POSLE 15 GODINA: Zvezda odbranila duplu krunu osvajanjem Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde odbranili su duplu krunu pobedom u finalu Kupa Srbije nad Partizanom u večitom derbiju sa 2-1, na stadionu “Rajko Mitić”.

Ovo je crveno-belima pošlo za rukom po 26. put u istoriji, a na taj način je ponovljen veliki uspeh iz 2007. godine, kada je takođe odbranjena dupla kruna.

Junak meča bio je dvostruki strelac Aleksandar Katai, a oba pogotka su bila jako lepa na svoj način.

Početak meča nije doneo velika uzbuđenja. Jojić je bio u ofsajdu, a Ivanić je na drugoj strani bio zaustavljen u trku.

Zvezda nije u uvodnim minutuima meča uspevala da stvori šansu, praveći pritom više faulova.

U 17. minutu je posle duge lopte došlo do kontranapada iz kog su crno-beli mogli ozbiljno da zaprete, ali su defanzivci Zvezde zaustavili Rikarda, kog je uposlio Lazar Marković.

Prvi šut ka golu uputio je Saša Zdjelar minut kasnije, kada je do njega došla odbijena lopta posle slobodnog udarca, međutim snažan šut je bio poprilično neprecizan i lopta je završila preko gola.

Marković je svojim karakterističnim prodorom prošao pored Radovana Pankova u 23. minutu, ali je uspeo da pogodi samo spoljnu mrežu, tako da je rezutat i dalje bio nepromenjen.

Bila je vidna istrošenost već u prvoj fazi ovog duela. U 18. minutu su na travi ostali Kvinsi Menig na jednoj, i Aleksandar Dragović na drugoj strani, ali su uspeli da nastave duel. Ipak, to nije pošlo za rukom i Marku Jevtoviću, pa ga je u 23. minutu zamenio mađarski internacionalac Filip Holender.

Iako su fudbaleri Partizana krenuli ofanzivnije od starta, Aleksandar Katai je u 27. minutu pravim evrogolom sa dvadesetak metara doveo u prednost branioca trofeja, koji je tako poveo sa 1-0.

Zvezdinom ponajboljem igraču ove sezone prethodno je poziciju izgradio Slavoljub Srnić, koji je bio bolji u duelu sa veznim fudbalerima protivnika, tako opravdavši poverenje koje je dobio od šefa struke.

Posle brzo izvedenog auta Milana Gajića u 33. minutu, Ohi je sa pozicije gol-aut linije pokušao da proigra Kataija u šesnaestercu, ali nije strelac prvog gola bio spreman kako bi ponovo savladao golmana Stevanovića.

Umalo su na drugoj strani igrači Partizana mogli to da kazne, ali je Aleksandar Miljković propustio stopostotnu šansu. Nakon što je lopta u 37. minutu došla do Meniga na levoj strani, uputio je oštar centaršut, a kada do lopte nije došao ni Borjan, niti bilo ko od igrača dva tima, Miljković je imao priliku da postigne gol iz neposredne blizine, međutim nije dovoljno dobro šutirao i golman Zvezde je uspeo da se pridigne i uhvati loptu.

Dva minuta kasnije ponovo je pripretio Katai, ovog puta oružjem koje je ove sezone postalo uobičajen deo njegovog arsenala, glavom, nakon što mu je iz kornera centaršut uputio Kanga.

Do kraja prvog dela igre pokušavali su crno-beli da dođu do gola, ali nisu bili dovoljno konkretni.

Utisak je da je prvo poluvreme poslednjeg derbija sezone bilo nešto dinamičnije u odnosu na većinu odigranih u poslednje vreme, i jasno je na terenu bila vidljiva želja kod igrača oba tima.

Od starta drugog poluvremena Miljkovića je na terenu zamenio ofanzivniji fudbaler Aleksandar Lutovac, iz čega se jasno mogla zaključiti namera trenera Partizana Aleksandra Stanojevića da krene ofanzivnije ka izjednačenju.

Početak drugog poluvremena je bio mnogo manje uzbudljiv. Uglavnom se igralo na polovini Crvene zvezde, ali bez konkretnih prilika. Najviše se isticao Lazar Marković, ali je uspeo samo da uputi više nego neprecizan šut, koji je završio daleko pored gola i Borjan nije imao potrebe ni da se pomeri.

Upravo je Markovića posle petnaestak minuta igre u drugom delu zamenio Bibras Natho, što se odmah isplatilo. Rikardo je, posle ubačene lopte Izraelca, uputio povratnu loptu ka Lutovcu, koji ju je uputio ka Uroševiću na drugoj strani, što ovaj nije propustio i lepim golom sa ugla šesnaesterca poluvolejom pogodio donji desni ugao, tako poravnavši rezultat na 1-1.

Iako je Zvezda ulaskom Bena umesto Radovna Pankova jasno želela da preuzme veću inicijativu, kanadski reprezentativac na golu Zvezde je morao da bude na visini zadatka u 70. minutu da bi zaustavio pokušaj Meniga.

Ipak, kada je bilo najteže za njegov tim, Katai je konačno, posle više pretnji, došao i do svog drugog pogotka u 73. minutu i vratio prednost timu Dejana Stankovića, koji je sada vodio sa 2-1.

Nije mnogo trebalo trebalo da bi, verovatno dvojica najboljih fudbalera tima sa stadiona “Rajko Mitić” ove sezone, odigrali akciju kojom su svom timu ponovo doneli prednost. Ivanić je ugledao svog saigrača u kontri i uputio mu milimetarski preciznu duboku loptu, do koje nije uspeo da stigne Nemanja Miletić, da bi popularni “Magiko” potpuno opravdao taj nadimak i predriblao golmana Stevanovića pre nego što ga je savladao, u trenutku kada su svi očekivali da će odmah uputiti šut.

Taktičko nadmudrivanje nastavljeno je odmah posle novog pogotka, kada je Dejan Stanković izveo iz igre dvostrukog strelca, a uvođenjem Nenada Krstičića pojačao odbrambeni kapacitet svog sastava.

Mirko Ivanić je propustio veoma izglednu priliku da u zaustavnom vremenu reši pobednika pre poslednjeg sudijskog zvižduka, kada je posle lopte Bena šutirao iz neposredne blizine preko gola.

Do kraja je nominalni domaćin uspešno čuvao svoju prednost, a Partizan nije uspeo ni u dodatnih pet minuta da dođe do izjednačenja, pa je tim iz Ljutice Bogdana tako ponovio veliki uspeh iz sezone 2006/07, kada je poslednji put odbranjena dupla kruna.

Crvena zvezda – Partizan 2:1 (Katai 26, 73 – Urošević 62)

CRVENA ZVEZDA (3-4-2-1): Borjan – Eraković, Pankov (od 67. Ben), Dragović – Gajić, Srnić, Kanga, Rodić (od 77. Gobeljić) – Ivanić, Katai (od 77. Krstičić) – Ohi (od 60. Pavkov).

PARTIZAN (4-2-3-1): Stevanović – Miljković (od 46. Lutovac), Miletić, Vujačić, Urošević – Zdjelar, Jevtović (od 23. Holender, od 78. Milovanović) – Marković (od 59. Natho), Jojić (od 78. Jović), Menig – Rikardo.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Real nemilosrdan protiv Baskonije na startu plejofa, Marinković solidan (VIDEO)

Košarkaši madridskog Reala savladali su u svom Vizink centru Baskoniju sa 90-74, u prvoj utakmici četvrtfinala Evrolige. Aktuelni šampion...

POVEZANE OBJAVE