Zvezda odbranila titulu i mesto u Evroligi posle drame!

Košarkaši Crvene zvezde odbranili su titulu u ABA ligi pobedom u odlučujućoj, petoj utakmici finalne serije protiv večitog rivala Partizana sa 80-77 (18:20, 15:17, 26:21, 21:19). Na taj način je jasno i da će predstavnik Srbije i regiona u Evroligi naredne sezone ponovo biti tim sa Malog Kalemegdana.

Čitava ova finalna serija ostaće, međutim, upamćena i po problemima nevezanim za košarku i po dva duga prekida i pražnjenja tribina, pošto je, poput situacije u trećoj utakmici, ponovo utakmica prekinuta na jako dug period, nakon napuštanja parketa od strane sudija početkom drugog poluvremena.

Od samog početka bilo se na parketu jasno ogledao značaj najvažnije utakmice u sezoni. Igralo se veoma čvrsto, uz mnogo skokova u napadu, i posledično mnogo izgubljenih lopti.

Čitav minut i po na početku meča nije bilo poena, a u prvim momentima se u ovakvom ritmu bolje snašao domaćin, koji je poveo sa 6-0, uz zakucavanje Ognjena Kuzmića.

Upravo je Zvezdin centar u prvoj četvrtini zadavao mnogo problema protivniku pod košem u fazi napada, dolazivši do puno skokova u napadu.

Ipak, posle početne serije crveno-belih, sastav Željka Obradovića uzvratio je istom merom i posle trojke Kevina Pantera poravnao na 6-6, a od tada nijedna ekipa nije uspevala da se iole značajnije odlepi sve do samog kraja prvih 20 minuta.

Tokom čitavog prvog perioda timovi su se smenjivali u minimalnim prednostima, a na kraju je Panter novom trojkom doneo prednost Partizanu od 20-18 na samom kraju prvog dela.

Odmah na početku druge deonice kapiten Zvezde Branko Lazić je uzvratio trojkom iz ugla usled tranzicije svog tima, pa je ponovo prednost bila na strani njegovog tima (21-20). Međutim, on je promašio naredna tri pokušaja van linije 6,75, pa je srpski reprezentativac Aleksa Avramović to iskoristio na drugoj strani i trojkom doneo gostima prednost od 25-21.

Partizan više od tada nije ispustio prednost do odlaska na dužu pauzu, a novu najveću prednost od 7 poena (32-25) na polovini četvrtine ponovo je šutem za tri doneo Panter.

Veoma se tvrdo igralo u preostalom delu poluvremena, a domaći košarkaši nisu dozvolili da se demorališu, pa su se bolje snašli u ovakvoj igri, a pokrenuo ih je u najvećoj meri ulazak proslavljenog reprezentativca Stefana Markovića, koji je poentirao, a potom asistirao Mitroviću za zakucavanje.

Na ovo se nadovezao i Ostin Holins novom krađom i zakucavanjem, pa je zaostatak na 42 sekunde do kraja poluvremena bio samo pola koša, međutim Zek Ledej je pogodio trojku i tako postavio rezultat 37-33, koji je bio konačan na polovini ovog duela.

Bolje je i drugo poluvreme otvorio branilac titule, pa je poenima Kalinića i Mitrovića potpuno izjednačio posle duže vremena (37-37).

Pri rezultatu 39-39 posle nešto više od dva i po minuta igre u ovom delu meča ponovila se, na veliku žalost, situacija iz trećeg meča, kada su sudije napustile teren i usledila je nova duga pauza, tek što su igrači nastavili sa igrom. Prethodno je i pauza između dva poluvremena trajala duže zbog pražnjenja dela tribine i premeštanja na drugi deo.

Pošto se rešenje nije našlo, bilo je neminovno da se isprazne kompletne tribine, pa je pauza trajala više od sat vremena.

Nakon povratka se Partizan ponovo odlepio trojkom Pantera i dvojkom Avramovića, kada je poveo sa 47-42, ali se Zvezda potpuno povratila posle dve uzastopne trojke Ostina Holinsa i Ognjena Dobrića, posle koji je, sada već nominalno gostujuća ekipa, vodila samo pola koša (51-50).

Posle slobodnih bacanja Markovića i Davidovca došlo se do potpunog preokreta, koji je crveno-bela ekipa sačuvala do kraja ovog perioda i vodila sa 59-58.

Odmah na početku odlučujuće četvrtine Mitrović je doneo +3 (61-58), međutim ubrzo je Dalas Mur novom trojkom za svoj tim ponovo poravnao na 65-65, otkada se ušlo u potpuno neizvesnu završšnicu, gde su sitnice odlučivale.

Tako je na tri i po minuta do kraja Panter trojkom ponovo okrenuo rezultat na stranu svoje ekipe, ali je na drugoj strani Stefan Marković u ovim važnim momentima uzvratio istom merom, iz oružja po kom nije najprepoznatljiviji.

Nije međutim uspeo iskusni plejmejker da ponovo uradi isto, pa je posle realizovanih bacanja Pantera tim Željka Obradovića vodio razlikom. Međutim, uspeo je drugi reprezentativac Nikola Kalinić u toj nameri i ponovo je vodila Zvezda, a drugi uzastopni dalekometni pogodak, u režiji Voltersa doneo je prednost od 78-75, na manje od minut do kraja.

Na vrhuncu drame viđena je i blokada Matijasa Lesora nad Holinsom. Na dvadesetak sekundi do kraja Avramović je bio polovičan sa penala, a na drugom kraju je Davidovac ostao hladnokrvan za prednost od 80-76 na samo 12 sekundi do kraja, kada nije više bilo povratka za Partizan.

U odlučujućim momentima su najefikasniji igrači crno-belih tokom ove sezone Ledej i Panter promašili po trojku, pa je tako njihov tim ostao kratkih rukava.

Bio je i na ovoj utakmici najefikasniji Kevin panter sa čak 27 poena, međutim nije bio ni blizu da pogodi odlučujući šut iz jako teške pozicije, pa ovakav učinak nije doneo radost njegovom timu.

U novom-starom šampionu su poeni bili daleko bolje raspoređeni. Više od ostalih se istakao Dejan Davidovac sa 15 poena i 6 skokova, uz značajnu ulogu u bitnim momentima.

Nejt Volters zabeležio je tri poena manje, uz 7 asistencija i 3 skoka, dok je Kalinić uz 11 poena upisao i 6 skokova i 2 asistencije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NBA LIGA: Bogdanović junak protiv Bostona i nestvarni Marej,Pelikansi se radovali (VIDEO)

Sinoć su u najjačoj ligi sveta odigrana dva meča. Atlanta je posle produžetka pobedila Boston 123:122. Ovaj meč bio je apsolutno...

POVEZANE OBJAVE