenstva je bila jednom, 2010. godine u Južnoj Africi, kada je golom Inieste bila bolja od Holandije rezultatom 1:0. Najviše utakmica za Španiju odigrao je legenardni golman Kasiljas koji ima 167 nastupa za tu zemlju, a najbolji strelac je David Vilja sa 59 postignutih golova. Oni su u kvalifikacijama bili prvi u grupi B, gde su igrali sa Švedskom, Grčkom, Gruzija i tzv. Kosovom. Imali su 6 pobeda, jedan poraz i jednu nerešenu utakmicu.

Japan

Reprezentacija Japana je jedna od najuspešnijih selekcija u Aziji. Kada je reč o Svetskom prvenstvu, oni su se kvalifikovali na poslednjih šest. Najveći uspeh im je osmina finala a igrali su je 3 puta. Prvi put 2002. godine, zatim 2010. pa 2018. u Rusiji. Na poslednjem prvenstvu 2018. godine u osmini finala od njih je bila bolja Belgija rezultatom 3:2. Plasman u Katar obezbedili su direktno, zbog toga što su um eču odluke, savladali Australiju sa 2:0. Selektor Japana je Hadžime Morijasu, a kapiten je Maja Jošida koji je od 2020.godine fudbaler Sampdorije. Najbolji strelac u istoriji Japana je Kamamoto, koji je postigao 75 golova, dok je fudbaler sa najviše utakmica Endo, ima ih 152.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

LOŠA FORMA TRAJE: Kecmanović zaustavljen u Rumuniji

Srpski teniser Miomir Kecmanović nije uspeo da se plasira među osam najboljih na turniru u Bukureštu. Izgubio je meč osmine...

POVEZANE OBJAVE