ZVEZDA NE ZABORAVLJA: Crveno – beli se prisetili jednog od svojih osnivača

Košarkaški klub Crvena zvezda Meridianbet odao je počast bivšem igraču i treneru crveno – belih Nebojši Popoviću.

Na 100 godišnjicu njegovog rođenja oni su ukazali na uspehe koje je postizao sa klubom kao i da je on prvi vlasnik članske karte broj 1 koju sada koristi njegova ćerka Zvezdana.

Naveli su da je on zajedno sa Aleksandrom Nikolićem, Borislavom Stankovićem, Srđanom Kalemberom, Radomirom Šaperom, Tuliom Roklicerom, Aleksandrom Gecom i Ladislavom Demšarom osnovao klub.

Za naš klub igrao je kao jedan od osnivača od 1945. pa do 1951. godine. Istovremeno je bio i trener muške ekipe Crvene zvezde (od 1945. do 1955.) i ženske sekcije kluba od 1946. do 1952. godine.U svim sezonama u kojima je vodio Zvezdu bio je šampion Jugoslavije. Osvojio je deset šampionskih titula sa košarkašima i sedam sa košarkašicama Crvene zvezde, što ga čini najtrofejnijim trenerom prvog tima Zvezde, ako se zajedno računaju titule u obe konkurencije. Za Crvenu zvezdu je odigrao 58 takmičarskih utakmica i postigao 518 poena (prosek 8,9 poena po meču). Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 39 utakmica od 1946. do 1952. godine, istakli su iz Zvezde.

Popović je preminuo 2001. a posthumno je uvršten u FIBA kuću slavnih 2007. godine.

Nebojša Popović je s pravom smatran osnivačem jugoslovenske i srpske košarke, osnivačem Crvene zvezde, čovekom koji je od prvih dana na terenima na Malom Kalemegdanu gde se i danas nalazi naša kuća i dom KK Crvena zvezda znao šta ova igra može da postane na ovim prostorima. Može da bude ponosan I na ono što je KK Crvena zvezda danas u obre selekcije – veliki klub, višestruki šampion Jugoslavije ,Srbije, u obe konkurencije, osvajač ABA lige, Kupa Šampiona (košarkašice) i Kupa Kupova (košarkaši) I klub koji prati milionska armija navijača, navodi se u objavi Crvene zvezde Meridianbet.

Foto: KK Crvena zvezda Meridianbet

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

SERIJA A: Salernitana i matematički ispala, Frozinone pobegao iz zone ispadanja (VIDEO)

U prvom meču 34. kola Serije A, Frozinone je savladao Salernitanu 3:0. Ekipa sa juga Italije je ovim porazom i...

POVEZANE OBJAVE