SJAJAN POČETAK PLAVE ČETE: Odbojkaši maksimalni protiv Ukrajine na Svetskom prvenstvu

Odbojkaška reprezentacija Srbije maestralno je otpočela nastup na Svetskom prvenstvu, pošto je u prvom kolu slavila protiv Ukrajine sa maksimalnih 3-0 u setovima (28:26, 25:21, 25:20).

Naši su samo u prvom setu imali problema, kada su napravili veliki preokret u završnici, a selektor Igor Kolaković imao je nekoliko sjajnih taktičkh izmena.

U našem sastavu su poeni bili odlično raspoređeni. Po 11 su postigli igrači iz primačke linije Uroš Kovačević i Marko Ivović, Podraščanin je imao poen manje, a Aleksandar Atanasijević je zabeležio 7.

Kod Ukrajinaca je očekivano ubedljivo najistaknutiji pojedinac bio kapiten Oleg Plotnicki sa 17 poena, od čega je 15 upisao iz napada.

Plava četa je već u prvoj fazi uvodnog seta povela sa 5 poena prednosti (10-5), a prednost je održavala sve do rezultata 16-16. Nakon perioda egala, Ukrajina je došla do potpunog preokreta i povela pred sam kraj seta osetnom razlikom (23-20).

Tada su međutim naši momci pokazali karaktet i povratili se, nakon sjajnog bloka Uroša Kovačevića. U završnom delu viđeno je nekoliko grešaka sa obe strane, ali je na kraju, pre svega sjajnom igrom Ivovića, naš sastav poveo sa 1-0 u setovima.

Važnu “epizodnu ulogu” imao je i Dušan Petković koji je ušao na servis kada se lomilo i zadatak odradio vrhunski.

Činilo se da izgubljeni set na ovakav način nije pomeo Ukrajince, pošto su poveli 3-0 u drugom delu, ali je onda usledila furiozna serija izabranika Igora Kolakovića od 6-0 za veliki preokret.

Iako je razlika varirala, naši više nisu ispustili prednost, doveli su igru do optimanog nivoa, pre svega na servisu, i u završnicu seta su mogli da uđu mirnije, pošto su imali zalihu od 5 poena viška.

Nisu naši dozvolili opuštanje, pa su visokim procentom prolaznosti u napadu, pre svih Kovačevića, lako duplirali prednost u setovima, posle servis greške protivnika.

Srbija je veoma rano i u trećem setu stekla osetniju prednost, a ključna su bila dva uzastopna asa Aleksandra Atanasijevića, posle kojih je naš sastav poveo sa 12-7.

Međutim, nisu se predali ni Ukrajinci, pa su posle odličnih reakcija u odbrani i realizacije u napadu njihovog najboljeg odbojkaša Olega Plotnickog poravnali na 17-17.

Prednost od dva poena na našu stranu povratio je ponovo Uroš Kovačević, svojom karakterističnom majstorijom, kada je nadmudrio blokere (20-18), a ključna su bila dva poena iz bloka Srećka Lisinca, kada je Kolaković još jednom pokazao da je majstor taktičkih izmena, pošto su Plavi u tim trenutcima bili bez tehničara na terenu.

Iako je prošao nekoliko puta kada se meč lomio, Plotnicki se istrošio u poslednjem poenu, kada je bio neuspešan, pa su srpski odbojkaši sa 25-20 osvojili i treći set i maksimalnim rezultatom trijumfalno otpočeli prvenstvo sveta.

Naredni meč naši igraju u ponedeljak od 18.30, a protivnik će biti Portoriko.

FOTO: FIVB

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

IGRAČ BARSELONE BIRA: Novi ugovor ili potpis za nekog od dva velikana?

Fudbaleri Barselone i dalje vode bitku sa Đironom za drugo mesto u La Ligi. Već ih očekuje direktan duel za...

POVEZANE OBJAVE