PEŠIĆ: Selektor o povredama, novim kapitenima i toku priprema

Košarkaše Srbije očekuju dva meča kvalifikacija za Mundobasket a kasnije brane i srebro na Evrobasketu.

Selektor Svetislav Pešić, održao je danas konferenciju za novinare.

Osim pitanja o tome zašto nema Miloša Teodosića, on se bavio izostancima igrača i ambicijama tima.

Izlaganje je otvorio opaskom: “Vidim da ste se dobro naoružali”

Potom je nastavio:

Dobar dan svima, završili smo važnu prvu fazu priprema za kvalifikacije, za EP. Poznato je da smo pozavli 22 kandidata, Marjanovića i Bogdanovića nismo mogli. Bobi se povredio protiv Letonije, Bogdanović manje više poznato. Posećuje ekipu, bio je u Pazovi. – počeo je izlaganje Pešić.

Prema nejgovim rečima, pratiće se situacija sa Aleksom Avramovićem i Alenom Smailagićem:

Prva faza je odlično prošla, Znate da većina od tih 22 kandidata nije igrala za reprezentaciju u prozorima. Neki su otkazivali zbog povreda, premorenosti, iz privatnih razloga. Od 22 igrača koje smo pozvali za vreme Pokuševski i Jović su otkazali zbog NBA klubova, Smailagić je imao jednu operaciju, koja je dobro prošla i on je došao da radi koliko može posle operacije. U dogovoru sa trenerima Partizana dogovorili smo se da radi sa Partizanom i da vidimo. Iako izgleda da je blizu, nije sve blizu. To važi i za Avramovića koji je obnovio povredu i videćemo u subotu, ponovo će se napraviti snimak. Desna je ruka, on je sa takvom rukom igrao protiv Belgije, tako da na njega i dalje računamo. Videćemo kako će to biti.

Govorio je potom i o povredi Nemanje Bjelice:

Bjelica je loše stao i on ne zna kako se povredio. U pitanju je list, stavljen je u mirovanje i neće putovati sa ekipom i ostaje ovde. U subotu ili nedelju profesor Radovanović će uraditi detaljni snimak. On se danas bolje oseća, ali mi ne igramo samo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo iako su ta dva meča sada naš fokus. Po pravilima FIBA mi možemo još da sačekamo tako da se ne uzbuđujemo. Žao nam je što se povredio ovaj ili onaj. – kaže Pešić.

Napominje da je u timu za sada oko 17 igrača:

Ne znamo, selekcija se vrši. Imamo 16-17 igrača, videćemo kako će se situacija odigravati sa Bjelicom, Biće tu nekih odluka, ne možemo da igramo sa 15 igrača, nego sa 12. Mi ćemo sutra sa 15-16 igrača za Sloveniju, oni su u konkurenciji, svi treniraju, svi imaju šansu, ja ih podržavam. Pokušavamo da napravimo komunikaciju da napravimo svi uloge. To je jedan proces pravljena ekipe, pravljena igre.

Kao kapiteni imenovani su Vladimir Lučić i Nemanja Bjelica.

To je bila moja želja i igrača. Što se tiče svlačionice nikakvih incidenata nije bilo, vrlo jasno sam rekao što sam se odlučio da idemo u ovom pravcu. – pojasnio je ovu odluku.

Komentarisao je i pobedu nad Crnom Gorom:

Što se tiče utakmice sa Crnom Gorom, bila je korisna utakmica, dobra utakmica, prvi put zvanična. Neki su prvi put igrali zajedno. Bila je dobra, igrači su pohvatali to što se od njih traži. Naravno fali nam lopta u ruci, treba nam kontakt, igra. – kazao je i rekao da trenutno ne razmišlja o Evrobasketu.

Uvek može bolje, radimo dobro. U ovom trenutku ne razmišljam o Evropskom prvenstvu. Razmišljam o Grčkoj i Turskoj. Igramo protiv fantastične ekipe, dobro koncipirane. Ne razmišljam o EP. Ako dobijemo Grčku, to bi bilo fantastično, ne samo zbog naše dalje egizstencije u kvalifikacijama.

Rekao je da će u zadnjem trenutku odlučiti o konačnim spiskovima igrača za Grčku i Tursku, a potom i Evrobasket:

Imamo dva roka, jedan je za Evropsko prvenstvo, a drugi je za kvalifikacije. Ja neću do poslednjeg momenta da to radim, gledaću do zadnjeg momenta da budu tu. – rekao je Pešić na kraju konferencije.

Podsetimo, Srbija u sredu igra prijateljski susret sa Slovenijom.

Zatim slede dva kvalifikaciona meča za Mundobasket sa Grčkom 25. avgusta u Beogradu a tri dana kasnije protiv Turske.

Orlovi počinju učešće na EP 2. septembra protiv Holandije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Efes rutinski protiv Baskonije, Monako nakon preokreta bolji od Asvela, pobeda Barselone

Košarkaši Efesa savladali su Baskoniju i nastavili borbu za Top 10 Evrolige. Od samog početka turski predstavnik je igrao...

POVEZANE OBJAVE