Srbija je na Svetskom prvenstvu!

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo u košarci, koje će 25. avgusta početi na Filipinima, u Japanu i Indoneziji!

To su naši košarkaši postigli pobedom u poslednjem kolu kvalifikacija nad Velikom Britanijom u hali “Aleksandar Nikolić” od 101-83 i popunila poslednje mesto na najvećoj smotri košarke!

Bratanci su otvorili utakmicu trojkom Vita, ali su naši nakon toga ubrzo poveli i nisu dozvolili više preokret, ali uz velike oscilacije u visini razlike, pa i izjednačenje u dva navrata. Prvo vođstvo imali smo posle zakucavanja Petruševa za 5-3, a do prvog dvocifrenog smo došli posle koša Jagodića Kuridže posle osam minuta igre, nakon asistencije Stefana Jovića.

Vidno je bilo koliki je značaj prisustva Jovića, posle čije povrede u Grčkoj se sve okrenulo i nismo uspeli da ranije izborimo vizu za odlazak na najveću smotru košarke.

Do isteka prvog dela igre imali smo i +11, posle trojke Ristića, ponovo nakon dodavanja Jovića. Zahvaljujući trojci Kvina Elisa Ostrvljani su ipak uspeli da na prvi mali odmor odu sa jednocifrenim minusom (28-20).

Druga četvrtina je otvorena novim poenima Ristića, ali je odgovor stigao u još jednoj trojci Elisa, koji je tako nagovestio lošiji period naših momaka. Dugo naši nisu uspevali da dođu do poena, pa su se Britanci spustili na samo 3 poena zaostatka (30-27). Post je konačno prekinuo Petrušev, ali je ubacio samo jedno slobodno bacanje.

Usledila je serija promašaja naših reprezentativaca, pa je Amin Adamu potpuno poravnao rezultat na nešto više od minut i po do kraja prvog poluvremena (39-39). Naše je tada prodrmao trojkom Stefan Jović, pa smo otišli sa +5 na poluvreme i vodili sa 46-41.

Mnogo je muka šutem našima zadavao Elis, pa je uz njegovu trojku ponovo nautralisana prednost početkom trećeg kvartala, kada su našim navijačima kroz glavu verovatno prošli svi neuspesi iz prethodnih godina.

Konsolidovali su se naši tada i vezali seriju od 13-3, uz trojku Avramovića, a potom je Petrušev realizovao i alejup posle uigrane saradnje sa klupskim saigračem pod košem Lukom Mitrovićem. Mitrović je slobodnim bacanjima ubrzo doneo i novo najveće vođstvo na utakmici (67-55), a zahvaljujući poenima Ristića, junaka iz prethodnog prozora, na kraju treće četvrtine vodili smo sa 74-60.

Nisu naši više stajali, Dobrić je pogodio dve trojke na startu poslednjeg dela i doneo +20 (82-62)! Ubrzo je publiku podigao na noge Jagodić-Kuridža trojkom preko ruke iz ugla, kada se videlo da je naša reprezentacija već jednim korakom na Svetskom prvenstvu.

Ubrzo je iskusni krilni centar pogodio i sa suprotne strane, kada je trener gostiju bio primoran da zatraži tajmaut, ali više nije bil opomoći. Svi naši košarkaši su se raspucali i lako priveli meč kraju, u kom se postavljalo jedino pitanje krajnje razlike.

Iako je potom došlo do opuštanja, i posledično tajmauta Svetislava Pešića, do kraja su naši “dotakli” i 100 poena, još jednom trojkom Dobrića.

Vidimo se na leto!

Najefikasniji u našem timu bio je Aleksa Avramović sa 20 poena, na šta je dodao i 3 asistencije i 2 skoka. Dvocifreni su bili još i Luka Mitrović sa 15, Ognjen DObrić sa 14, Marko Gudurić sa 13 i Filip Petrušev sa 12 poena.

Dušan Ristić je uz 9 poena imao i 6 skokova, dok je veliki uticaj na igru imao Stefan Jović sa 7 završnih dodavanja, uz 6 poena.

Kod Britanaca je Elis postigao 22 poena, uz 5 skokova i 2 asistencije, dok je Vitl imao 16 poena i po 4 skoka i asistencije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

MAROTA PONOVO U AKCIJI: U Inter stiže igrač Real Madrida potpuno besplatno!

Kako prenose italijanski mediji, u Inter će narednog leta doći fudbaler Real Madrida. Naime, Načo Fernandes ima ugovor sa "kraljevskim...

POVEZANE OBJAVE