PEŠIĆ: Ovo je čudesan rezultat, ne verujem da će medalja popraviti stanje u srpskoj košarci

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u finalu Svetskog prvenstva od Nemačke i tako osvojila srebrnu medalju.

Svoje utiske nakon finala izneo je selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić.

Čestitam Nemačkoj na odličnoj utakmici. Zaslužili su ovu pobedu, igrali 40 minuta na visokom nivou, sa kontinuitetom, veoma fizičku košarku. Nemačka je prvenstvo završila bez poraza i treba da im čestitamo na tome, rekao je Pešić, koji je prokomentarisao igru našeg tima.

Naša situacija je drugačija. Trebalo nam je više, veća rotacija. Nismo znali da li Milutinov može da igra do poslednjeg trenutka zbog problema sa mišićem koji je zadobio protiv Kanade. Imali smo samo 48 sati da ga pripremimo što je bilo jako teško. Na početku utakmicu izgubili smo jako važnog igrača u Dobriću. Bogdanović se pre utakmice osećao loše. Toliko problema u kratkom intervalu nisam video u životu. Čestitam još jednom Nemačkoj, igrali su odličnu košarku, zaslužili su ovu medalju. Ponosan sam i na moje igrače, ko ne može da bude ponosan na ovaj tim. Imali smo otvoren šut pred kraj, nismo pogodili. Za ovakve utakmice treba da budemo u boljoj fizičkoj formi, smatra selektor Srbije.

I pored velikog uspeha, Pešić nije optimističan po pitanju budućnosti ovog sporta u Srbiji.

Govorio sam često na tu temu. Obično se kaže idi ti tamo pobedi nekoga, pa onda govori. Svoju funkciju, obavezu i posao koji to i nije, već želja da u mojim godinama vratim nešto srpskoj košarci koja me je stvorila, želeo sam da stavim u službu košarke. Ovo je čudesan rezultat, mi možda nismo ni svesni koliko je veliki rezultat, pre svega za igrače, ali i za ostale koji su učestvovali u kvalifikacijama za Mundobasket. Znate koliko je tu bilo kritika, problema, vređanja. Sve u interesu da se košarka u Srbiji popravi. Ne verujem da će ova medalja popraviti stanje u našoj košarci, rekao je selektor, pa dodao:

Voleo bih da se desi obrnuto, da ova medalja pokrene dosta problema koje srpska košarka ima. Medalja znači za ljude koji su doputovali ovde sa svih strana, osetili smo njihovu podršku, to je fantastičan osećaj, da ti vidiš takvu pomoć i podršku naroda, koji žele da ti pomognu. Ali, ljudi koji su danas zaduženi za košarku u Srbiji moraju da urade nešto, inače ćemo biti srećni ako se samo kvalifikujemo za velika takmičenja, jer medalja neće biti, smatra Pešić.

On je potom dodatno obrazložio, napravivši komparaciju sa nemačkim sistemom.

Mi nemamo ligu, ne postoji takmičenje u Srbiji. Kako mislimo da razvijamo našu košarku kad nemamo ligu. Ako kažem nešto pozitivno za Nemačku i njihovu ligu, ima odmah da me napadnu tamo neki. Nemci imaju već 20 godina jedan od najorganizovanijih sistema takmičenja. Nije čudo što su napravili sve ove rezultate, što su napravili silne igrače, kao i Španija. Ako se u najskorije nešto ne promeni, ako nešto ne pokrenemo dok se završi ciklus u Parizu, ako ne sednemo i ne vidimo kako da uredimo odnose u košarkaškoj organizaciji, klubovima i napravimo sistem takmičenja koji odgovara razvoju igrača, više nećemo osvojiti ništa, poručio je Pešić, koji je dugo radio u Nemačkoj i Španiji.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NBA LIGA: MVP kandidat Šaj briljirao, Oklahoma nadomak pobede u seriji (VIDEO)

Košarkaši Oklahome nastavili su sa odličnim partijama i u postsezoni NBA lige. Večeras su poveli sa 3:0 u prvoj rundi...

POVEZANE OBJAVE