JEDAN OD NAJVEĆIH PREOKRETA U DERBIJIMA: Zvezda će braniti Žućkovu levicu posle pobede nad Partizanom!

Košarkaši Crvene zvezde braniće trofej Kupa Radivoja Koraća sutra u finalu protiv Mege, pošto su u Večitom derbiju polufinala bili bolji od Partizana posle neverovatnog preokreata sa 83-75.

Iako su crno-beli imali u jednom trenutku druge četvrtine i 18 poena prednosti, to nije bilo dovoljno za pobedu, posebno nakon što je u završnici trećeg perioda Zvezdu krenuo šut za tri poena i igra postala daleko sigurnija i tečnija.

Crno-beli su se prvi put odlepili u uvodnoj deonici posle trojke Ledeja iz ugla, kada su poveli sa 12-7. Iako se branilac titule približio i nije dozvolio da na tom talasu zaostane još više, usledila je trojka Avramovića u završnici prvog dela, koji je tako kaznio seriju promašaja protivnika.

Odlično je tim Duška Ivanovića otvorio drugi period zakucavanjem Filipa Petruševa posle odlične asistencije Luke Mitrovića, ali je potom usledila serija Partizana 7-0 i prva dvocifrena prednost na utakmici, pošto su posle nove trojke Ledeja poveli sa 28-17.

Partizan je polako uvećavao prednost, čemu je znatno doprineo loš šut Zvezdinih košarkaša, koji je stao u pogrešno vreme, nakon nekoliko mečeva u kojima je bio maestralan. Za čitavu drugu deonicu tim sa Malog Kalemegdana nije pogodio nijednu trojku iz četiri pokušaja, dok su i u šutu za dva bili na ispod 50% uspešnosti.

Sa druge strane, tim koji predvodi Željko Obradović bio je poprilično raspoložen za šut, pa je posle nove trojke Nanelija u ovom delu utakmice poveo sa +15 (40-25), a nakon toga dostigao i maksimalnih 18 poena razlike, kada je usledio nešto bolji period igre Zvezde, koji je otpočeo poenima Bentila posle lepe asistencije debitanta u derbijima Fakunda Kampaca.

Do kraja poluvremena je branilac trofeja nanizao ukupno osam poena, dok su potpuno zatvorili prilaze košu, pa tako nisu dozvolili da utakmica bude rešena prevremeno, pošto su na poluvremenu gubili sa 44-34, što je bio dobar rezultat s obzirom na to kako se kretao tokom druge deonice. Na kraju se pokazalo da je to bio samo uvod u veliki preokret.

Naneli je nastavio svoju kanonadu i odmah nakon povratka na parket, kada je lako izdržao duel sa Lukom Vildozom i pogodio uz faul, međutim sa nekoliko uzastopnih poena Kamapaco posle dva i po minuta razliku spušta na jednocifrenu posle dugo vremena (47-40), zahvaljujući pogođenoj trojci.

Odmah zatim proradio je i njegov zemljak Luka Vildoza, koji je sa pet vezanih poena zasotatak smanjio na samo pet poena (50-45).

Seriju je konačno prekinuo nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Matijas Lesor snažnim zakucavanjem na polovini četvrtine. Potom se ušlo u interval sa mnogo slobodnih bacanja sa obe strane , gde su crno-beli održali vođstvo do 6 poena, ali je u poslednjem minutu Zvezda konačno serijom 8-0 došla do potpunog preokreta i prvog vođstva još od uvodnih minuta, pošto je zahvaljujući trojci Filipa Petruševa na kraju trećeg kvartala imala pola koša prednosti – 59:58. Na drugoj strani kapiten Kevin Panter nije uspeo da uzvrati istom merom.

Serija se nije zaustavljala ni u poslednjih 10 minuta. Nakon što je Nedović pogodio drugu trojku u kratkom razmaku i pridružio se saigračima u tome, narasla je na 16-0, što je Obradović morao da pokuša da zaustavi tajmautom posle tri minuta igre, pošto je njegov tim bio bezidejan i gubio već sa 69-60.

Usledila je duža pauza jer su sudije napustile parket usled ubacivanja predmeta sa tribina, što je nažalost postalo običaj kad je reč o najvažnijem košarkaškom okršaju u domaćim takmičenjima. Ipak, iako se razmatrla solucija prekida utakmice ili pražnjenja tribina, nastavljeno je da se igra regularno.

Nastavak je odmah označio i prekid Zvezdinog niza, što je učinio Matijas Lesor, ali se branilac trofeja nije dao pomesti pauzom, i uglavnom su uspevali da realizuju napade preko saradnje Mitrovića sa bekovima. Tako se polako došlo i do prve dvocifrene prednosti tima sa Malog Kalemegdana.

Posle promašenog floutera Nanelija, Ledej je na dva minuta do kraja došao do lopte, a Panter pogodio trojku ubrzo nakon toga, kada je zaostatak smanjen na samo 4 poena.

Međutim, uzlet tima Željka Obradovića bio je kratak i ubrzo je utakmica rešena poenima Bentila na jednoj, i promašajem Egzuma na drugoj strani.

I pored lošeg starta, na kraju je sa 15 poena najefikasniji u pobedničkom timu bio Luka Vildoza sa 15 poena, dok su po poen manje imali Filip Petrušev i Nemanja Nedović, a Kampaco i Mitrović po 12.

Partizanu je uzalud bilo i 19 poena Džejmsa Nanelija i 16 Zeka Ledeja, a dvocifreni su bili još i Kevin Panter sa 13 i Matijas Lesor sa poenom manje.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Radnički pred gostovanje Zvezdi: poznato je koliko je teško pobediti na njihovom bazenu

Godinama unazad standardni rivali u nokaut fazi domaćih takmičenja, Crvena zvezda i Radnički, započinju polufinalnu seriju plej-ofa Super lige...

POVEZANE OBJAVE