TRAGEDIJA NA MARAKANI: Pavkov u završnici autogolom pogurao Makabi u Ligu šampiona (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde neće ove godine igrati u grupnoj fazi Lige šampiona protiv najjačih timova na Starom kontinentu, pošto su u revanšu plejofa kvalifikacija odigrali nerešeno (2-2) protiv izraelskog Makabija iz Haife na svom stadionu, nakon što je u prvom duelu poražena sa 3-2.

Apsolutni tragičar je Milan Pavkov, koji je postigao autogol u završnici meča, koji je bio presudan za ishod dvomeča. Prethodno je u zaustavnom vremenu i Milan Borjan nespretnom reakcijom dozvolio rivalu da, neposredno nakon što je odbranio penal, smanji na 2-1. Sve u svemu, šampiona Srbije su plasmana u elitno takmičenje koštale dve velike greške.

Krenuo je srpski šampion ofanzivno od starta, uz veliki vetar u leđa sa tribina, međutim i gostujući navijači su došli spremni, pa je moralo da se sačeka u jednom periodu da se raziđe dim koji su oni stvorili.

Odjeknuo je uzdah stadionom “Rajko Mitić” u 12. minutu, kada je Kanga zatresao stativu. Sve je počelo odličnom reakcijom Milana Rodića u odbrani, koji je nadvisio protivničke fudbalere i tako sjajno uposlio Pešića. Novi napadač Zvezde je prevario čuvara i ušao u šesnaesterac, a onda uz malo sreće uposlio Bukarija, koji je uočio samog fudbalera iz Gabona, ali je malo falilo za veliku radost.

Rasplamsala se borba na terenu, i dolazilo je do veoma čvrstih duela, u čemu se posebno isticao Aleksandar Dragović.

Zapretio je sa ivice šesnaesterca David u 21. minutu, pošto je dobio dovoljno prostora za šut, ali je lopta ipak otišla dovoljno preko gola, kako ne bi bila opasnost za Milana Borjana.

Ponovo je zapretio Gelor Kanga u 24. minutu, ovog puta u svom stilu, sa tridesetak metara, ali je golman posle male nesigurnosti uspeo da uhvati loptu.

Očekivana erupcija oduševljanja na stadionu nastala je u 28. minutu, kada je Pešić trećim golom nakon povratka u klub doneo prednost timu Dejana Stankovića, i dvomeč vratio na početak. Svoje umeće je još jednom pokazao Katai, koji se lako oslobodio svog čuvara, prošao u šesnaesterac i ubacio loptu na pet metara, gde je nespretnu reakciju odbrane gostiju spremno dočekalo dugo čekano pojačanje u napadu i loptu smestio u mrežu.

Umalo da nalet iskoristi i Mirko Ivanić koji se namestio na šut iz daljine, ali je ipak lopta završila pored gola.

Ubrzo je na drugoj strani izraelski klub uputio prvi udarac u okvir gola, što je učionio Dolev Haziza, ali je siguran na golu bio kapiten crveno-belih Borjan i uhvatio loptu.

Imao je Pešić priliku da u polukontri svojim drugim pogotkom duplira prednost, pošto mu se otvorilo dosta prostora za šut, ali je levom nogom to učinio nedovoljno snažno, pa je golman Koen ukrotio ovaj pokušaj.

U samoj završnici prvog dela igre, odnosno 44. minutu, Crvena zvezda je došla do rezultata za prolaz u grupnu fazu Lige šampiona! Bio je to mat u četiri poteza. Nakon dodavanja Kange Katai je majstorski petom uposlio Pešića, koji je odmah dalje prosledio Ivaniću, za završnu egzekuciju i prednost od 2-0!

Prava drama nastala je u zaustavnom vremenu prvih 45 minuta. Usled kornera Makabija Srnić je igrao rukom, i Makabi je dobio veliku priliku za poravnanje rezultata u dvomeču.

Borjan je međutim, činilo se, kompletirao idealno poluvreme odbranom udarca Hazize sa 11 metara, ali je onda usledio šok, pošto je u nastavku akcije Švađanin Sundgran iz velike udaljenosti uputio udarac koji je završio u mreži nakon nespretne reakcije Zvezdinog golmana.

