UZALUD 40 POENA JANISA: Srbija slavila u pravom košarkaškom spektaklu nakon produžetka!

U pravom košarkaškom derbiju i poslastici za mnogobrojnu publiku u Beogradskoj areni, košarkaška reprezentacija Srbije savladala je Grčku na startu druge faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo naredne godine sa 100-94!

Nije odavno viđen ovakav košarkaški spektakl u Srbiji, a uzalud je Grcima bilo i 40 poena NBA zvezde Janisa Adetokunba, pošto je duel dvojice ponajboljih igrača na svetu dobio Nikola Jokić, koji je u nekoliko navrata i u direktnim duelima dolazio do koševa protiv košarkaša Milvoki Baksa.

Pored Janisa, koji je imao i 8 skokova i 5 asistencija, i njegov brat i saigrač u klubu Tanasis je bio solidan sa 12 poena, dok je poen više imao Dorsi.

U našoj reprezentaciji je Nikola Jokić postigao 29 poena, uz 8 skokova i 6 asistencija, Jaramaz je zabeležio 15, a Vladimir Lučić poen manje.

Utisak sa ovog fantastičnog duela mogla bi da pokvari samo povreda Vasilija Micića u drugoj četvrtini, posle koje se nije vraćao u igru.

Odlično je tim Svetislava Pešića otvorio duel, pošto je Vasilije Micić pogodio trojku, kojoj je prethodio ofanzivni skok. Novom trojkom, ovog puta iz ugla, uz faul i iskorišteno dodatno bacanje, Micić je naše odveo do 11-4.

Vodili su naši većim delom prve deonice, ali su uspevali Heleni u dva navrata da dođu do izjednačenja, a viđena su i dva uzastopna zakucavanja Adetokunba.

U završnici je viđena serija Orlova 6-0, koju je zapečatio Jaramaz trojkom, za prendost od 31-25 posle uvodnih deset minuta.

Odmah na startu drugog dela prošlogodišnji MVP finala NBA lige Janis Adetokunbo napravio je korake posle duela sa Markom Jagodićem-Kuridžom, nakon čega je Kalinić svojim prvim poenima na drugoj strani doneo najveću dotadašnju razliku na utakmici (+8).

Održavali su naši prednost neko vreme, sve do isteka 4. minuta, kada su Grci serijom od 10-0 preokrenuli, posle poena Kostasa Slukasa, a veliku ulogu su odigrala braća Tanasis i Janis Adetokunbo iz Milvoki Baksa.

Ipak, završnica je ponovo pripala našima, pa su ovaj interval dobili sa čak 11-2, nakon što je seriju prekinuo poenima kapiten Vladimir Lučić, a potom postigao i trojku u sklopu ovog naleta, za prednost na poluvremenu od 51-44.

Zahvaljujući polaganju Jaramaza Srbija dodatno uvećava prednost na startu drugog poluvremena (53-44), a posle poena Papanikolaua i Dorsija, Jokić je trojkom ponovo razdrmao naše.

Prava borba se rasplamsala u ovom delu meča i igralo se veoma oštro.

Posle novih poena Jokića dolazimo i do dvocifrene prednosti (60-50), ali se tim Dimitrisa Itudisa ponovo približio, na samo -3 posle polovičnog učinka Janisa sa slobodnih bacanja (61-58).

Nisu se srpski košarkaši dali demoralisati nimalo, pa su do isteka trećeg dela igre, posle ofanzivnog skoka i poena sa zvukom sirene Milutinova, stigli do prednosti od 70-63.

Blistao je na startu poslednjih 10 minuta Jaramaz sa 5 poena, pa je tako doneo Srbiji +10. Novom saradnjom Jokića i kapitena Lučića došlo je do trojke iz ugla košarkaša Bajerna za vođstvo od 79-70 na nešto više od pet minuta do kraja.

Janis i Tanasis Adetokunbo su, međutim, ekspresno povratili svoj tim u igru posle sjajne tranzicije i poena u kontrama (79-76). Seriju je sa dva pogođena bacanja posle duže vremena prekinuo Jokić, a na drugoj strani se isplatila taktika dopuštanja Janisu da šutira iz daljine, dok je Lučić u skoku bio dominantan. Na sve se, uz sveopštu erupciju oduševljenja u Areni, nadovezao dalekometnom trojkom Ognjen Jaramaz, za novu osetniju razliku na samo dva minuta i 9 sekundi do kraja (84-76).

Rasplamsala se borba u završnici i sevale su trojke na obe strane. Prvo je Kalates prekinuo seriju oružjem koje mu nije najjače, a zatim je na drugoj strani viđena prava poslastica: Jokić je po svaku cenu hteo da odigra 1 na 1 sa Janisom, kada je iz okreta i sa jedne noge pogodio trojku na isteku napada, u svom stilu. Nešto što mu nikako nije strano u dresu Denvera.

Ipak, dozvolili su srpski košarkaši na drugoj strani da Tanasis Adetokunbo ekspresno vrati novom trojkom, ali je u samoj završnici, za izjednačenje, iz daljine pogodio i Dorsi. Tako su se Heleni još jednom veoma brzo vratili u igru, ovog puta potpuno, na samo 11 sekundi do kraja.

Jaramaz nije pogodio u poslednjem napadu, pa je meč otišao u produžetak.

Dodatnih pet minuta počelo je poenima Kalinića, nakon čega su zakucavanja razmenili Lućić na jednoj i Janis na drugoj strani. Tada je stvari u svoje ruke preuzeo Nikola Jokić, pre svega u napadu, ali je bio zapažen i u odbrani u ključnim momentima.

Sve dileme otklonio je kapiten Lučić koji je brutalnom rampom zaustavio pokušaj šuta za tri poena Tajlera Dorsija, nakon čega ga je igrač Olimpijakosa odmah faulirao. Sa linije penala bio je polovičan, a gosti nisu uspeli da nadoknade zaostatak od 6 poena na 23 sekunde do kraja. Konačno je presudila ukradena lopta Kalinića, nakon što je Jokić promašio oba bacanja.

Našu reprezentaciju za tri dana očekuje gostovanje Turskoj, koja je danas ubedljivo poražena od Letonije, a 1. septembra startuje Evrobasket.

FOTO: FIBA

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Sjajan početak za Lajovića u Barseloni!

Srpski teniser Dušan Lajović je uspešno startovao na turniru u Barseloni. Naime, Srbin je rutinski savladao Argentinca Dijega Švarcaman sa 2:0...

POVEZANE OBJAVE