PROMENA: Srbija gubi direktno mesto u Ligi šampiona!?

Udruženje evropskih klubova objavilo je da od sezone 2024-25 pozicija broj 11. na rang-listi UEFA više neće doneti direktnog predstavnika u Ligi šampiona.

Naime, ukoliko osvajač Lige šampiona izbori plasman u elitni kup za narednu sezonu i kroz domaće prvenstvo,to jedno dodatno mesto više neće pripasti prvaku 11. zemlje na UEFA rang listi, već klubu koji ima najjači koeficijent od svih koji učestvuju u takozvanom “Putu šampiona” u kvalifikacijama.

Na primer, da se to pravilo primenilo ove godine, direktno učešće u LŠ obezbedio bi zagrebački Dinamo, kao tim sa najjačim koeficijentom (49.500 bodova), dok je iza njega bila Crvena zvezda (46.000). 

Stanje se u međuvremenu promenilo još više u prilog hrvatskog prvaka. Dinamo Zagreb u ovom momentu ima čak 55.000 bodova, dok je Crvena zvezda na 41.000, a Partizan daleko ispod sa 23.500 bodova. 

Ono što će ostati isto jeste da će 11. šampionat Evrope i dalje imati pet predstavnika u evropskim takmičenjima, od koja će dva biti deo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Pravila za sledeću sezonu ostaju nepromenjena, Srbija će imati predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona, dok će drugoplasirani pokušati da izbori to mesto kroz kvalifikacije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Ataman siguran: Bolji smo od Makabija

Košarkaši Panatinaikosa savladali su Makabi u okviru drugog susreta četvrtfinalne serije. Sada slede dva okršaja u Beogradu – 30....

POVEZANE OBJAVE