PARTIZAN PISAO KLS-u: Tražimo odgovornost i smene

Dugo već traje “rat” između KK Partizan i KLS-a.

Poslednje dve godine “crno-beli” nisu ni igrali Superligu, a sada su pisali čelnicima takmičenja kako bi došlo do “ozdravljenja takmičenja”.

Prenosimo deo saopštenja:

Poštovani članovi UK KLS, predsedniče udruženja klubova,

Kao klub, bili smo neprijatno iznenađeni kada smo dobili dopis rukovodstva UK KLS sa priloženim nacrtima novih opštih akata KLS i predlogom da oni, takvi kakvi su, budu usvojeni.

Bili smo ubeđeni da će rukovodstvo Lige hitno zakazati sednicu skupštine članova Lige čija bi osnovna tema bio najveći skandal i afera u istoriji košarke u Srbiji, nameštanje većeg broja utakmica u Košarkaškoj ligi Srbije i istrage koju je tom prilikom pokrenula i još uvek je vodi FIBA. Najmanje što smo očekivali, kako je reč o problemima koji su i ranije bili poznati članovima UK KLS, bilo je da se o tome zatraži detaljna informacija od FIBA, da se o toj informaciji obaveste svi članovi KLS, da se preduzmu mere protiv svih prekršilaca i neizostavno postavi pitanje objektivne odgovornosti rukovodstva Lige koje je dozvolilo takvu sramotu za košarku, Srbiju i KLS. Izgleda da rukovodioci Lige veruju (možda i sa razlogom) da su nesmenjivi i da nisu krivi što godinama nisu preduzimali ništa da se spreči nešto o čemu javnost već dugo priča. Postoje indicije da će stvari u vezi sa tom aferom izgledati još mnogo gore kada (ako) FIBA bude objavila detaljan izveštaj o tome. Partizanu svakako smeta da nastupa u ligi koja ima užasnu reputaciju kao što je trenutno ima KLS i želi da se stanje iz korena promeni, što nije moguće sa istim rukovodstvom koje je do njega i dovelo. Verujemo da svi klubovi UK KLS treba da podrže napore da KLS najzad „ozdravi“.

Košarkaški klub Partizan nikada neće zastupati ideju da se stvari kao te zataškavaju (čak i u medijima), a još manje da se svi kao članovi Lige zajednički pravimo kao da problem ne postoji, iako svi odlično i dugo znamo o čemu je reč (i o čemu se dugo priča). Zalažemo da se ovo pitanje stavi na dnevni red prve naredne skupštine članova, kao i pitanje odgovornosti i smene rukovodstva KLS. Ukoliko to ne bude moguće tamo gde najpre treba da se raspravlja, u skupštini članova UK KLS, zahtevaćemo da se rasprava vodi u javnosti i pred drugim organima.

Drugo pitanje na kome takođe već dugo insistiramo i tražimo da se stavi na dnevni red, očigledno bez ikakvih rezultata, jeste organizacija takmičenja KLS koja je u suštini dovela do potpunog uništavanja KLS i ugleda KLS. U više navrata dali smo predloge kako bi po našem mišljenju trebalo organizovati Ligu kako bi bila atraktivnija za sve klubove, a naročito za gledaoce i košarkašku publiku u Srbiji. Način na koji je Liga godinama organizovana ukazuje da je reč o pukoj formalnosti za klubove ABA Lige iako je suštinski jedino takmičenje za klubove koji ne igraju ABA Ligu. Doslovno nijedna od naših sugestija nikada nije usvojena, sa raznim objašnjenjima – čini se uz različite motive onih kojih su se protivili takvim promenama. Za to vreme KLS se sve više urušavao. Kakva god da je argumentacija bilo kog od klubova da glasa „protiv“ promene sistema takmičenja teško je poverovati da postoji neki klub koji je iskreno ubeđen da je sadašnji sistem takmičenja dobar kada je reč o košarci. Da neki, koji su bar brojčano u manjini, smatraju da je to dobro za njih – u to nema naročite sumnje.

Kao protivteža užasnom kvalitetu KLS postoje stalni pokušaji da se na neki način ospori značaj regionalne ABA Lige kojoj svi klubovi iz Srbije teže (pa čak i oni koji su nominalno protiv), jer je jedini način da klubovi budu spremni za takmičenja u Evropi, i na kraju krajeva, jer je neuporedivo kvalitetnije takmičenje od KLS, za koju zbog toga ne postoji praktično nikakvo interesovanje košarkaške javnosti. Da o tome ne govorimo dodatno ono što svi znaju ali ne mogu ili neće da kažu.

