Posle osam godina ponovo na OI, kakav je bilans košarkaša od raspada SFRJ?

Košarkaška reprezentacija Srbije je ponovo na Olimpijskim igrama. Izabranici Svetislava Pešića su plasmanom u polufinale izborili vizu za Pariz 2024. godine.

Biće to prilika da se ponovo vratimo na najveću sportsku smotru posle pauze i neigranja na OI u Tokiju koje su se održale 2021. godine zbog koronavirusa.

Od raspada SFRJ pod imenom SR Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i Srbija, košarkaši su na Olimpijskim igrama bili prisutni četiri puta do sada.

Prvo učešće je bilo 1996. godine u Atlanti gde je ekipa predvođena Željkom Obradovićem osvojila srebrnu medalju pošto je poražena od “Drim tima” u finalu.

Naredne OI u Sidneju 2000. godine Jugoslavija je igrala kao Svetski šampion iz 1998. godine. Iako je na klupi bio Željko Obradović i najbolji igrači na raspolaganju, takmičenje je završeno u 1/4 finalu posle poraza od Litvanije.

Na OI u Atini 2004. ponovo je, tada Srbija i Crna Gora, došla kao šampion Sveta iz 2002. godine, ali je rezultat bio jako loš. Ekipa željka Obradovića je na kraju zauzela pretposlednje 11. mesto,

Od tada sledi pauza i propuštene su dva olimpijska turnira, do plasmana 2016. godine na OI u Riju. Ekipa Aleksaandra Saše Đorđevića je u finalu poražena od SAD-a i na kraju je uzela srebro.

Prilika je u Parizu da se ponovo vratimo na postolje.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

SUPERLIGA: Lukovići i Lutovac “potopili” Radnik, Radnički i Novi Pazar sigurni, Pančevci sve dalje od šanse za opstanak (VIDEO)

Danas su odigrane četiri utakmice plejaut faze Superlige Srbije u fudbalu. Najviše golova bilo je u duelu odigranom u...

POVEZANE OBJAVE