PEŠIĆ O ABA LIGI: Prevaziđena je, Zvezda i Partizan nemaju interes da je igraju

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić gost je Niša tokom završnog turnira Kupa Radivoja Koraća, gde je bio ddeo i panel diskusije o razvoju košarke, koja je održana u zgradi Univerziteta u ovom gradu.

On se dotakao i značaja regionalne ABA lige, koja je već nekoliko godina unazad apsolutni prioritet naših klubova.

ABA ligu smo prihvatili kao takvu 2001. godine. Tada je to bila dobra ideja, danas je ona prevaziđena. Danas svi želimo da idemo u Evropu, da igramo tamo. Zvezda i Partizan nemaju interes da igraju ABA ligu, odnosno imaju jer je to jedini prohod da se igra u Evroligi. To mi podržavamo, ali pošto se na nivou Evrope dešavaju promene, mi za to moramo da se pripremimo. Ovo je idealno vreme da u toj tranziciji, mi formiramo našu profesionalnu ligu i da onog trenutka, kada se jednog dana Evroliga neminovno proširi sa dve konferencije zbog velikog interesovanja klubova, moramo da se pripremimo za našu ligu, smata Pešić.

Selektor je dodatno pojasnio ovakav stav.

Kada se to desi, da imamo Zvezdu i Partizan, Megu, FMP, Student iz Niša, Vojvodinu, da igraju tu ligu i da iz te lige se ide u Evropu, biće drugačije. Danas nijedan klub u Srbiji, ne računajući Zvezdu i Partizan, ne igra sa drugim klubom iz druge države. Imamo takmičenja mlađih kategorija u reprezentaciji, a u poziciji smo da deca kroz klubove nemaju priliku da igraju protiv drugih iz inostranstva. Želimo da se takmičimo sa Špancima, Turcima, Nemcima, rekao je Pešić.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

IGRAJU SEZONU IZ SNOVA: Radnički nadomak Evrope, imaju i igrača kola!

Fudbaleri kragujevačkog Radničkog u 3. kolu plej-ofa pobedili su Lučansku Mladost sa 3:2. U susretu vrlo bitnom za poziciju broj...

POVEZANE OBJAVE