SVETSKO PRVENSTVO GRUPA H: Mnoštvo prilika za vidanje starih rana, čeka nas interkontinentalni derbi!

Grupa H na Svetskom prvenstvu u Kataru je veoma zanimljiva, zato što će biti razloga za poravnavanje starih računa. U njoj su Portugal, Urugvaj, Južna Koreja, i Gana. Očekuje nas evropsko – latinoamerički derbi a ni ostale dve selekcije nisu za potcenjivanje. U daljem tekstu je predstavljanje timova i njihov raspored duela.

Urugvaj

Urusi su dvostruki šampioni sveta. Pobednici su prvog Mundijala 1930. godine na svom terenu. Tada su u čuvenom meču polufinala, izbacili Jugoslaviju sa 6:1. Drugi put, bili su prvaci 1950. godine u Brazilu. Još tri puta, zauzeli su četvrto mesto (1954, 1970, 2010). Na šampionatu u Rusiji pre četiri godine, zaustavljeni su u četvrtfinalu od kasnijeg šampiona Francuske 2:0.

Direktno su se plasirali u Katar, završivši kao treći iza Brazila i Argentine. Na 18 mečeva, imali su osam pobeda, i čak šest poraza. Trenira ih Dijego Alonso, koji je osvajao titule u Meksiku, i Konkakaf Ligi šampiona.

Prve zvezde tima su napadači Mančester Junajteda i Atletiko Madrida, Edinson Kavani i Luis Suarez. Takođe, treba obratiti pažnju i na mladog igrača Benfike, Darvina Nunjeza, kao zvezdu u usponu. Igrači ovog nacionalnog tima nastupaju u ligama petice, i predstavljaće veoma ozbiljnog rivala u ovoj grupi, koji pretenduje na prvo mesto.

Portugal

Za jednu veoma kvalitetnu zemlju, Portugalcima je ovo tek osmo učešće na prvenstvima sveta. Najveći uspeh im je bronzana medalja 1966. u Engleskoj, dok su 2006. u Nemačkoj bili četvrti. U osmini finala prošlog Mundijala, izbacio ih je Urugvaj, sa kojim će upravo ukrstiti koplja u Kataru. Sa klupe ih predvodi Fernando Santoš, koji im je 2016. doneo jedinu titulu prvaka Evrope.

U Katar nisu otišli direktno, jer su u poslednjem kolu evropskih kvalifikacija poraženi na svom terenu od Srbije. U polufinalu baraža, prvo su savladali Tursku 3:1, a potom i Severnu Makedoniju 2:0, koja je pre toga izbacila aktuelnog prvaka Evrope, Italiju.

Najveća zvezda tima je Kristijano Ronaldo, koji je i kapiten ekipe. Gro ekipe, igra u najjačim evropskim ligama. Svaki deo ovog sastava je izuzetno dobro popunjen, i ne zna se od koga preti najveća opasnost.

Gana

Popularne „Crne zvezde“, prvi put su zaigrale na Svetskom prvenstvu 2006. u Nemačkoj. Najveći uspeh im je iz 2010. godine, kada su poraženi od Urugvaja u četvrtfinalu. U Rusiji 2018. nisu nastupali.

Gana je nakon afričkih kvalifikacija, morala u baraž. U dva duela, odigrali su nerešeno sa Nigerijom, ali prošli na osnovu pravila gola u gostima. Ganu za sada vodi privremeni trener Oto Ado, do imenovanja novog. Prošle sezone je osvojio kup sa Borusijom iz Dortmunda.

Najveće zvezde tima su fudbaleri engleskih premijerligaša Džordan Aju i Tomas Parti. Ostali igrači uglavnom nastupaju za manje poznate evropske timove. Afrički tim, nalazi se na 60. mestu FIFA rang liste.

Južna Koreja

Ova selekcija, debitovala je na Mundijalu 1954. u Švajcarskoj. Najveći uspeh im je od pre 20 godina, kada su kao jedan od domaćina sa Japanom, zauzeli četvrtu poziciju. Ovo im je neprekidni niz učešća na SP od 1986. godine. U Rusiji pre četiri godine, takmičenje su završili u grupnoj fazi.

Kao i Saudijska Arabija, Južna Koreja je prošla dva kruga azijskih kvalifikacija, a preskočila prvi. Bila je prva ispred Libana, u grupi još sa Turkmenistanom, Šri Lankom i Severnom Korejom. Potom je u trećoj fazi završila sa dva boda manje od Irana, ali je obezbedila direktan plasman.

Trenutno su 29. selekcija sveta. Sa klupe ih predvodi čuveni Portugalac Paulo Bento. Prva zvezda tima je svakako fudbaler engleskog Totenhema Heung Min Son. Mali broj reprezentativaca nastupa u Evropi.

Prvo kolo

Urugvaj i Južna Koreja, 24. novembra od 14 časova otvaraju takmičenje u grupi. Igraće na stadionu Education city. Ovi timovi, igrali su dva puta na Svetskim prvenstvima, a Urugvaj je zabeležio oba trijumfa. Igrali su i dve prijateljske utakmice, a Urusi su i tu bili bolji. Ovo će im biti peti susret.

Drugi meč dana, od 17 časova, igraju Portugal i Gana na stadionu 974. Susreli su se 2014. godine na Mundijalu u Brazilu, a Portugalci su slavili sa 2:1.

Drugo kolo

Južna Koreja i Gana će 28. novembra od 14 sati otvoriti drugo kolo grupe H. U dva dosadašnja prijateljska meča, obe selekcije su ostvarile po pobedu. Duel u Kataru, igra se na stadionu Education city.

Derbi ove grupe, igraju Portugal i Urugvaj od 20 časova na Lusail stadionu. U jedinom dosadašnjem meču, Urugvajci su u osmini finala prošlog Mundijala, izbacili tada aktuelne prvake Evrope sa 2:1.

Treće kolo

Oba meča treće runde, igraju se 2. decembra od 16 časova. Sastaju se Južna Koreja i Portugal. To će biti prilika Portugalcima za revanš, pošto su pre 20 godina poraženi 1:0, na šampionatu koji su Korejanci organizovali sa Japanom. Gana je 2010. godine, izgubila u četvrtfinalu SP od Urugvaja posle penala.

U osmini finala, ova grupa se ukršta sa onom gde je Srbija. Ti mečevi su na programu 5. i 6. decembra od 20 časova.

Kompletan raspored:

1.Kolo 24.11.2022

Urugvaj – Južna Koreja (14)

Portugal – Gana (17)

2.Kolo 28.11.2022

Južna Koreja – Gana (14)

Urugvaj – Portugal (20)

3.Kolo 2.12.2022

Južna Koreja – Portugal (16)

Gana – Urugvaj (16)

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NADOMAK ČIŠĆENJA: Jokić na korak od tripl dabla, 3:0 za aktuelnog šampiona! (VIDEO)

Košarkaši Denvera na korak su od plasmana u polufinale zapadne konferencije. Nastavili su seriju pobeda protiv Lejkersa i brejkom u...

POVEZANE OBJAVE