Zvezda ubedljiva u Večitom derbiju, Gilespi pokazao zašto je angažovan

Košarkaši Crvene zvezde savladali su kao domaćini Partizan sa 88-72 u drugom ovosezonskom Večitom derbiju Evrolige, koji je odigran u sklopu 19. kola ovog takmičenja.

Od samog starta su crveno-beli bili daleko bolji i igra im je bila veoma tečna, uz veoma uspešan šut. Gosti su ozbiljno pripretili u poslednjoj četvrtini, kada je zaostatak sveden na jednocifren minus posle dugo vremena, ali je to bilo sve što su uspeli.

Ono što može da zabrine u taboru Zvezde i pored pobede jesu povrede Nikole Topića i Džoela Bolomboja.

Oba trenera su od početka u spoljnoj liniji započeli utakmicu sa novim pojačanjima, pa je u petorci Zvezde bio Nikola Topić, a za crno-bele je od strarta igrao Džejlen Smit.

Topić je još jednom odlično ušao u utakmicu pogodivši iz prodora uz realizovano slobodno bacanje, pošto je pritom bio i fauliran. Potom je upisao i asistenciju pre nego što ga je zamenio Jago Dos Santos nakon nešto više od pet minuta igre. Partizan je poenima Doužera i Pantera poveo sa 4-3 na početku utakmice, što se ispostavilo kao jedina prednost na utakmici tima Željka Obradovića.

Zvezda se prvi put odlepila posle dve uzastopne trojke Adama Hange za vođstvo od 14-6 nakon sedam minuta igre, a usled serije 6-0 i poena Gilespija dostignuta je i prva dvocifrena razlika na utakmici (20-9). Američki centar je do kraja ovog dela nanizao još 4 poena i imao ih već 8 na svom kontu.

Gilespi je već na poluvremenu imao, usled odlične saradnje sa plejmejkerima, dvocifren košgeterski učinak od 10 poena, uz 2 skoka i jednu asistenciju za Gedraitisa, koji je takođe bio posebno raspoložen u prvom poluvremenu, sakupivši 9 poena i 4 skoka. Da je sve funkcionisalo kako treba u crveno-beloim taboru, svedoči i broj asistencija organizatora igre, pošto je Teodosić do poluvremena sakupio 4, Jago 3, a Topić 2 završna dodavanja.

Slabo šta je košarkašima Partizana polazilo za rukom. Teodosić je drugu deonicu otvorio trojkom, ali je odgovor na drugoj strani imao Smit (27-16). Međutim, usledio je niz od 7 poena domaćih igrača za prednost od 20 poena (36-16), uz ključnu ulogu Rokasa Gedraitisa.

Crno-beli su u završnici prvog poluvremena poenima Pantera i Nanelija smanjili zaostatak na -15, ali je usledio odgovor u vidu trojki, prvo Nedovića, a zatim i Teodosića sa zvukom sirene.

Partizan je u trećem kvartalu tek neznatno umanjio zaostatak, pa je bio u manjku od 17 poena razlike (65-48) Posle slobodnih bacanja Nedovića ostvarena je nova najveća razlika od +23 na početku drugog poluvremena, a crno-beli su najviše uspeli da svedu zaostatak na -16. Ipak, u završnom delu je potencijalni nalet odbijao Gilespi, koji je bio odličan u ofanzivnom skoku. U završnici trećeg dela Frenk Kaminski je propustio priliku da poentira iz čistog zicera.

Početak poslednjeg perioda obeležila je razmena trojki, prvo Hange, a potom na suprotnom delu terena Doužera. Nastavio je potom seriju odmah i Jago, koji je blistao u ovom delu, a nedugo za njim i Nedović. Tako nije veliko dejstvo imala činjenica da su košarkaši Partizana lakše pronalazili put do protivničkog koša.

Na oko 4 i po minuta do kraja Panter je ubacio dalekometnu trojku uz faul, pa je posle ubačenoig bacanja sveo razliku na -14, ali je to bio tek početak niza. usledilo je pet vezanih poena Kaminskog, posle čije trojke je nakon dugo vremena razlika bila jednocifrena (77-68). Ipak, nalet je novom svojom trojkom odbio Gedraitis, nakon čega je usledio tajmaut trenera Obradovića, ali je bilo jasno da nema mnogo vremena za preokret.

Na kraju je Nemanja Nedović bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 16 poena, uz 3 asistencije. Gedraitits (7 skokova) i Gilespi (5 skokova) su upisali po 14, a Miloš Teodosić 13 poena, uz 7 asistencija.

U Partizanu je kapiten Kevin Panter ubacio 17 poena, a Pi Džej Doužer 12, uz 3 asistencije. Kaminski i Naneli stali su na po 11 poena.

U narednoj rundi Crvena zvezda gostuje Asvelu, a Partizan Fenerbahčeu.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Zvezda pustila u prodaju karte za TSC

Fudbaleri Crveni zvezde će u četvrtak dočekati na svom terenu TSC u derbiju 33. kola Superlige Srbije. Crveno-beli su obavestili...

POVEZANE OBJAVE