EVROKUP I LIGA ŠAMPIONA SE SPAJAJU? Oglasila se i FIBA

FIBA Liga šampiona se završava u nedelju, a u borbi za trofej su i Hapoel Jerusalim ili Bon.

Dan pre poslednjih mečeva u sezoni generalni direktor takmičenja Patrik Komninos odgovarao je na pitanja novinara na tradicionalnoj konferenciji za medije.

Jedna od ideja koja se spominje je spajanje Evrokupa i Lige šampiona u jedno takmičenje. “Neću odgovarati na glasine, ali mogu da kažem da imamo otvoreni dijalog sa novim menadžmentom Evrolige. Uvek želimo da nađemo optimalno rešenje da se unapredi evropska klupska košarka. Imamo zajedničko mišljenje u tim razgovorima da postoji rupa u popularnosti evropske košarke i njene komercijalne vrednosti. To ujedinjuje naše pregovore. Sada sedimo zbog raznih tema, ne samo zbog Evrokupa ili Lige šampiona. Nadamo se da ćemo u narednom periodu moći više da vam kažemo, ne samo da odgovaramo na glasine. Sa naše strane uvideli smo da ima mnogo prostora za napredak. Moramo da ponudimo jasnoću i sigurnost svim tržištima. To je osnova za svako takmičenje kako bi raslo. Sada ima mnogo konfuzije i nesigurnosti. Na istim smo talasnim dužinama, istakao je on.

Medije je zanimalo i kako Patrik vidi evropsku košarku za dve godine.

-Nije poenta u mojoj ličnoj, već zajedničkoj viziji. Imam jasnu ideju kako bi trebalo košarkaški reljef da izgleda. Nije iznenađenje da nam je potrebna jasnija struktura takmičenja. Da informišemo navijače šta se dešava, da poštujemo piramidu sporta, da čuvamo snagu domaćih liga i da bez njih nemamo osnove košarke a to je razvoj igrača, inače ne bismo pričali o bilo kakvom rastu. Ne igra košarku samo šaka klubova, već stotine njih. Moramo da imamo jasniju sliku na šta će proizvod ličiti, rekao je Komninos i dodao:

-Potrebno je da utvrdimo broj timova i takmičenja. Sada ih je četiri i u njima igraju svi. Ne mislim da je to idealan pristup. Imamo mnogo timova iz brojnih liga kojima evropsko takmičenje nije nagrada. Imamo timove koji su bliži ispadanju iz domaćih liga nego plej-ofu. Imamo iz druge lige koji igra Evropu. To za mene nema smisla. Uvek je sve bilo vezano za uspehe u domaćim takmičenjima. Na kraju, moramo da se pobrinemo da model koji ćemo da pronađemo omogućava komercijalni rast. Ne samo da donosi nekim timovima, jer se onda stvara veći jaz. Ako je samo za njih, iako gube novac zbog ogromnih budžeta, to urušava. Moramo da privučemo nove investitore. To je jedna od naših misija. A to dolazi kada postoji nada, šansa da se osvoji nešto. Niko neće da uloži u tim ako nema priliku da osvoji titulu. Hoćemo da rastu tržišta, zajednički trud bi moralo da proizvede takve rezultate, zaključio je on.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Ataman siguran: Bolji smo od Makabija

Košarkaši Panatinaikosa savladali su Makabi u okviru drugog susreta četvrtfinalne serije. Sada slede dva okršaja u Beogradu – 30....

POVEZANE OBJAVE