DRAMA U GRČKOJ: Ispuštena meč lopta, Srbija sa Britanijom za SP!

Grčka – Srbija 97:92 (8:15,22:24, 25:23,25:18, 17:12)

Košarkaši Srbije, poraženi su od Grčke posle produžetka i ostali bez prve šanse da obezbede plasman na Svetsko prvenstvo. Orlovi su čitavim tokom meča kontrolisali rezultat ali su pali u četvrtoj četvrtini što je rival iskoristio za preokret iako su u regularnih 40 minuta naši igrači imali šut za trijumf.

Naš tim je počeo susret u petorci: Jović, Radanov, Davidovac, Jagodić – Kuridža i Milutinov.

Prvi minut meča protekao je bez poena. Aleksa Radanov bio je prvi strelac pošto je pogodio jedno od tri slobodna bacanja. Igralo se stegnuto i uz greške na obe strane. Grčka je poentirala trojkom Panajotisa Kalaicakisa tek u četvrtom minutu prve deonice.

Potom su se obe ekipe oslobodile pritiska počevši sa efikasnijom igrom. Naš tim je uspeo da povede sa 13:6 posle serije 10:0. Nju je košem prekinuo Hacidakis. Srbija je sa +7 završila prvi period nakon koša Milutinova.

Srbija je dobro počela drugu četvrtinu i u prvim minutima održavala stečeni višak. Brzo su ga istopili, a moraitis pogađa za 21:18 u korist Orlova. Pošto je ukrao loptu, Cukas smanjuje na 21:20 a Radanov kasnije odbija taj nalet i Srbija se odlepljuje na 28:20 posle trojke Boriše Simanića.

Grčka je i tad uspela da se vrati nakon promašenih šuteva i faulova srpksih igrača. Odbijen je i taj nalet a pomenuti Simanić pogodio je novu trojku za 39:30 na poluvremenu posle asistencije Jovića. Milutinov je imao 8 poena a Radanov 7. Kod Grka, 7 koševa ima Moraitis uz 6 Rogkavopulosa.

Drugo poluvreme je trojkom otvorio Marko Jagodić – Kuridža za +12 Srbije. Odmah je na drugoj strani uzvratio Toliopulos. Naša selekcija je u prvim minutima deonice održavala dvocifreni plus. Pri kraju obe ekipe više od minut ipo nisu dale koš što je pogocima sa slobodnih bacanja prekinuo Dangubić. Grčka je serijom 5:0 u finišu trećeg perioda smanjila na 62:55.

Rogkavopulos je bio precizan sa slobodnih bacanja na početku poslednjeg perioda. Srbija je odgovorila trojkom Marka Jeremića. Greškama srpskih košarkaša, Grčka stiže do -4 i 65:61 za Srbiju u 33 minutu meča. Nakon lošeg dodavanja Jaramaza, Grci su došli na samo posed razlike. Napadačku krizu prekinuo je Dušan Risitć posle ukradene lopte Jaramaza.

Grčka je uspela da na nešto više od četiri minuta do kraja potpuno preokrene. Poene sa bacanja za 69:68 postigao je Cukas. Tada se ušlo u dramatičnu završnicu i 78:78 u poslednjih minut ipo. Srbija je uzela tajm – aut nakon što je Jaramaz blokirao Muratosa koji je potom pogrešio i sudije svirale preko pola.

Naš tim je taj napad iskoristio nakon polaganja Milutinova. U poslednjih 25 sekundi ušlo se sa 80:80 nakon koša Moraitisa. Jaramaz je promašio trojku za pobedu pa se otišlo u produžetak.

Na početku dodatnih pet minuta, Milutinov je bio polovičan sa linije za slobodna bacanja. Obe ekipe su razmenile po izgubljenu loptu u prvom minutu. Rogkavopulos pogađa trojku za 83:81. Grčka je potom uspela da Rogkavopulos je potom pogodio dve veoma bitne trojke. Srbija je u poslednjih 15 sekundi imala -1 (93:92) posle trojke Davidovca.

Ipak, Jaramazu je dosuđena nesportska lična greška što je prelomilo susret.

Najbolji u ekipi Srbije bio je Nikola Milutinov sa 24 poena i 9 skokova. Davidovac je imao 11 a Ristić 10 koševa.

Kod Grka istakao se Rogkavopulos sa 28 poena uz 23 Moraitisa.

Srbiju za tri dana očekuje poslednji kvalifikacioni meč protiv Velike Britanije u Beogradu od 20 časova. Pobeda je imperativ zbog plasmana na Mundobasket. Grčka će isti dan od 18:30 gostovati Letoniji koja je takođe obezbedila plasman na Mundobasket iz kvalifikacione grupe I.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

IGRA I NA MADRIDSKOJ ŠLJACI: Nadal objavio važne vesti pred početak turnira

Nakon turnira u Brizbejnu početkom godine, Rafael Nadal se vratio tenisu na takmičenju u Barseloni. Posle pobede nad Flaviom Kobolijem,...

POVEZANE OBJAVE