Ko je novi gazda Milana? Surađuje s holivudskom zvezdom, bavi se kriketom i američkim fudbalom

Novopečeni italijanski prvak AC Milan ima nove vlasnike. Američki investicioni fond Eliot Menadžment prodao je većinske deonice kluba moćnijem američkom investicionom fondu RedBird Capitalu.

Ugovor o prodaji već je sklopljen, a zvanična objava očekuje se vrlo brzo. Nije poznato koliko je tačna vrednost transakcije, ali mediji na Čizmi najviše spominju 1.3 milijarde evra.

Inače, RedBird Capital je već godinama poznat po ulaganjima u sport. Kompanija predvođena Gerijem Kardinaleom ulaže u brojne sektore, od finansijskih usluga, preko medija i telekomunikacija do tehnologije i sporta. Vrednost ulaganja procenjuje se na šest milijardi dolara.

Od fudbalskih klubova Kardinaleov RedBird Capital od leta 2020. ima 85% udjela u francuskom Tuluzu, koji je nedavno izborio povratak u Ligu 1 nakon četiri godine u drugoj.

Novi vlasnici Milana umešani su u brojne kompanije iz raznih sportskih delatnosti. Na primer, u saradnji s holivudskom zvezdom Dvajneom “The Rock” Džonsonom suvlasnici su XFL-a, lige u američkom fudbalu s nešto “sirovijim” pravilima.

U njihovom su vlasništvu i poznata sportska agencija Waserman, nakon toga On Location Experiences, službeni partner NFL-a u organizaciji zabavnog programa, kao i Dream Sport, kompanija koja organizuje fantazi lige u kriketu u Indiji.

U ovom trenutku nije poznato kakvi su dugoročni planovi novih vlasnika s Milanom, ali njihov poslovni moto se fokusira na “izgradnju brzorastućih kompanija s fleksibilnim, dugoročnim kapitalom”.

Prvi su im poslovni potezi na San Siru ponude novih, poboljšanih ugovora sportskim direktorima Paolu Maldiniju i Rikiju Masari.

Kada su u pitanju veliki projekti, RedBird Capital zalaže se za izgradnju novog stadiona koji bi bio samo Milanov i ne zanima ih obnavljanje San Sira.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

VRATIO FILM: Košarkaš Reala o tuči u Madridu, nema loše uspomene (VIDEO)

Košarkaši Real Madrida još uvek čekaju ko će im biti protivnik u plej-ofu Evrolige. Nakon uvedenog plej-ina, to će biti...

POVEZANE OBJAVE