Čović opširno o Zvezdinom iskoraku, A licenci Mirotiću, Saviću, Glikmanu i Kampacu

Crvena zvezda se sprema za novu sezonu i vrlo je vredna u prelaznom roku.

Očekuje se iskorak na evropskoj sceni kao i povratak u Arenu, a o svemu tome je predsednik kluba Nebpjša Čović pričao u velikom intervjuu za Eurohoops..

Na pitanje da li je istina da će se uskoro povu ći sa mesta predsednika kluba Čović je odgovorio da je to vrlo moguće.

Imao sam ozbiljnu operaciju za vreme pete utakmice finala protiv Partizana. Da sam bio tu ta peta utakmica se ne bi ni odigrala jer tamo smo videli stvari koji nemaju veze sa sportom. Sada sam zdrav i želim da Zvezda u narednoj sezoni napravi iskorak u Evroligi.

Koja je vaša vizija u narednih 10 godina je bilo naredno pitanje?

Kada sam preuzeo klub dug je bio 15,6 miliona evra, a sada je to respektabilan klub u evropskim okvirima oji je osvojio 22 trofeja u poslednjih 12 godina. Kakav je to uspeh govori da je klub od 1945. do 2011. osvojio 21 trofej. Sada želimo da idemo korak dalje, da Zvezda bude stabilan evroligaš sa A licencom.

Da li igranje u Areni je priprema za A licencu?

Da, vraćamo se tamo gde smo postavili evropski rekord sa Budiveljnikom. Mnogi imaju pogrešnu percepciju da hala pripada samo jednom klubu. Želimo da igramo u najboljoj hali koja nam je dostupna.

Upitan je povratku Miloša teodosića u Srbiju posle 15 godina.

Miloš je moje dete. On je porastao u sistemu FMP-a, kluba koji sam vodio 20 godina odakle je otišao u Atinu. Održao je obećanje da će doći koje je dao prošle godine. On je veliki igrač u svakom smislu i značiće nam mnogo.

Da li smatrate da je ovo najjači tim Zvezde ikada?

Radimo na tome da bude. Tržište je malo i imamo plan da potrošimo 12 miliona evra na plate igrača, što nije mnogo za evroligaške standarde. Igrači znaju da dolaze u klub gde su poštovani, gde će ih voditi iskusan trener kao što je Duško Ivanović, gde će imati podršku sa tribina i zato pažljivo biramo tim. Plan je da dovedemo još igrače na pozciji 2 i 4.

Upitan koji mu je omiljeni stranac kojeg je doveo?

Kada sam vodio FMP definitivno Redži Frimen, kada je u pitanju Zvezda Markus Vilijams i Stratos Perperoglu.

Zašto su otišli Kampaco i Vildoza?

Kampaco je odlučio da se vrati u Real za koji je vrlo vezan. Odluka nije donesena zbog novca nego zbog želje čitave porodice i to poštujemo. Koliko je jaku vezu sa klubom ostvario pokazuje to što je odbio vrlo bogatu ponudu našeg najvećeg rivala. Želim mu puno sreće i zdravlja u Madridu.

Što se tiče Vildoze on je imao sezonu punu uspona i padova. Ostavio je veliki trag u Crvenoj zvezdi i dobio neverovatnu ponudu iz Panatinaikosa. To je jedno od obeležja Crvene zvezde da igrači mogu da povećaju svoju vrednost na tržištu. Ne zaboravimo da su Lorenco Braun i Bili Beron krenuli upravo odavde.

Da li se osećate loše zbog odluke da se Kampacu zabrani igranje?

Da, nisu želeli da nas sasušaju,a li poštujem odluku. Bivši Izvršni direktor Maršal Glikman je imao neke lične animozitete prema nama, samo on zna zašto. Na kraju smo svi izgubili što Kampaco nije igrao – i mi kao klub i sama Evroliga.

Zbog čega je tolika tenzija i neprijateljstvo sa Partizanom?

To morate da pitate njih. Njihovi navijači su meni palili sveće red početak petog meča finala. Zoran Savić je slao dezinformaacije Evroligi kako bi nam naštetio, ili kao što se sad priča za Mirotića. Nikola je sjajn čovek, filantrop kojeg mnogo poštujemo i niko mu nije pretio. To je ludost.

Da li je moguće da vas izbace iz ABA lige?

Vrlo smo opušteni što se toga tiče jer su svi zakoni i pravila ABA lige na našoj strani. Pojavila se vest da mi hoćemo da rušimo ABA ligu, to nije istina mi hoćemo da je spasimo. Postoje 2-3 čoveka koji bi sve da vode i da prave kombinacije, rekao je predsednik Zvezde u intervjuu za Eurohoops.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Pokuševski govorio o mogućem povratku u Evropu

Dok čeka konačni debi u A reprezentaciji Srbije, Aleksej Pokuševski pauzu nakon kraja NBA sezone provodi u Grčkoj. On...

POVEZANE OBJAVE