HOĆE LI SRBIJA UČESTVOVATI NA NOVOM TAKMIČENJU: Uskoro je žreb, a ovo je sistem

ATP kup oko kog je podignuta velika pompa trajao je samo tri godine. Sve ljubitelje tenisa iznenadila je vest da će ga zameniti Junajted kup, mešotvito reprezentativno takmičenje tenisera i teniserki.

Tako se jedan ovakav turnir vraća nakon tri godine, pošto je nekadašnji Hopman kup nestao sa scene upravo zbog preklapanja sa ATP kupom.

Za razliku od starog takmičenja, koje se tradicionalnog igralo u Pertu, igraće se po dva muška i ženska singla, dok će miks dubl i dalje biti samo jedan.

Učestvovaće čak 18 reprezentacija, i za razliku od Hopman kupa, na kom je moglo da se igra samo ukoliko vas organizatori pozovu, postoje pravila po kojima se ostvaruje učešće, koja su slična kao u slučaju ATP kupa.

Pravo na nastup ostvaruju reprezentacije koje imaju najboljih šest tenisera i najboljih šest teniserki na ATP i WTA listi, dok će preostala šest mesta biti podeljena na osnovu kombinovanog rejtinga tenisera i teniserki iz određene zemlje, a koje nisu već ostvarile pravo na nastup po prethodnom kriterijumu.

Iako je Novak u ovom trenutku 7. teniser sveta, ukoliko ostane tako, Srbija može da igra, pošto su ispred njega dva Španca, Rafael Nadal i prvoplasirani Karlos Alkaraz.

Turnir počinje već krajem godine, 28. decembra a završava se 8. januara, dok će fajnal-for biti odigran u Sidneju od 6. do 8. januara. Pored ovog grada, domaćini su i Pert i Brizbejn.

Žreb bi trebalo da bude održan 10. novembra, nakon pariskog mastersa.

Srbija je dva puta igrala finale Hopman kupa. Jednom su sastav činili Novak Đoković i Ana Ivanović, a drugi put je Novak bio u tandemu sa Jelenom Janković. Srbija je osvojila i prvo izdanje ATP kupa, koji se, sada je jasno, odigrao još samo dva puta.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Modrić u italijanskom gigantu? Ako pitate legendu, to bi bio pun pogodak!

La Gazeta delo Sport objavila je intervju sa legendarnim hrvatskim napadačem Alenom Bokšićem. Naime, jedan od klubova za koje je...

POVEZANE OBJAVE