POJAVILA SE NOVA LISTA: Amerikanci pronašli da Novak ipak nije ni blizu rekorda po provedenim nedeljama na prvom mestu (FOTO)

Srpski teniser Novak Đoković se posle desete jubilarne titule na Australijan openu vratio na čelo ATP liste posle godine u kojoj nije nastupao na brojnim turnirima zbog vakcinalnog statusa, a za odbranu titule na Vimbldonu je nagrađen samo gubljenjem 2.000 bodova, zbog sukoba londonskog gren slema i krovne organizacije u vezi sa zabranom nastupa ruskim i beloruskim teniserima.

Tako je otpočeo 377. nedelju na čelu liste, čime se izjednačio kao apsolutni rekord sa Štefi Graf, koja je toliko držala prvo mesto na WTA listi. Kada je reč samo o muškom tenisu, odavno je premašio Federerovih 310 nedelja.

Ipak, zanimljivu imaginarnu listu konstruisao je “The Tennis Base”, koji se vratio u vreme pre open ere – dakle ono u kome je ovaj sport bio još veća privilegija bogatih nego što je sada i daleko manje raširen sport – i izračunao da postoje uspešniji od Novaka.

Prema ovom izvoru je najviše nedelja kao najbolji teniser sveta proveo Bil Tilden sa čak 723 sedmica. Iza njega se nalazi Rod Lejver, koji je zakačio i open eru – sa 453 nedelje kao najbolji, potom Toni Vilding sa 378, pa tek potom Đoković.

Naravno, primetićete da će se već od ponedeljka “izjednačiti” sa poslednjepomenutim čak i na ovoj “listi”.

Bil Tilden je zanimljivo tenisko ime i rođen je još davne 1893. godine, a tenisom se bavio do 1946. godine, kada je imao čak 53 godine! Svakako, sa našim teniserom može da se meri po dugovečnosti na terenu, iako je to bilo sasvim drugo vreme za ovaj sport.

U periodu od 1920. do 1930. godine osvojio je tri titule na Vimbldonu i sedam na US openu. Zanimljivo za one koji su pored tenisa i ljubitelji knjiga jeste da se upravo ovaj teniser uzgred pominje u knjizi nagrađivanoj Gonkurovom nagradom “Dnevni red”, autora Erika Vijara.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

ČAST ZA SRBINA: Jovanović postaje selektor!

Fudbalska reprezentacija Srbije se odveć plasirala na EP u Nemačkoj. Posle baraža saznali smo još tri učesnika ove smotre. Među...

POVEZANE OBJAVE