NE MOŽE DA IGRA NA NAJVAŽNIJEM DOGAĐAJU: Alkaraz sebi zakomplikovao situaciju propuštanjem Dejvis kupa!

Teniska reprezentacija Španije neće moći da napadne titulu u Dejvis kupu, popularnu Salataru, pred svojim navijačima u Malagi u novembru.

Razlog tome je taj što nisu uspeli da prođu grupnu fazu na turniru koji su takođe igrali na domaćem terenu, u Valensiji. Porazima od Srbije i Češke bilo je i pre poslednjeg kola jasno da ispadaju.

Domaćin je na ovom turniru nastupio u znatno oslabljenom sastavu, pošto je Karlos Alkaraz, odnedavno prvi teniser sveta, otkazao nastup za reprezentaciju nakon ispadanja u polufinalu US opena od Danila Medvedeva.

Španci bi zbog ovog poteza međutim lako mogli da ostanu bez Alkaraza i u Parizu na Olimpijskim igrama sledeće godine, gde bi mladi teniser sigurno bio veliki adut za osvajanje jedne od medalja na terenima Rolan Garosa u Bulonjskoj šumi.

Pored ranga na ATP listi, uslov za nastup na Olimpijskim igrama su i najmanje dva odigrana meča u Dejvis kupu, u okviru olimpijskog ciklusa, ali je neophodno da bar jedan bude u roku od dve godine pred najveću smotru sporta.

Pošto se Španci nisu plasirali u narednu fazu, vrlo je moguće da Alkaraz više neće imati prilike da ispuni ovaj uslov. Jedina nada je da Španci zaigraju u kvalifikacijama početkom naredne godine, ali za to su male šanse jer su i naredne godine domaćin završnog turnira, a čak i da nisu pitanje je da li bi ostali bez specijalne pozivnice.

Postoji mogućnost izuzeća od ovog pravila, ali je za to potrebno da se igrač već posebno istakao na olimpijskom turniru ili Dejvis kupu. Po ovom osnovu će sasvim sigurno u Parizu moći da zaigra Rafael Nadal, na svojim omiljenim terenima, ali za Alkaraza su šanse gotovo nikakve, iako pravilo izuzeća nije dovoljno precizno definisano. Ovaj 20-godišnjak do sada nije osvojio Dejvis kup, dok na Igrama nikada nije nastupio.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Poraz Međedovića na startu Madrida!

Srpski teniser Hamad Međedović nije uspeo da se plasira u drugo kolo turnira u Madridu. On je poražen od...

POVEZANE OBJAVE