RISTIĆ VODI SRBIJU KA SVETSKOM PRVENSTVU! Vilbekin promašio šut za pobedu!

Košarkaši Srbije savladali su u dramatičnoj utakmici Tursku sa 77-76 u hali “Aleksandar Nikolić”, i tako znatno uvećali šanse za plasman na Svetsko prvenstvo naredne godine!

Meč je odlučen u poslednjim sekundama, kada je posle izgubljene lopte Luke Mitrovića, sve u svoje ruke preuzeo Skoti Vilbekin, ali je promašio za pobedu.

Srbija je sada na drugom mestu grupe I sa 5 pobeda i tri poraza, iz Letonije koja je večeras zvanično obezbedila učešće na završnom turniru. Turska ostaje na tri pobede, dok Grčka još uvek igra protiv Belgije i ima pobedu manje od našeg nacionalnog tima, uz meč manje.

Utakmicu je trojkom otvorio srpski centar Dušan Ristić, tako najavivši šuterski kavlitetnu deonicu našeg nacionalnog tima, ali je ubrzo prednost preuzeo tim Ergina Ataman.

Upravo je šutem iz daljine Stefan Jović zauzdao nalet gostiju koji su imali +6 u jednom trenutku, a zatim Gudurić sa linije slobodnih bacanja ponovo rezultat preokrenuo u našu korist. Ubrzo je posle ukradene lopte Dobrića još jednu trojku ubacio Jaramaz za prednost od 21-17, a nakon toga su Turci samo uspeli da izjednače u jednom momentu drugog perioda.

Tada je usledila najbolja igra izabranika Svetislava Pešića, koju je zakucavanjem otpočeio Marko Gudurić. Usledio je poprilično neefikasan period u kom je za dugo vremena samo trojku ubacio Skoti Vilbekin, čime je smanjio zaostatak na 32-29.

Do kraja poluvremena igra nije bila naročito dinamična i do poena se uglavnom dolazilo preko slobodnih bacanja, ali se naš tim bolje snašao u takvom odnosu snaga, pa je na veliku pauzu imao prednost od 37-34.

Najviše zahvaljujući igraču Burse Onuralpu Bitimu Turci su izjednačili na 46-46 posle njegove troje na nešto više od 4 minuta do isteka trećeg kvartala.

Naši su na to odgovorili serijom 7-1, zahvaljujući realizovana tri bacanja Gudurića i trojci Dobrića (54-47). Ipak je sasatv Ergina Ataman ponovo uspeo da izjednači na kraju četvrtine, a pokrenula ih je trojka Vilbekina.

Posle neefikasnog prvog minuta, koji je protekao bez poena, poslednjih 10 minuta je naturalizovani Amerikanac otvorio novim pogotkom za tri poena, čime je doneo veliki preokret, ali je odmah istom merom uzvratio Dušan Ristić, koji igra ovaj “prozor” u sjajnoj šuterskoj formi i potvrđuje da je izrastao u pravog modernog centra.

Međutim, to je bio samo početak. Ubrzo je vezao još dve i držao, ali ne samo šutevima iz daljine, Orlove u igri. Prodorom se nadovezao Marko Gudurić koji je konačno izjednačio na 47-47 na nešto manje od 4 minuta do kraja utakmice, a delirijum u hali je nastao kada je Dobrić pogodio trojku za preokret.

Guduriću je pred ulazak u poslednji minut suđen faul za čistu blokadu, ali je Skoti Vilbekin bio oba puta neprecizan, a u završnih nekoliko sekundi je promašio i šut za pobedu, pa je naš tim odneo veliku pobedu i pored dve pogođene trojke protivnika u završnici.

Najefikasniji u redovima našeg tima bio je Marko Gudurić sa 18 poena, na šta je dodao i 3 skoka i 4 asistencije, uz dobru rolu kada se meč lomio. Ipak, u završnici je bolji od svih bio Dušan Ristić, koji je imao ukupno 16 poena i 4 skoka, ali uz čak 4 pogođene trojke!

Pored njih, dvocifreni su bili još i Ognjen Dobrić sa 11 i Luka Mitrović sa poenom manje.

U poraženom timu Skoti Vilbekin postigao je 22, a Onuralp Bitim 18 poena, dok je dvocifren bio i Kenan Sipahi sa 11.

Srbija: Anđušić, Dobrić, Gudurić, Jagodić Kuridža, Jaramaz, Jović, Lučić, Mitrović, Radanov, Ristić, Simanić, Trifunović

Turska: Birsen, Bitim, Hazer, Kabadža, Koksal, Mahmutoglu, Osmani, Sajbir, Tundžer, Vilbekin, Jašar

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

DULJAJEVA KONFERENCIJA PRE DERBIJA: Ova utakmica može mnogo toga da reši, ili odloži neke stvari

Fudbaleri Partizana gostuju sutra Crvenoj zvezdi u 173. večitom derbiju. Imali su prednost na prvom mestu tabele. Sada zaostaju sedam...

POVEZANE OBJAVE