Smatramo da je u najmanju ruku ono što bi i finansijski i sportski bilo dobro za Ligu, da se na jednom mestu, tokom jednog vikenda, na primer u Štark areni, odigra produženi finalni turnir (četiri ili osam ekipa) koji bi svakako privukao veliku pažnju gledalaca, motivisao klubove i mogao da predstavlja bar pokušaj da koliko-toliko vrati poverenje gledalaca u srpsku klupsku košarku i KLS. Potpuno nejasno je zašto se sistem takmičenja ne menja uprkos činjenici da je krajnje neatraktivan i loš. To se ne može izmeniti dekretom rukovodstva KLS i onih malo klubova koji ih podržavaju. Pogledajte finalne utakmice prošle sezone o kojima ne treba bilo kakav dalji komentar.

Sasvim je nejasno, barem Partizanu, kakav je interes košarke u Srbiji da se odlučujuće utakmice igraju između klubova gde jedan od rivala godinama nikada nije pobedio drugog. Utakmice u kojima se ishod unapred može pretpostaviti zaista ne donose ništa nikome, iako smo svesni da svi klubovi ne gledaju tako na stvar.

Zato je naš predlog da odmah posle dostavljanja materijala (ako KLS ne može od FIBA da dobije materijale neka ovlasti nekoga, recimo Partizan, da to zatraži) i rasprave u vezi skandala i afere sa nameštanjem utakmica KLS i nakon glasanja o poverenju rukovodstvu Lige, koje je po našem mišljenju objektivno odgovorno za sve probleme sa kojima se KLS suočava, tačka dnevnog reda bi trebalo da bude i promena sistema takmičenja za predstojeću sezonu. Mi, naravno, znamo da će se rukovodstvo Lige sa par prijateljskih klubova koji ga uvek podržavaju (bez obzira na temu) protiviti bilo kakvoj promeni i u meri u kojoj bude smatralo da treba objasniti onima kojima mogu od drugih klubova da taj predlog nije dobar, već stanje treba da ostane kakvo je danas, jer je „idealno“, uz ideju da najzad posle mnogo neuspešnih pokušaja dođe do eliminacije Partizana koji narušava idilu.

Sve to će sasvim sigurno pratiti očekivano delovanje nekih koji imaju ambicije da preuzmu upravljanje Košarkaškim savezom Srbije, sa idejom da od njega naprave efikasnu organizaciju kakva je KLS.

U više navrata smo bili svedoci neprijatnog neposrednog napada na KSS (uključujući i obraćanje na sastancima u KLS, ali i javne istupe i saopštenja za medije) u kojima rukovodstvo KLS, iako je samo rukovodstvo naše „privatne“ lige klubova, želi (i veruje da ima pravo) da se nametne kao autoritet iznad KSS i da primora KSS da postupa tačno kako rukovodstvo KLS želi. Teško da bilo kome zaista nije jasno o kakvim ambicijama i kom cilju je tu reč, iako ne sumnjamo da većina klubova o tome najradije ne želi da kaže ni jednu jedinu reč.

U svetlu svega što smo naveli, dolazimo do povoda za obraćanje svim klubovima koji su članovi UK KLS. U vreme kada je u jeku Svetsko prvenstvo u košarci članovima predsedništva KLS dostavljeni su neverovatni nacrti novih opštih akata Lige, čija je sadržina takva da se njima očigledno krše najosnovnija i nedodirljiva pravila propisana zakonima (uključujući Zakon o sportu i Zakon o udruženjima) i Ustavom Srbije.

Ukoliko bi takva opšta akta bila usvojena, a namenjena su pre svega da se rukovodstvo Lige i onih par klubova koji ga podržavaju obračuna sa „neposlušnima“ (dakle, biće da je to pre svega Partizan), takvo usvajanje opštih akata bi bila nova velika sramota KLS, za koju ne bi bili odgovorni samo oni koji su to smislili već i oni koji su ih u tome podržali. Reč je o predlozima koje smatramo potpuno neodrživim.

Ne možemo da poverujemo da bi bilo koji Klub iz UK KLS mogao svesno da glasa za takve promene, niti da zaista veruje da bi to bilo ispravno i korisno za KLS (iako za neke pojedince i klubove takve promene mogu da donesu privremenu korist, sve na štetu košarkaškog sporta u Srbiji).

Ukoliko te promene opštih akata budu usvojene, Košarkaški klub Partizan neće oklevati da se, ukazujući na konkretne odredbe tih akata, obrati svima koji bi bar teorijski mogli da imaju interesa da se takvo ponašanje spreči – i u Srbiji (kao što su Ministarstvo sporta ili KSS), i van Srbije – uključujući FIBA, Evroligu, Međunarodni sportski tribunal i ABA Ligu. Mnogo detaljnije nego u ovom dopisu ukazaćemo na negativne pojave i na one koji po našem mišljenju koji stoje iza tih pojava, uz konkretne primere i konkretne dokaze.

Kompletno saopštenje možete pročitati OVDE.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

ZAGREJANI ZA PAO: Navijači Makabija u beogradu dočekali svoje ljubimce (VIDEO)

makabi u beogradu u utorak dočekuje Panatinaikos u trećem meču 1/4 finala plej-ofa Evrolige. Posle dva duela u Atini rezultat...

POVEZANE OBJAVE