Kao da su gosti dobili krila zahvaljujući dešavanjima u završnici prvog dela, pa su nakon povratka na teren bili mnogo konkretniji. 

U 49. minutu je Borjan spasao svoj tim novog zaostatka u dvomeču, kada je na vreme skratio ugao Pjeroa, koji se našao sam pred golom posle dodavanja Šerija. 

Iako su gosti bili konkretniji, Zvezda je uspela da malo po malo vrati inicijativu. Eraković, koji prinudno igra na mestu desnog beka, uspeo je da u 51. minuta odlično prođe do gola i izdrži duel sa protivničkim fudbalerom, ali ipak nije bilo dovoljno snage za bolju završnicu. 

Preselilo se težište igre na polovinu Izraelaca, a Katai je nakon prodora sebi izborio šansu da sa nekih osamnaest metara iz slobodnog udarca donese 3-1 svom timu, ali je ipak udarac bio nedovoljno precizan i lopta je završila preko gola. 

U 61. minutu nova velika opasnost viđena je pred golom domaćina, kada je Dragović stigao do lopte pre Pjeroa, ali je ona završila kod Ali Muhameda, koji je lako izbacio Kangvu, ali je srećom njegov pokušaj bio prejak. 

Zvezdini fudbaleri počeli su da predugo zadržvaju loptu u nogama. Prvo je grešku načinio Kangva, a kobna je mogla da bude ona Ivanićeva kada je izgubio posed na polovini sovg tima u 65. minutu, kada je bilo dosta sreće pošto se zatresla prečka gola srpskog tima. 

Pripretili su crveno-beli u 75. minutu, kada je posle dugog auta Ivanić spustio loptu u šesnaestercu za Bukarija, koji međutim sa svoje lošije leve strane nije bio dovoljno precizan.

Ofanziva je bila na strani Makabija većim delom drugog poluvremena, ali su defanzivci srpskog šampiona uglavnom bili skoncentrisani i na visini zadatka. 

Veoma nezgodno po Zvezdu moglo je da bude u 81. minutu posle centaršuta iz slobodnog udarca, ali je bivši igrač našeg tima Bogdan Planić zahvatio veoma loše loptu glavom, u situaciji kada je bio sam neposrednom pred golom.

Iako nije bilo previše šuteva ka golu, Borjan je u 86. minutu morao da interveniše, nakon što je Acili dubokom loptom uposlio Hazizu. Ipak, čuvar mreže Zvezde je na vreme skratio ugao. 

Prava tragedija se desila u 89. minutu, kada je Milan Pavkov veoma nespretno posle centaršuta Acilija smestio loptu u svoj gol, tako rešivši dvomeč. Navijači Zvezde navikli su da visoki napadač rešava važne utakmice, ali  se ovog puta neće raodvati toj činjenici. 

Do kraja utakmice je Katai uspeo da pokuša da ugrozi gol posle proigravanja Ivanića, ali nije bio u dobroj poziciji, pa je golman Makabija poslao loptu u korner. 

Imala je u poslednjem momentu Zvezda šansu da usled gužve u šesnaestercu dođe do produžetka, ali je Milunović iz neposredne blizine šutirao preko gola. 

Nije bilo više vremena, pa će crveno-beli igrati u grupnoj fazi Lige EVrope, dok je glavni plen odneo izraelski klub. 

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Eraković, Dragović, Milunović, Rodić (od 84. Sanogo) – Srnić, Kanga (od 53. Kangva) – Bukari (od 84. Mustafa), Ivanić, Katai – Pešić (od 78. Pavkov).

MAKABI HAIFA (4-3-3): Koen – Sundgren, Goldberg, Planić, Kornu – Ali Mohamed, Lavi, Šeri – Haziza, Pjero, David (od 72. Acili).

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

BRANE TITULU: Zvezda ubedljiva u “Večitom derbiju” i izborila finale!

Košarkašice Crvene zvezde izborile su plasman u finale 1. ženske lige Srbije pošto su drugom meču polufinala plej-ofa savladale...

POVEZANE OBJAVE