NEIZVESNO DO KRAJA: I Zvezda igra majstoricu posle lude utakmice u Ljubljani!

Pred prepunom halom “Stožice” u Ljubljani košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Cedevita Olimpije sa 88-80 posle produžetka, u drugoj utakmici polufinalne serije ABA lige, pa će se o finalisti odlučiti u trećoj utakmici u Beogradu.

Na isti način i u istom gradu će se odlučiti i o drugom finalisti, pošto je Budućnost sinoć, takođe posle neizvesne završnice u Podgorici, izjednačila na 1-1 u seriji sa Partizanom.

Crveno-beli su mnogo bolje ušli u utakmicu i poveli 7-0, a prve poene upisao je Nikola Kalinić pogotkom za tri poena, tako nagovestivši sjajnu šutersku četvrtinu svog tima.

Na isti način je srpski reprezentativac tek posle nešto više od tri i po minuta igre doneo i prvu dvocifrenu prednost na meču, kada je tim Dejana Radonjića poveo sa 16-5.

Prethodno je za ovakav start jedan od najzaslužnijih bio i Ostin Holins, sa dve uzastopno pogođene trojke (od tri koliko je ukupno pogodio u prvih 10 minuta) i ukradenom loptom.

Usledio je period u kome je slovenački predstavnik polako smanjivao svoj zaostatak, pre svega realizacijom pokušaja za dva poena i slobodnim bacanjima, pa su tako na dva minuta do isteka ovog dela posle polovičnog učinka bivšeg košarkaša Zvezde Jake Blažiča sa linije slobodnih bacanja prednost gostiju sveli na samo 2 poena (24-22).

Ipak, u završnici je srpski tim poenima trenutnog i nekadašnjeg kapitena Branka Lazića i Luke Mitrovića došao do 29-24 na kraju ovog dela.

Pogotkom Melvina Edžima pod košem Cedevita Olimpija je izjednačila na 33-33 na nešto manje od pet i po minuta do kraja prvog poluvremena, a potom je, posle polovičnog učinka Kalinića sa slobodnih bacanja, Edo Murić pogotkom za tri iz ugla doneo i prvo vođstvo svom timu. (36-34).

Nejt Volters je u ovom intervalu bio glavni igrač Zvezde u napadu, pa je vezao narednih 7 poena za goste, a posle njegove trojke ponovo je došlo do preokreta i tim sa Malog Kalemegdana je poveo sa 41-40.

U rezultatskoj klackalici presudila je trojka Ognjena Dobrića na dve sekunde do kraja poluvremena, pa se na dužu pauzu otišlo sa prednošću Crvene zvezde od 44-43.

Treći period je obeležio veliki broj promašaja i izgubljenih lopti, što se odrazilo i na krajnji ishod, koji jasno pokazuje da je ovaj deo igre bio jako neefikasan, posebno kada je reč o Crvenoj zvezdi.

Tim Jurice Golemca je većim delom bio u blagoj prednosti, koju je zadržao i pred ulazak u poslednji kvartal, kada je vodio sa 59-54, što je bio rezultat koji je doneo Jogi Ferel na pola minuta pre isteka istog.

U poslednjoj četvrtini je nastavila da raste prednost domaćina, koji je nastavio seriju iz prethodne deonice i zaokružio je na 10-0, povevši tako sa 62-54.

Zvezdino najjače oružje na ovom meču je ipak ponovo proradilo, pa su dve vezane trojke raspoloženih Dobrića i Voltersa ponovo duel uvele u egal i svele prednost Zmajeva na samo 2 poena (64-62), kada je Golemac bio prinuđen da zatraži tajmaut na nešto manje od šest i po minuta do kraja.

Posle dva neiskorištena napada sa obe strane, Blažič je pogotkom za tri prekinuo nalet svog bivšeg kluba, kada trener crveno-belih ništa nije želeo da prepusti slučaju, pa je on zatražio minut odmora.

Međutim, njegov tim je ostao bez rešenja u napadu, pa se slovenački tim polako ponovo odlepio, premašivši najveću dotadašnju prednost i poveo sa 71-62.

Ipak, nije klonula duhom evroligaška ekipa, pa su se na preslikan način, ovog puta uspešnim pokušajima van linije 6,75 Nikole Ivanovića i Holinsa, ponovo približili na 71-68.

Američki bek je potom odigrao i odličnu odbranu, pa je posle presečene lopte na drugoj strani “uposlio” drugog eksplozivnog beka gostiju Dobrića, koji je snažno zakucao preko Zorana Dragića za samo pola koša manjka.

Međutim, promašajima, što trojki što slobodnih bacanja, nije se srpski predstavnik snašao dobro u završnici, pa se činilo da će domaćin doći do pobede.

Na kraju je došlo do tačke ključanja, pošto je do lopte u završnim sekundama posle jako lošeg šuta za tri Ivanovića, pri rezultatu 76-73, na kraju stigao Mitrović i pogodio uz faul, a potom realizovao i slobodno bacanje nakon što se lopta “kolebala” na obruču.

Tako je produžetak odlučivao o pobedniku!

Tamo se međutim Slovenci nisu pokolebali posle šoka u finišu regularnog dela i odigravši daleko bolje u dodatnih 5 minuta, obezbedili treću utakmicu, koja će se odigrati u Beogradu.

Najbolji igrač utakmice bio je Edo Murić sa 21 poenom i 7 skokova, dok je Jaka Blažič uz 12 poena upisao i 5 skokova i 3 asistencije.

U redovima poražene ekipe Ognjen Dobrić je bio najefikasniji sa 15 poena, na šta je dodao 6 skokova i asistenciju. Američki košarkaši Ostin Holins (po 4 skoka i asistencije) i Nejt Volters (6 skokova i 4 asistencije) zabeležili su po 14 poena.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

KAPITEN PANTER POSLE OLIMPIJAKOSA: Imali smo utakmicu u svojim rukama

Košarkaši Partizana nisu uspeli juče da savladaju Olimpijakos u Evroligi. Imali su 14 poena viška, ali ni to im...

POVEZANE OBJAVE