ZVEZDA U POLUFINALU ABA LIGE: Marković presudio motivisanom Zadru!

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u polufinale plejofa regionalne ABA lige pošto su sa 2-0 u pobedama eliminisali Zadar. Nakon ubedljivog trijumfa u Beogradu, ostvarena je pobeda i u gostima sa 74-63.

Opravdao je domaćin epitet tima koji predstavlja najteže gostovanje. Nije branilac titule, uz jako loš šut iz daljine, gotovo do poslednja dva minuta uspeo da prelomi utakmicu protiv motivisanog domaćina. Ipak, nije dozvolio ni da još jednom izgubi u hali “Krešimir Ćosić”, pošto je Zadar naneo prvi poraz crveno-belima u ligaškom delu sezone.

Utakmicu je trojkom otvorio Kampaco, nakon koje je nastavljena serija poena do 7-0 na startu. Početni nalet su zaustavili najbolji igrači domaćih Božić i Ramljak, pa aktuelni šampion nije uspeo da se već u prvoj fazi odlepi na značajnu razliku.

Tokom prve četvrtine najveća dostignuta razlika bila je +9 (14-5) posle trojke Nemanje Nedovića posle nešto više od sedam minuta igre. Treću trojku u ovom delu ubacio je Ben Bentil koji je postavio rezultat 19-12 u korist svoje ekipe, sa kojim se i ušlo u drugi kvartal.

Ispostavilo se da je to i poslednja ubačena trojka tima Duška Ivanovića u prvom poluvremenu, pošto je u drugom delu potpuno stao šut iz daljine, pa od sedam pokušaja nijedan nije bio uspešan.

To je, međutim, došlo do izražaja tek u kasnijoj fazi, jer su na početku drugog perioda gosti, najviše zahvaljujući Mitroviću i Dobriću, ostvarili novu seriju od 7-0, kao i u slučaju početka utakmice, kada je Zvezda povela sa 26-12.

Nije tada delovalo da će se stanje na terenu do poluvremena potpuno izmeniti i odraziti na rezultat. Igrači srpskog tima počeli su mnogo da promašuju i da gube lopte, što je domaćin iskoristio i na nešto manje od 2 i po minuta do kraja poluvremena posle pet uzastopnih poena Dejvisa došao do potpunog preokreta, kada je poveo sa 33-30.

Do isteka prve polovine ovog duela košarkaši Zvezde su ubacili pet slobodnih bacanja i tako stekli prednost od 35-33 na poluvremenu.

Polako su gosti vraćali prednost pa su nakon isteka polovine treće četvrtine ponovo dostigli dvocifrenu razliku, kada je Marković bio polovičan sa linije slobodnih bacanja, dok je takođe preko “penala” Nedović u poslednjem minutu ovog dela povisio na 53-41.

Nije to ipak bilo još uvek dovoljno da se slomi Zadar na tradicionalno teškom gostovanju, posebno u situaciji kada branioca titule nikako nije mogao da krene šut. Sa druge strane, izabranici trenera Jusupa su bili jako motivisani, kako im poslednji meč u svojoj hali ne bi bio poraz, o čemu najbolje svedoči podatak da su za 4 minuta u poslednjoj četvrtini uhvatili neverovatnih 7 skokova u napadu!

Ipak, čim je koliko-toliko proradio šut, hrvatski tim nije uspeo da pronađe rešenje. Prvo je na šest minuta do kraja pogodio Vildoza, a potom je dve ključne ubacio iskusni Stefan Marković, koji je još jednom iskočio u prvi plan kada je bilo najpotrebnije.

Najefikasniji u Zvezdi na kraju je bio Luka Mitrović sa 13 poena, na šta je dodao i 5 skokova i 2 asistencije. Dvocifreni su bili još Fakundo Kampaco sa 12 (6 skokova, 4 asistencije) i Filip Petrušev (6 skokova) sa 11 poena.

Uzalud su dvojica najefikasnijih košarkaša bili iz domaćeg tima. Kapiten lige Luka Božić sakupio je 17 poena, 7 uhvaćenih lopti i 5 asistencija, dok je Sani Čampara imao 15 poena, 2 skoka i jedno završno dodavanje.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

POVRATAK IZ ‘MRVTIH’ Nesuđena zvezda Junajteda pred potpisom za italijanskog velikana

Engleski ofanzivac Mejson Grinvud(22) karijeru bi mogao nastaviti u redovima torinskog Juventusa. Italijanski velikan ozbiljno je zagrizao za 22-godišnjeg Grinvuda...

POVEZANE OBJAVE