IN MEMORIAM: Preminuo nekadašnji odbojkaški reprezentativac

Petar Stanišić, nekadašnji odbojkaš, reprezentativac, odbojkaški trener, novinar, aforističar i glumac preminuo je u 88. godini u Beogradu.

Petar Stanišić je rođen na Baniji u selu Mala Gradusa, u opštini Sisak.

Karijeru je počeo uOK Zanatalija 1952, a godinu dana kasnije klub menja ime u OK Jugoslavija.

Kao igrač i kapiten OK Jugoslavija osvojio je četiri uzastopne titule prvaka Jugoslavije (1958 –1961.) i tri titule pobednika Kupa Jugoslavije (1959, 1961. i 1962.), a zatim je sa Partizanom osvojio Kup Jugoslavije 1964, a titulu 1967.

Bio je kapiten reprezentacije Jugoslavije, za koju je igrao 16 puta i kapiten reprezentacije koja je zauzela peto mesto na prvim Univerzitetskim igrama 1959. u Torinu.

Petar Stanišić je kao trener Partizana osvojio 2. mesto u Kupu CEV 1985. Bio je i trener VGSK iz Velikog Gradišta (4 sezone), Obilića (10 godina), “Beogradskih elektrana”(3 godine), beogradskog Poštara (1 sezona) i Mačve iz Šapca (1 sezona).

Petar Stanišić je bio inicijator odluke o dodeli nacionalnih priznanja sportistima za osvojene medalje na Olimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima.

Petar Stanišić je dobitnik “Zlatne plakete OSS”, zlatne plakete Odbojkaškog saveza Beograda za više od 60 godina rada u odbojci i “Majske nagrade” SOFK Srbije 1980, kao sportski radnik, član Organizacionog odbora Olimpijskih igara školske omladine Srbije, Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima, Nagrade za životno delo Udruženja sportskih novinara Beograda i drugih sportskih priznanja.

Petar Stanišić je deset godina (1955 – 1965.) bio glumac beogradskog omladinskog pozorišta „Ivo Lola Ribar“.

Kao novinar radio je u listovima Mladost, Večernje novosti, Svet, Kekec, Naša Borba i Odbojka, a aforizme je objavljivao u Ježu i Politici.

Petar Stanišić ćebiti sahranjen u petak, 28. oktobra u 12.00 časova na Topčiderskom groblju u Beogradu.

Opelo će početi u 11.30 časova.

FOTO: OSS

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

ZABLISTAO I U PO: Košarkašu Fenera MVP priznanje (VIDEO)

Ove nedelje počeo je plej-of Evrolige. Od četiri utakmice tri su dobili gosti. Prvi put od 2005. godine i uvođenja...

POVEZANE OBJAVE