SAVIĆ PRED SP: Smena generacija je prošla bezbolno

Vaterpolisti Srbije, odradili su poslednje pripreme pred Šampionat sveta u Budimpešti.

Pred put u prestonicu Mađarske, o očekivanjima je govorio selektor Dejan Savić.

Pod znacima navoda mi mrzimo lake grupe. Prva utakmica u grupi protiv SAD je najteža i posle realno protiv Kazahstana i Australije, koji su autsajderi u grupi, treba da tražimo prolaz dalje. Što će 99 odsto da bude. Međutim, sam način održavanja forme će biti zanimljiv i težak jer kroz lakšu fazu, pogotovo ako izbegavamo osminu finala, to je nekih šest ili sedam dana lakšeg treninga. Tako da može da se desi da tražimo sparing partnera u Mađarskoj, a možda i da se vratimo u Srbiju. – rekao je on.

Potom je komentarisao učešće u Svetskoj ligi i na Evropskom prvenstvu:

Ako pogledamo da su reprezentativci Srbije, koji su igrali završnicu Lige šampiona, došli tek osmog juna uveče na trening, mi imao praktično devet dana završnih priprema.Na prvom mestu prevashodno je odmor. Istina je da imamo svetsku ligu posle Svetskog prvenstva, ali većina selektora i reprezentacija, mislim da će biti u slabijim sastavima tamo. I da će koristiti Svetsku ligu kao pripreme za Evropsko prvenstvo. Imaćemo 17 ili 18 kandidata u Strazburu koji će raditi u jakom ritmu. Kad je reč o Evropskom prvenstvu, mislim da će da bude jako zanimljivo. EP je uvek i jače od Svetskog prvenstva. Biće više vremena za pripreme, biće festival vaterpola jer se igra u Spaladijum Areni. Siguran sam da će Hrvati to da organizuju na najvišem mogućem nivou, kao što organizuju Srbi i Mađari.

Na kraju, govorio je i o neminovnoj smeni generacija:

Razmišljali smo na vreme o smeni generacija. Ona je prošla bezbolno. Većina igrača je odigralo velike turnire ili prvenstva, tako da nisu bez iskustva. Hrvatska je uz nas pretrpela najviše promena. Španija najmanje, a Grčka je na mnogo većem nivou nego na OI. Biće velika konkurencija, nema veze što će nivo vaterpola biti niži neko prethodnih godina. To je sasvim normalna stvar, nivo se diže do Olimpijskih igara. – zaključio je Savić.

Delfini će mečeve grupne faze igrati u Segedinu. Protivnici su joj SAD, sa kojima 21. juna igraju prvi meč na turniru. Potom slede susreti sa Australijom (23. jun) i Kazahstanom (25. jun).

Prvo mesto garantuje direktan plasman u četvrtfinale, a drugo i treće vode u osminu finala.

Foto: VSS

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NIJE SE DOMOGAO PLEJ-OFA: NBA liga dodelila nagradu Kariju (VIDEO)

Košarkaši Golden Stejta ove sezone ispali su u prvoj rundi plej-ina NBA lige. Izbacili su ih Sakramento Kingsi, koji su...

POVEZANE OBJAVE