JAČI OD SVEGA: Novak Đoković osvojio sedmi Vimbldonski pehar!

U susretu dva različita teniska stila, kao i dva potpuno različita konteksta, između višestrukog šampiona Novaka Đokovića i debitanta u finalima na gren slem turnirima Nika Kirjosa, srpski teniser je odbranio trofej Vimbldona pobedom od 3-1, po setovima 4:6, 6:3, 6:4 i 7:6 (7:3).

Tako je Novak po sedmi put osvojio pehar na najstarijem turniru na svetu, u svom osmom finalu! Pritom, nanizavši 39 uzastopnih pobeda! Za anale!

Branilac Vimbldonskog trofeja izgubio je prvi set protiv debitanta u ovako bitnim mečevima Nika Kirjosa sa 6-4, posle brejka koji je ovaj napravio u petom gemu.

Sjajnim servisima nije dozvolio šansu srpskom teniseru da se vrati, ali nije ovo prvi put da Novak gubi uvodni set na ovom turniru, između ostalog i protiv Kamerona Norija u polufinalu.

Polako je došao do svog ritma u drugom delu meča, i srpljivom i kvalitetnom igrom došao do izjednačenja u setovima. Novak je počeo da dobija duge poene, što bi morao da mu bude veliki adut u ovakvom meču.

Ključan je bio brejk sa nulom u 4. gemu, kada je Srbin poveo sa 3-1, a potom zadržao ovu prednost, pritom spasavši čak četiri brejk prilike u poslednjem gemu ovog dela igre.

Novak je nastavio sa sjajnom igrom i u trećem setu, pa je Australijanac morao već u uvodnom gemu da spašava dve brejk-šanse, u čemu je i uspeo.

Iako nije bilo brejk prilika, Kirjos se mnogo više mučio na svojim servisima u ovom delu meča, a konačno je, kada je bilo najpotrebnije, Srbin iskoristio prvu priliku za brejk u 9. gemu, kada je poveo sa 5-4, a potom materijalizovao prednost za vođstvo od 2-1 u setovima.

Ovaj deo meča obeležili su i karakteristični žustri prigovori Nika Kirjosa, upućeni sudiji, koji se žalio na povike žene iz publike tokom poena.

I u četvrtom setu su oba igrača manje ili više lako dolazila do svojih servis gemova, ali nije izostajala kvalitetna igra sa mnogo nadmudrivanja.

Neverovatan je naš teniser bio na riternu, a o tome svedoči podatak da je tek u četvrtom setu izbacio jedan ovakav udarac u aut, što je primetio i Kirjos koji je ovo glasno prokomentarisao.

Moglo je biti nezgodno u poslednjem servis-gemu Australijanca u ovom setu, kada nije zatražio čelendž za loptu koja je bila dobra, pa je tako ostao bez vinera, ali je već u narednom poenu ipak poveo sa 6-5, tako obezbedivši minimum tajbrejk.

Nije ni Novak dozvolio da se set završi brejkom protivnika i da se dodatno produži, pa se otišlo udodatni gem.

Tamo je branilac trofeja odmah u prvom poenu napravio mini-brejk, a iako je prvom greškom forhenda posle dugo vremena našeg tenisera nivelisan taj suficit, 40. teniser sveta je uzvratio trostruko, odnosno sa tri greške iz forhenda.

Novak to nije propusti, ubedljivo slavivši u dodatnom gemu, tako osvojivši čak sedmi pehar na najznačajnijem i najstarijem teniskom turniru.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

SERIJA A: Salernitana i matematički ispala, Frozinone pobegao iz zone ispadanja (VIDEO)

U prvom meču 34. kola Serije A, Frozinone je savladao Salernitanu 3:0. Ekipa sa juga Italije je ovim porazom i...

POVEZANE OBJAVE