“Nemačka je moje remek delo”: Ovako je Pešić govorio kada je Nemce vinuo na košarkaški vrh pre tri decenije (FOTO)

Došao je i taj dan. Srbija i Nemačka će sutra od 14.40 po našem vremenu u međusobnom duelu odlučiti o novom šampionu sveta u košarci!

Zanimljivo je da je selektor bio Svetislav Pešić i kada su naši košarkaši poslednji put bili na svetskom tronu, u Indijanapolisu 2002. godine, nakon što je na dominantan način godinu dana ranije osvojeno i evropsko zlato u Istanbulu.

Međutim, to je bila druga evropska titula za popularnog Karija, jer je 1993. godine napravio istorijski uspeh, popevši se na evropski tron sa nacionanim timom Nemačke, koji nije bio među favoritima.

To je bio i početak ozbiljne košarke u ovoj zemlji, kada se sve pokrenulo. Nemačka je između ostalog, bila treća na svetu u pomenutom Indijanapolisu, na postolju uz naše košarkaše. Da sve bude zanimljivije, u nemačkoj selekciji je igrao Marko Pešić, sin našeg selektora.

Svetislav Pešić je tih godina praktčno od nule podigao tamošnju košarku, a svoj rad je nastavio i u klubovima u toj zemlji, tako da je jasno da sutrašnji duel ima i posebnu simboliku, pošto će se na neki način zatvoriti krug na ovaj način.

Povodom tadašnjeg uspeha sa Nemačkom, aktuelni selektor Srbije je tada dao intervju za specijalizovani magazin “Super koš”, koji je vodio novinar Zoran Petrović.

Euforija jeste, ali je popularnost stopostotno skočila. Medijski pritisak je ogroman, košarka je sada hit. Svuda nam je otvoren prostor. Košarka je trenutno po popularnosti odmah posle fudbala i tenisa, otkrio je tada Pešić značaj tog uspeha.

Potom je objasnio put do tadašnjeg senzacionalnog uspeha, usput priznavši da je sve bilo lakše bez reprezentacije Jugoslavije, koja je tada bila pod sankcijama.

Prvo pa poraz, to nam nije prijalo. Nama je cilj bio stići u Minhen, znao sam da je moj tim fizički super spreman, da smo uigrani, da možemo ostvariti dugi kontinuitet dobre igre. Jeste, tu su bile jake reprezentacije Rusije, Hrvatske, ali nije bilo Jugoslavije i SSSR. Uz taj splet okolnosti, uz prednost domaćeg terena, sa dobrim poznavanjem protivnika, sa najboljim igrama kada je bilo najpotrebnije, samo takav tim je mogao trijumfovati. Ta reprezentacija je i bez profesionalca Detlefa Šremfa najbolja u Evropi. To ostaje zapisano, to je i moje remek-delo, svi mi priznaju. Oni koji to neće da shvate, neka se i dalje hvataju za glavu, zar ne?, govorio je tada sadašnji srpski selektor.

Nadamo se da će i na kraju aktuelnog Munodbasketa biti zaokruženo još jedno remek-delo i da će vratiti koliko-toliko mesto košarci u Srbiji, kao što ju je tada doveo u Nemačku.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

VODIO REAL DO TRIJUMFA: Kampaco MVP drugih utakmica u PO (VIDEO)

Košarkaši Real Madrida na korak su od plasmana na završni turnir Evrolige u Berlinu. I u drugoj utakmici pred svojim...

POVEZANE OBJAVE