“Da smo imali stranca, umesto srebra bismo osvojili zlato”

Jedan od najčešćih tema poslednjih godina, kada je u pitanju košarkaška reprezentacija Srbije, je da li bi trebalo da za nju igraju naturalizovani stranci kao u što je to praksa u drugim zemljama.

U ženskoj košarkaškoj reprzentaciji je to sad već postalo uobičajeno, ali u muškoj ima mnogo zagovornika da bi to bio poraz srpske košarke.

Jedan od onih koji smatra da su stranci potrebni je legenda jugoslovenske košarke Žarko Paspalj.

On smatra da je stanje u srpksoj košarci jako loše.

Stvari u našoj reprezentaciji već duže vreme nisu kako treba. Evidentno da su im legende nebitne, jer se njihov vapaj ne čuje. Doživljavamo i tek ćemo da doživimo neuspeh, to se već dešava, neminovno je. Davno smo mi upozoravali na sve ovo, Duda je isticao te probleme pre 15 godina. Nestao je onaj rad po kome smo bili prepoznatljivi. Mi jesmo zemlja košarke, ali pitanje je u kom pravcu idemo…Jedino merilo ovde nije fraza “važno je učestvovati”, već važno je pobediti. O razlozima problema u srpskoj košarci možemo da pričamo satima, ali definitivno nismo prihvatili na pravi način FIBA sistem koji se sprovodi. Prvi znak lošeg stanja je bio to što nismo otišli na Olimpijske igre, gde smo bili viđeni…Sada su tu problemi u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, gde čak i da smo dobili Belgiju ostaje pitanje kako bi sve to išlo dalje…Biće teško. Strahujem da li ćemo da se plasiramo i na predstojeće Olimpijske igre. Ništa se nije desilo preko noći, rekao je Paspallj za Maxbet radio.

Legendarni košarkaš je za to da se naturalizuju strani igrači.

Mislim da nam je potreban stranac. On je mogao da napravi razliku i utiče na to da na dva velika takmičenja umesto srebra osvojimo zlato. Trebao nam je stranac na poziciji četvorke, koja nam je bila jako kritična, ali ga mi nismo želeli. Ne mogu to da razumem. Nalazimo se u ozbiljno teškoj situaciji i svaka pomoć nam je potrebna. Ne mogu da shvatim zašto samo mi izbegavamo da iskoristimo tog “džokera”. Opet kažem, to je moje mišljenje, imamo i primer u ženskoj košarci gde smo napravili velike rezultate dobrim delom jer smo imali strance, pa niko nije rekao stranac je osvojio medalju, već reprezentacija Srbije. Imate i Sloveniju kojoj je stranac dosta pomogao da dođe do istorijskih rezultata. Ova situacija zahteva ozbiljno razmišljanje i poteze. Rezultati reprezentacije utiču na zainteresovanost klinaca za košarku u Srbiji. Svaka pomoć nam je jako potrebna, završio je Paspalj.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Partizan voli sedmerce: Marjanović izborio majstoricu u Šapcu

Rukometaši Partizana izjednačili su u polufinalnoj seriji protiv Metaloplastike na 1:1 pošto su na Banjici slavili posle boljeg izvođenja...

POVEZANE OBJAVE