DOMINANTNO: Nikola Grbić prvak Evrope sa Poljskom!

Odbojkaška reprezentacija Poljske novi je prvak Evrope, pošto se u finalu Evropskog prvenstva revanširala Italiji na njihovom terenu za poraz u finalu prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva usred Poljske.

U finalu je ekipa koju sa klupe predvodi legenda naše odbojke Nikola Grbić slavila sa maksimalnih 3:0 (25:20, 25:21, 25:23). Na ovaj način su Poljaci po drugi put u istoriji došli do titule prvaka Evrope, ali i razbili “prokletstvo” koje ih je pratilo poslednjih godina na ovom takmičenju, pošto nikako nisu uspevali da dođu do finala, iako su do prošle godine bili dvostruki uzastopni prvaci sveta.

U prvom setu je Poljski drim tim vodio od samog početka i lako došao do prednosti, pošto su u jednom trenutku vodili i sa 8 poena prednosti (22-14).

Drugi deo meča definitivno je prelomljen kada je stečena prednost od 20-15, posle karakterističnog lucidnog poteza Šlivke, koji je uočio prostor da skuva loptu kada niko nije očekivao, a zatim sam i završio poen na mreži.

Delovalo je da će Italijani moći da produže meč, vodili su sa 10-6 u veoma zanimljivom trećem setu, ali su Poljaci ipak uspeli da prelome meč i dođu do trofeja bez izgubljenog seta. Leon je u završnici odservirao as za prednost od 21-19, ali su Italijani uspeli da se vrate, međutim na kraju je presudna bila velika greška korektora Romanoa u kontri, kada je ostao sa jednim blokom i otpucao loptu daleko u aut.

Zanimljiva situacija viđena je u pretposlednjem poenu, prilikom prve meč lopte Poljaka. U jednom trenutku Mikeleto je useo da spase poen i da se ne upeca, kada je praktično udario u spoljni deo mreže, ali je spasao loptu. Poljaci su već počeli da slave u jednom trenutku, ali je poen završen otpucavanjem Kačmareka u aut. Ipak, u narednom poenu je Šlivka završio sav posao.

U pobedničkom sastavu su odlično bili raspoređeni poeni. Vilfredo Leon je zabeležio 13 poena, srednji bloker Norbert Huber poen manje, a korektor Lukaš Kačmarek 10.

Kod Italijana su nejefikasniji bili primači servisa. Danijele Lavija upisao je 13, a Alesandro Mikjeleto 10 poena.

Podsetimo, Poljska je u četvrtfinalu na putu do titule eliminisala i našu reprezentaciju, koja je uspela da osvoji set u tom meču i nosila se velikim delom meča ravnopravno sa novim šampionom Evrope. Prethodno su Poljaci trijumfovali i u Ligi nacija, gde su poraženi samo dva puta, između ostalih i od Srbije sa 3:0.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Obradović pred Budućnost: Evo šta je rekao trener Partizana

Košarkaši Partizana sutra na svom parketu dočekuju Budućnost u "Beogradskoj areni" u okviru prvog meča polufinala ABA lige.  Tokom...

POVEZANE OBJAVE