Srbija oslabljena: Pešić otkrio na koje igrače ne može da računa u kvalifikacijama

Selektor Srbije Svetislav Pešić prvi put je izašao pred medije nakon ispadanja u osmini finala Evropskog prvenstva od Italije.

Srbija gostuje 11. novembra Velikoj Britaniji u Njukaslu, a tri dana kasnije na svom terenu dočekuje Tursku u okviru kvalfiikacija za Svetsko prvenstvo.

-Manje-više sve pratite, neke novosti nema, osim da ponovimo… U našoj grupi su poznati protivnici, dobro smo krenuli drugu fazu, za razliku od prve iz koje nam nisu preneti rezultati protiv Slovačke. To je važno, jer Belorusija koja je pobedila jednu utakmicu, nije se priznala. To je dodatni peh. Sada je fokus na utakmicama koje nas očekuju. Važno je da se kaže, nije to nikakav izgovor, ali važno je da od mene čujete da smo u kvalifikacionom prozoru prošli kroz naporan proces. Završili smo sa Grčkom i Turskom u avgustu sa 31 igračem. Sada postižemo rekord, imamo 38 igrača koji će proći kroz ove kvalifikacije. Ne postoji kontinuitet, za razliku od ekipa protiv kojih igramo. Dobili smo u prvoj rundi najteže protvnike, u vidu Belgije i Letonije. Nisu šampioni Evrope, ali imaju kontinuitet, igraju uvek u istom sastavu. Radilo se od ekipama koje su bolje od nas. Mi smo košarkaški bolji, sveukupno, ali to su ekipe koje su igrale u kompletnom sastavu. Ali niko vas ne pita za to, već se rezultati gledaju. Prošli smo kroz zahtevan proces, lično sam dobio apsolutni pregled na koje igrače možemo da računamo, a na koje ne u procesu do Olimpijskih igara, ako se kvalifikujemo“, počeo je Pešić.

Selektor se osvrnuo i na sastav za naredna dva meča:

-Ne možemo da računamo na većinu igrača koji su bili letos u timu. Imali smo odlične razgovore sa Partizanom i Zvezdom. Izašli su nam u susret, u tom momentu i oni imaju utakmice Evrolige. Španski klubovi to nisu dozvolili svojim igračima, pa verovatno Baskonija i Barselona neće pustiti Marinkovića i Kalinića. Očekujemo Micića i Gudurića, isto važi za Lučića i Jaramaza. Dogovorili smo se da dođu po tri igrača iz Zvezde i Partizana. Nažalost, nećemo moći da računamo na Koprivicu, a nemoguće je pozvati nekog drugog, jer je do 31. oktobra bio rok da prijavimo 24 košarkaša, što smo i uradili. Nedović je zamolio da preskoči ovaj prozor, jer se ne oseća da je spreman. On će ovih sedam dana trenirati, nije skroz spreman, a igrač koji nije spreman, bolje je i za njega i za reprezentaciju da ne bude u timu. Dobrić se sinoć povredio, nije teška povreda, ali zahteva mirovanje. Nadam se da će se oporaviti do prve utakmice, rekao je selektor.

O pozivanju Stefana Jovića, koji je dugo bez kluba selektor je rekao.

-Stefan je u dobrom fizičkom stanju, fali mu igre, a verujemo u njegovo iskustvo i znanje, te da će biti spreman da pomogne ekipi, jasan je Pešić.

O narednom protivniku, Velikoj Britaniji iskusni stručnjak je rekao.

Što se tiče Velike Britanije, radi se o ekipi koja je uigrana. Svi su na okupu, svi će nastupiti, prema našim informacijama. Igraju u dvorani u Njukaslu, tamo su pobedili Tursku, a kada smo kod Turske… Kada smo igrali sa Grčkom pred 20 hiljada gledalaca, te večeri jer Letonija pobedila Tursku koja je bila kompletna sa 28 razlike. Belgija je pobedila šampiona Evrope Španiju, pobeđivali su i druge ekipe. Moramo da znamo gde smo. To su realnosti. Imaćemo tešku utakmicu u Britaniji. Nadamo se da će momci koji su u procesu da će biti zdravi, jer ako si zdrav onda možeš da daš maksimum. Manje-više, to je to.

U reprezentaciji Srbije neće biti igrači CSKA Dejan Davidovac i Nikola Milutinov.

– Razgovorili su davali nadu, međutim, kako je vreme odmicalo, dolazilo je do komplikacija u odlaganju VTB utakmica. Konačan rezultat je da samo Davidovac ostaje na spisku. Ali, sve do juče smo pokušavali da realizujemo, tako da ni Dejan Davidovac neće biti u ekipi , rekao je direktor reprezenatcije Dragan Tarlać.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

PRED RG I OI: Jedna važna promena na turniru u Parizu

Ove godine će krajem maja početi treći grend slem sezone Rolan Garos. Srpski teniser Novak Đoković će braniti titulu osvojenu...

POVEZANE OBJAVE