ZVEZDA UBEDLJIVA PROTIV EFESA: Maestralno drugo poluvreme i “eksplozija” Nedovića u trećoj četvrtini!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su u Areni Anadolu Efes sa 97-83, u sklopu 11. kola Evrolige.

Ovo je bila četvrta pobeda crveno-belih ove sezone u najjačem evropskom takmičenju, uz sedam poraza, a drugo poluvreme koje su prikazali košarkaši srpskog tima je model kakav bi navijači verovatno želeli da stalno gledaju.

U prvom delu timovi su se smenjivali u blagoj prednosti. Najveća ostvarena bila je od 4 poena razlike, što je u dva navrata ostvario domaćin. Prvo u uvodnoj fazi duela, kada su dve uzastopne trojke ubacili Nedović i Jago Dos Santos za 8-4, tako samo nagovestivši šta ćemo od njih videti u daljem toku, a potom i na nešto više od minut do isteka četvrtine, kada je iz daljine bio precizan Nejpir.

U međuvremenu je došlo do preokreta kada je i turski tim imao ovoliku prednost posle koša Klajburna nakon osam minuta igre, za prednost od 18-14. Odlično je išao šut na obe strane, pa je Larkin trećom trojkom za Efes postavio 22-21 u korist Zvezde na kraju prvog kvartala.

Novi preokret usledio je s početkom druge deonice, kada je Klajburn ubacio već svoj deveti poen (23-22), ali je odgovor ekspresno imao Teodosić, koji je nastavio niz trojki svog tima. Ubrzo je usledila serija od šest poena gostujućeg tima i novi preokret, a nakon toga je vladao potpuni egal sve do završnog dela prvog poluvremena, kada je iskusni Buboa trojkom doneo osetnih +9 (49-40) za svoj tim, ali je novim uspešnim pokušajem za tri poena Teodosića postavio rezultat 49-43 u korist Efesa na polovini utakmice.

Na krilima Mitrovića, koji je bio efikasan od početka, i Jaga, koji je nastavio seriju trojki, crveno-beli su se značajno približili, a zatim je “palicu” preuzeo Nedović, koji je definitivno obeležio ovaj deo utakmice. Prvo je vezao dve uzastopne trojke, ali je bio potpuno nezaustavljiv i sticao se utisak da je mogao da poentira kako je želeo.

Preokret je doneo pogotkom uz dodatno slobodno bacanje za vođstvo od 63-61 posle nepunih pet minuta igre u drugom poluvremenu, ali se tu nije zaustavio, pa je posle treće ubačene trojke potpuno okrenuo utakmicu u korist svoje ekipe, koja je vodila sa 68-61.

Sa izlaskom iz igre eksplozivnog beka, gosti su uspeli da se vrate i smanje zaostatak na samo 72-70 pred ulazak u poslednju četvrtinu.

Usledila je međutim prava reakcija tima Janisa Sferopulosa. Nisu dozvolili da padnu, već su poslenji deo utakmice otvorili serijom od šest poena, od čega dva zakucavanja Majka Tobija. Prvi put je atraktivno prikucao loptu nakon promašaja, a potom ga je “poslužio” prelepom asistencijom Teodosić, pa je trener gostiju Čan bio prinuđen da zatraži tajmaut, posle nove najveće prednosti u korist srpskog tima na ovom duelu!

Lazarević je na manje od pet minuta do kraja utakmice ubacio trojku i uvećao najveću razliku koju je stvorila njegova ekipa (84-75), dok je na drugoj strani Bolomboj rampom zaustavio Klajburna da poentra pod košem, a u nastavku košarkaši Efesa nisu uspeli da nađu put do obruča.

Nisu košarkaši srpskog tima dozvolili da ispuste zalihu u završnici. Jago je na parketu u punom smislu odmenio Teodosića, pa je lepom asistencijom obezbedio snažno zakucavanje Bolomboju, koje je donelo i prvu dvocifrenu prednost srpskom timu večeras (88-77).

Zanimljivo da je na kraju konačan rezultat postavio Jilmaz pogotkom sa polovine terena u poslednjoj sekundi, ali nije imao razloga da se raduje zbog toga.

Bila je ovo odlična timska partija Zvezde, u kojoj se posebno istaklo nekoliko igrača. Nedović je bio najefikasniji sa 23 poena, uz 2 skoka i 3 završna dodavanja. Nije daleko bio ni Luka Mitrović, koji je prednjačio u prvom delu, a na kraju imao 19 poena, uz sjajnih 7 skokova i 3 asistencije.

Jago Dos Santos je pružio odličnu olraund partiju sa 15 poena, 5 asistencija i 4 skoka, dok je Džoel Bolomboj upisao 13 poena. Teodosić je stao na 9 poena, ali su svi bili u veoma bitnim momentima, a ponovo je oduševio atraktivnim asistencijama, kojih je večeras bilo ukupno 4.

U poraženom timu je najefikasniji bio Šejn Larkin sa 21 poenom, uz 5 asistencija, dok je Vil Klajburn sakupio 17 poena, 5 uhvaćenih lopti i 3 završna dodavanja.

Sledi još jedno duplo kolo u Evroligi, u sklopu kog će košarkaši Zvezde imati turneju po Španiji. Prvo će se sastati u Valensiji sa istoimenom ekipom 6. decembra, a potom dva dana kasnije gostovati Baskoniji.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Iz Budućnosti izneli očekivanja pred Partizan

 Drugi meč polufinalne serije ABA lige između Partizana i Budućnosti igra se 7. maja u Podgorici. Očekivanja uoči meča broj...

POVEZANE OBJAVE