Ribnica dobila komšijski derbi u direktnoj borbi za drugo mesto na tabeli

Odbojkaši Radničkog doživeli su prvi poraz u svom „SBB Jezeru“ ove sezone i to u susretu sa komšijskim rivalom, ekipom Ribnice, u utakmici 11. kola BPŠ Superlige Srbije – 2:3 (25:16, 20:25, 26:24, 20:25, 14:16). Kraljevčani su se ovim porazom revanširali Kragujevčanima za nedavni poraz u četvrtfinalu Kupa Srbije i preoteli im drugu poziciju na superligaškoj tabeli.

Skoro puna dva sata trajala je žestoka odbojkaška bitka komšijskih rivala na parketu „SBB Jezera“. Dva puta je Radnički imao prednost u setovima, ali na kraju ipak bio primoran da igra taj-brejk, gde je do izražaja došlo ogromno iskustvo odbojkaša Ribnice, koji su nakon punih osam godina uspeli da odnesu bodove iz prestonice Šumadije.

Prvi set obeležili su sjajni servisi odbojkaša Radničkog, koji su upisali čak pet asova u ovoj deonici. Posebno je raspoložen na servisu bioDavide Kovač, čije su tri „bombe“ sa servis linije doneleKragujevčanima prvu značajniju prednost u ovom periodu igre (13:8). Uspeli su Kraljevčani nakon tajm-auta da sklone raspoloženog Kovača sa servis linije, ali ne i da zaustave dalje rezultatsko poniranje, koje je vremenom dobijalo na ubrzanju. Nakon još jednog asa, ovoga puta kapitena Blagojevića, prednost Radničkog dostigla je dvocifrene razmere (20:10), nakon čega je bilo jasno da gostima nema spasa. Čak ni momenti blagog opuštanja u finišu seta nisu ozbiljnije ugrozili vođstvo Kragujevčana, koji su dobili ovaj set rezultatom 25:16.

Solidno je ekipa trenera Alekse Brđovića delovala i na startu drugog seta, mada je bilo evidentno da je servis više ne služi onako kao u prethodnoj deonici. Mada su kontrolisali rezultat od samog početka seta, Kragujevčani nikako nisu uspevali da stvore neku osetniju prednost koja bi im omogućila da se odlepe od rivala koji im je konstantno „disao za vratom“. Prelomni trenutak koji je odlučio ishod ovog seta dogodio se pri rezultatu 15:14 za Radnički, kada je Ribnica na servis Gajovićanapravila mini seriju od tri uzastopna poena i preuzela vođstvo koje više nije ispuštala do kraja ove deonice – 25:20.

Da ih gubitak drugog seta nije previše uzdrmao, odbojkaši Radničkog pokazali su serijom od 6:1 na početku naredne deonice. Međutim, uporni Kraljevčani su do sredine seta uspeli da istope ovaj zaostatak, da bi nedugo zatim stekli minimalno vođstvo (14:13). Tada je stvari u svoje ruke preuzeo kapiten Radničkog Aleksandar Blagojević, koji je sa dva vezana asa vratio svoju ekipu na pravi kolosek (18:14). Ipak, ni to nije bilo dovoljno da se slomi otpor popularnih „musketara“, koji ubrzo vraćaju rezultat u ravnotežu (20:20). Bio je to nagoveštaj prave drame koja je usledila u završnici seta. Prvo je Ribnica blokomGajevića došla do set lopte (24:23), ali je Radnički poenima Ristića i Blagojevića kreirao završni preokret – 26:24 i 2:1 u setovima za ekipu iz šumadijske prestonice.

Mnogi su se tada u „SBB Jezeru“ ponadali da je na pomolu repriza prethodnog susreta ove dve ekipe u Kupu Srbije, ali su Kraljevčaniipak imali drugačije planove. Ponovo je početak seta bio idiličan za domaće, koji su na krilima odličnih servisa Blagojevića i Ristićastekli prednost od šest poena (9:3). A onda je usledilo novo pomračenje izabranika trenera Alekse Brđovića, koji su olako dozvolili svom rivalu da dođe do izjednačenja (12:12). Ponovo su

Ristić i Blagojević sa dva asa dali vetar u jedra svojojekipi i odveli je na „plus četiri“ (17:13), ali je Ribnica predvođena tandemom Bojović-Todorović sprovela žestok protivudar i u silovitom naletu došla do prednosti od tri poena (21:18). Tada je već bilo jasno da će se igrati taj-brejk, tim pre što su Kragujevčani sa dve greške u samom finišu ove deonice olakšali posao gostima prilikom osvajanja ovog seta – 25:20.

Ni odlučujući peti set nije mogao da prođe bez rezultatskog rolerkostera. Ribnica je bolje startovala i povela sa 6:4, ali je potom Radnički uzvratio serijom od pet uzastopnih poena za 9:6. Olako su Kragujevčani prokockali ovo vođstvo i omogućili Kraljevčanima da povrate kontrolu nad rezultatom (10:9). U hičkokovskoj završnici koja je usledila, do izražaja je iskustvo odbojkaša Ribnice, koji su poenima Bojovića i Stefanovića došli do konačnog trijumfa.

Kragujevčanima nije pomogla ni maestralna partija kapitena Aleksandra Blagojevića, koji je meč završio sa 29 osvojenih poena, od toga 7 asova. Odlične partije pružili su i Andrej Ristić sa 17 i Davide Kovač sa 16 poena (5 asova).

Mladen Bojović bio je najefikasniji u pobedničkom timu sa 23 poena,IvanTodorović je dodao 18, a Aleksandar Stefanović 11 poena.

Ribnica je ovom pobedom preuzela drugo mesto na prvenstvenoj tabeli od Kragujevčana, koji su pali na treću poziciju.

Kragujevčani će u poslednjoj utakmici pre odlaska na prvenstvenu pauzu ugostiti ekipu subotičkog Spartaka, u nedelju, 25. decembra, od 18 časova na parketu „SBB hale Jezero“.

RADNIČKI – RIBNICA  2:3 (25:16, 20:25, 26:24, 20:25, 14:16)

KRAGUJEVAC
Dvorana:
„SBB hala Jezero“.
Sudije:
P. Balandžić, M. Bićanin.
Trajanje meča: 116 minuta.

RADNIČKI: Ivanković, Goić 9 (3 blk, 1 as), Pantović (libero), Petrović 5 (2 blk), Ristić 17 (2 asa, 2 blk), Stašević (libero), Blagojević 29 (7 asova, 2 blk), Radević 2 (1 blk), Boharev 2, Kovač 16 (5 asa, 1 blk). Nisu igrali: Vukmirović, Milutinović, Matić i Stanojević. Trener: Aleksa Brđović. 

RIBNICA:Seizović, Stefanović 11 (1 as, 1 blk), Todorović 18, Bićanin 1 (1 as), Mijajlović 8 (1 as), Krsteski (libero), Miljković, Gajović 7 (2 blk), Bojović 23 (3 blk, 2 asa), Živanović, Ražnatović 2. Nisu igrali: Milovanović, Milosavljević i Maričić (libero). Trener: Milan Simojlović.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Real Madrid šokirao Siti na Etihadu i obezbedio plasman u polufinale LŠ (VIDEO)

U revanš meču četvrtfinala Lige šampiona Real Madrid pobedio je Mančester siti psole penala. Posle 90 minuta bilo je...

POVEZANE OBJAVE