Pešić govorio o strancima u Zvezdi i Partizanu i odnosu FIBA i Evrolige

Otišla je košarkaška reprezentacija Srbije letos na Evropsko prvenstvo kao jedan od najvećih favorita, napravljen je i sjajan uvod sa dve važne pobede u kvalifikacijama za naredni Mudnobasket, takmičenje otovreno silovito, ali je onda u drugom poluvremenu osmine finala niotkuda usledila rafalna paljba trojki italijanskih košarkaša i neočekivano ran povratak kući.

Ipak, selektor Svetislav Pešić nastavlja svoj put. Ostvarene su još dve važne pobede u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo naredne godine i veoma smo blizu tom takmičenju.

Često je u poslednje vreme aktuelizovana i tema eventualnog angažovanja stranca u našoj reprezentaciji, protiv čega Pešič nije govorio sa velikim prezirom. Sada je, u intervjuu televiziji “Sport Klub”, dao sud i o velikom broju stranaca u najboljim srpskim klubovima Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Živimo u globalnom svetu, košarka je globalni sport, i mi smo negde stranci, kao treneri i igrači. Ne bih to uzimao za negativno, ne sigurno u slučaju Partizana i Crvene zvezde. Sve bi bilo drugačije da imamo garantovano mesto u Evroligi kao Žalgiris, koji je nezavisan od bilo kakvih rezultata u tom takmičenju. Zamislite da imate makar jednu ekipu koja bi imala garantovano mesto, a kamoli dve, šta bi se dešavalo sa srpskom košarkom. Da ne moraš da osvojiš ABA ligu, koja je ulaznica za Evroligu, onda bi bio posvećen stvaranju igrača, dao šansu mlađima, pa bi i manje davao za strana pojačanja, izjavio je selektor srpske reprezentacije.

Nezaobilazna tema za selektora bilo koje reprezentacije je i odnos Evrolige i FIBA, zbog čega upravo nacionalni timovi najviše ispaštaju. Ulogu u poboljšanju odnosa mogao bi da odigra i igrač koji je bio kapiten tima sa kojim je aktuelni selektor ostvario najveći uspeh, osvajanjem Svetskog prvenstva u Indijanapolisu.

Nadam se nekom rešenju sa novim predsednikom Evrolige, Dejanom Bodirogom. Ako ništa drugo, ima ogromno igračko iskustvo i želju da ujedini kontinentalnu košarku, da stvarno napravi nešto što bi nazvali globalnom ‘zabavom’ na evropskom nivou. Ovo što sada imamo, apsolutno nije dobro. Koji je put? Pa, da svi sednu zajedno i postave ciljeve sa kojima bi se napravila jedna piramida sistema takmičenja. U njoj bi Evroliga, kada je u pitanju profesionalni sport, bila veoma važna, najvažnija, rekao je Pešić, međutim ima i jedno “ali”.

Ali, elitno nadmetanje bez nacionalnih liga ne može da se razvija, postigne visoke rezultate i zainteresuje navijače. Ne bavimo se košarkom samo zbog ličnih interesa, već i zato što to volimo, što je naš život. Želimo da to što smo naučili, nekome i pokažemo, a to su naši navijači. Neverovatna je stvar da ovdašnji ljudi pokazuju toliki interes za košarku, a bez adekvatnog sistema takmičenja. Nikoga ne kritikujem, ali kada me pitate, moram da kažem ono što osećam. Ističe nam vreme, imamo ga sve manje za odgovarajuće, pozitivne promene, smatra Pešić.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Novakov “dželat” smenio trenera!

Prvi teniser sveta Novak Đoković za sada nema najbolju sezonu i ne postiže razultate na koje smo navikli, a...

POVEZANE OBJAVE