“Orlovi” uz spektakl do Evropskog prvenstva

Do Nemačke uz skoro maksimalan učinak, Orlovi pobedom završili kvalifikacije za prvenstvo Evrope!

Rezultat u poslednjem kolu protiv Slovačke nije uticao na krajnji ishod, ali su izabranici Tonija Đerone novosadskoj publici priredili spektakl i pobedu od 11 golova razlike – 37:26 (19:13).

I sam selektor je posle utakmice istakao, koliko je bilo važno pobedom okončati ovaj kvalifikacioni ciklus.

”Za psihičku pripremu bilo je važno pobedom zavrpiti kvalifikaciju i uz dužno poštovanje protivnika pokazati ko je favorit. Posle utakmice kakvu smo odigrali u Finskoj pobediti Slovačku 11 razlike nije mala stvar i čestitao bih momcima na svemu što su večeras prikazali u ovoj sjajnoj atmosferi. Bilo je važno da ne prestanemo da trčimo, da igramo svih 60 minuta jer ako želimo da se nadmećemo sa jednom Nemačkom ili Norveškom za to moramo biti spremni.”

”Bez obzira na to što smo se već kvalifikovali mi uvek moramo da igramo na najvišem mogućem nivou. Ovo je bila priprema za sve što nas čeka u januaru i zato smo morali da damo gas i da eliminišemo oscilacije iz utakmice sa Finskom. Uvek je prelepo igrati pred svojom publikom i to me je činilo posebno motivisanim, kao i ostatak ekipe”, izjavio je Dragan Pešmalbek.

U odnosu na utakmicu protiv selekcije Finske, u prvoj postavi povređenog Miloša Orbovića zamenio je Predrag Vejin. Kukić i Đorđić počeli su u tandemu sa momkom iz Apatina, na crti je bio Pešmalbek, dok su na krilnim pozicijama bili Radivojević i Nemanja Ilić, svako na svojoj strani. Gol Srbije od prvog minuta branio je Vladimir Cupara.

Hrabri pivot već u prvom napadu izborio je sedmerac, koji je kapiten Ilić precizno izveo sa vođstvo koje je Srbija držala tokom čitave utakmice.

Golman Srbije utakmicu je otvorio odbranom sa krilne pozicije uprkos odlično odigranom višku Slovaka i najavio odlično veče.

Novom odbranom i strpljivom igrom u napadu Orlovi su naterali selektora Slovačke da već u 6. minutu zatraži prvi tajm-aut zbog ubedljivog vođstva od 5:0.

Nizali su se golovi, ali je sjajno postavljena odbrana koju je svojim intervencijama pratio Vladimir Cupara, omogućila da se na polovini prvog dela bude sa razlikom od plus devet golova.

Publika u Novom Sadu izuzetno je uživala u kontranapadima brzih krila, ali i brzom tranzicijom Dragana Pešmalbeka.

Slovaci su do kraja poluvremena najviše nevolja odbrani zadavali tako što su išli na ”uvlačenje” odbrane u golmanski prostor čime su omogućili lake golove sa sedam metara.

Kao i u utakmici sa Finskom primetna je bila razlika u odnosu na prvih i drugih petnaest minuta poluvremena, ali je Đerona pravovremeno reagovao pauzom od 60 sekundi čime je ekipu držao u fokusu.

Na poluvreme se otišlo sa prednošću od šest golova razlike – 19:13.

U drugom delu igre katalonski stručnjak napravio je promenu na desnom krilu – umesto Bogdana Radivojevića na teren je istrčao Vukašin Vorkapić, dok je na levom beku zaigrao Uroš Borzaš umesto Petra Đorđića.

Kao po običaju, Vorkapiću je bio dovoljan samo jedan napad da se upiše u strelce na ovom susretu.

Vejina u prvom, a Borzaša u drugom delu igre po potrebi je Uroš Kojadinović, debitant u nacionalnom timu Srbije.

Igru Slovačke bez golmana gotovo svaki put kažnjavali su Orlovi čime je prednost održavana tokom većeg dela igre.

Stefan Dodić dobio je priliku da zameni Lazara Kukić, dok je svaki potez, a posebno gol Uroša Bozraša propraćen ovacijama publike u Spensu koja ne zaboravlja gol u poslednjoj sekundi kojom su Orlovi savladali Norvešku.

Nije se Slovačka nijednog trenutka predavala, ali je Srbija opravdala ulogu favorita, preuzela odgovornost prema domaćoj publici i pobedom završila reprezentativnu sezonu.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

ŠLJIVIĆ PRE PUTA U IVANJICU: Cilj je jasan, on je dupla kruna

Fudbaleri Crvene zvezde su pauzu za nacionalne timove iskoristili za jedan prijateljski meč. Crveno-beli su savladali Zenit sa 1:0. Sada...

POVEZANE OBJAVE