HRVATI NE MOGU BEZ TENZIJA: Aco Petrović protestovao zbog izbora selektora kog je sam predložio

Košarkaškoj reprezentaciji Hrvatske nisu cvetale ruže već gotovo tri decenije, ali čini se da nikada nisu spali na niže grane, pošto umesto da se spremaju za Svetsko prvenstvo u avgustu, cilj će im u narednom periodu biti da se kroz pretkvalifikacije domognu glavnog dela kvalifikacija za prvenstvo Evrope.

Aco Petrović se posle neuspeha na Evropskom prvenstvu privremeno prihvatio užarene klupe, uz preuzetu obavezu da pronađe stalnog selektora.

Njegovi predlozi su na kraju bili trener Cibone Josip Sesar i Dario Đerđa, koji je pravio dobre rezultate sa reprezentacijom Belgije. Međutim, izglasan je Sesar, koji je zvanično predstavljen kao novi selektor. Međutim, bez prisustva Petrovića, koji ga je i predložio.

Predsednik tamošnjeg Košarkaškog saveza Nikola Rukavina istakao je kvalitete novog selektora.

Kao što znate, posle Evropskog prvenstva reprezentacija je ostala bez selektora. Došli smo do rešenja, ne treba ga mnogo predstavljati. Josip Sesar, veliki hrvatski igrač, trenutni trener Cibone i u poslednje vreme pomoćnik Aleksandru Petroviću u reprezentaciji. Nadamo se da smo dobili selektora na duže vreme, kao i što boljim rezultatima u nadolazećim akcijama, izjavio je Rukavina

Sam Josip Sesar je otkrio šta su mu planovi u narednom periodu i otkrio ko će biti deo stručnog štaba, kao i na koje igrače računa.

Sada moram obaviti razgovore sa svojim stručnim štabom, a onda i sa svim igračima. Verujem u ono što sam radio do sada i verujem u ono što sam zamislio za sledeći period. Što se štaba tiče, tu je Ivan Tomas kao pomoćni trener, uz Ivana Perinčića, i kao video koordinator Bariša Krasić. Što se igrača tiče, treba biti otvoren prema svima, svi koji imaju mogućnost i želju su dobrodošli. Nadam se da neće biti otkaza i da će reprezentacija biti dobro sastavljena. Računamo na najbolje hrvatske igrače, i NBA i one iz hrvatskih klubova. Mogu odmah reći da imam Luku Božića u planovima vrlo visoko, naglasio je Sesar, koji se osvrnuo i na ulogu Ace Petrovića, koji se na kraju usprotivio njegovoj promociji.

Sportski direktor je odradio lavovski deo posla i prihvatio se te uloge u dosta teškom trenutku. Odradio je selektorski posao u dva protekla prozora i nastavljamo u istom ritmu. Očekuje nas dugo leto, dva vrlo bitna takmičenja za nas i ja tu ne vidim problematiku, rekao je novi selektor.

Sesar je izjavljivao i kako ga je Petrović već odranije nazivao selektorom, ali iskusni stručnjak, bivši selektor Brazila na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, kaže da to nije čitava slika.

To što je Sesar rekao, to je pola istine. Činjenica je da je do kraja marta bio jedini i legitimni kandidat, ali isto tako je znao da ću krajem marta i početkom aprila obaviti razgovore s još dva kandidata. Ovde neću spominjati ime onog koji je otpao jer mu klub nije dopustio vanklupski angažman, objasnio je Petrović.

On je nedvosmisleno istakao da smata da je Đerđa bio bolji kandidat.

Razgovarao sam sa Đerđom u Briselu 3. aprila. Nakon što je pristao na naše uslove, predsednik Rukavina, sekretar Vranković i Sesar znali su da je Đerđa u igri. Sesar me nazvao i rekao da nema problema da prihvati da selektor bude neko drugi. Svi su znali da je ušao u igru i da je moj favorit, tvrdi iskusni trener.

On je potvrdio pisanje hrvatskih medija, da više ne postoji mogućnost da Đerđa dođe na ovu poziciju, pošto je razočaran razvojem situacije.

Za Đerđu je ovo bio idealan trenutak, a za Sesara bi bio sljedeći termin. S Đerđom bismo imali sve što nam treba, a to je stručnjak koji je s Belgijom prošao sve što bi ga čekalo ovde. U tom slučaju bismo dobili selektora za 16 do 20 hiljada evra godišnje, plus paušal koji ide preko Hrvatskog olimpijskog odbora. To je pokazatelj koliko je želeo taj posao, jer takvog trenera ne možeš dobiti za taj novac, smatra Petrović, koji se osvrnuo na razvoj situacije:

Nisam hteo da Sesara nekorektno izbacim iz igre, ali mislio sam da će se poštovati da je Đerđa moj kandidat. Verovao sam u transparentnost i da će poštovati moje predloge, kao i poslednjih sedam mjeseci. Da sam mislio da postoji mogućnost suprotnog scenarija, predložio bih samo Đerđu. Nakon sedam meseci i 12 hiljada kilometara bez dana odmora, smatrao sam da je vreme da uzmem dve nedelje i dobro razmislim šta dalje. Osećam se izdano, osećam se loše i zbog toga sam i uzeo godišnji odmor, ne krije Petrović.

Sesar će tako pokušati da ugasi požar i u hrvatskoj reprezentaciji, nakon što je ove sezone Cibona pružala sasvim dobre partije, s obzirom na to da je letos bila pred gašenjem, kao i da igrači retko primaju plate.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Podraščanin se oprostio Ligom šampiona, Trentino na krovu Evrope (VIDEO)

Odbojkaši Trentina postali su šampioni Evrope! Italijanski klub je u finalu u Turskoj savladao poljski Jastrežebski - 3:0 (25:18, 25:22,...

POVEZANE OBJAVE