Generalni sekretar FIBA o odnosu sa Evroligom: Ne postoji ni minimum konsenzusa

 Odnosi FIBA i Evrolige su jedna od tema koja najviše opterećuju evropsku košarku.

Kalendar nije usklađen što dovodi do situacije da evroligaški igrači samo uz posebne dozvole klubova mogu da nastupaju u reprezentativnim “prozorima” prilikom kvalifikacija koje organizuje FIBA.

Sve ljubitelje košarke zanima da li se šta promenilo odlaskom Đordija Bartomeua i dolaskom Dejana Bodiroge na čelo Evrolige, a tome je govorio Generalni sekretar evropske kuće košarke Andreas Zaglis.

Mogu da potvrdim da smo se sastali i to ne bi trebalo da bude vest. Ambijent je dobar, ali napretka nema. Istovremeno, imamo osećaj – a rekao sam to i prošle godine – FIBA je veoma spremna za diskusiju i napredak. U ovom trenutku, barem u poslednjih 18 meseci, FIBA je u ovom slučaju pokušavala sama. Pisali smo pisma, uključili smo NBA, doveli ljude za sto, imali razmišljanja i planove. U septembru smo odlučili da promenimo datume da bi svi mogli da učestvuju u prozorima, a to nije bila laka odluka. Nažalost, moram da kažem da situacija unutar Evrolige ne napreduje. Nema to veze sa novim vođstvom, oni žele progres, ali unutar EKA postoji većina i manjina. Nema uniformnosti da bi počeli pregovori. To je trenutni status. Nisam srećan zbog toga, ali ćemo nastaviti – cela FIBA – da radimo na tome. Ne samo zato što imamo obavezu, već prema celom sportu da se trudimo. Ne očekujem da se nešto veliko desi u februaru. Naravno, hvala onima koji su radili na promena utakmica u novembru, klubovima, ligama i ostalima što su se dve utakmice promenile. Pričamo o jednostavnim stvarima koje bi se promenile, ali čak ni za to nije postojao minimum konsenzusa. To je sadašnji status. Mi ćemo nastaviti da predlažemo, rekao je generalni sekretar FIBA, a prenosi Sportski žurnal.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Real napušta jedan od junaka prolaza rotiv Sitija, italijanski velikan krenuo po potpis

Real Madrid je uspešno prebrodio prolosezonskog "dželata" Mančester siti i plasirao se u polufinale Lige šampiona. Jedan od junaka prolaska...

POVEZANE OBJAVE