MOGU LI “VEČITI” NAPOKON DA SE SKRASE U EVROLIGI: Koji su uslovi za A licencu?

Već godinama se u srpskim košarkaškim krugovima šta treba da se desi da neki srpski tim dobije A licencu Evrolige.

Prvo je to pitanje postavljano kada je Partizan bio stalni učesnik od 2001. godine pa do 2014, a potom kada je primat preuzela Crvena zvezda. Poslednje dve sezone oba kluba su u eliti sa ambicioznim projektima i punim Arenama što je svojevrsna atrakcija celokupnog takmičenja.

Šta je to što je potrebno da bi se “Večiti” priključili eliti koju trenutno čini 13 klubova – Real Madrid, Barselona, Baskonija, Bajern Minhen, Panatinaikos, Olimpijakos, Fenerbahče, Anadolu Efes, Olimpija Milano, Žalgiris, Makabi, Asvel i CSKA, čija je licenca trenutno suspendovana, ali aktivno učestvuju u donošenju odluka u ligi pošto su jedni od vlasnika.

Uslovi za dobijanje licence su sledeći:

– Da je klub iz velikog grada, odnosno da 200 hiljada ljudi bude naseljeno na prostoru od 200 kilometara kvadratnih. To za Beograd nije problem, ali jeste npr za Monako koji je jedan od glavnih kandidata za licencu. U Kneževini trenutno živi 36 hiljada ljudi.

– Da dvorana ima više od 10 hiljada mesta. Ovo je pravilo koje je Evroliga prenebregnula u nekoliko slučajeva kada je dodeljivala licencu s obzirom da su Asvel i Bajern dobili licence sa daleko manjim dvoranama. Asvel je u međuvremenu dobio novu dvoranu (u kojoj ne može stalno da igra), dok Bajern od sledeće sezone dobija halu od 12 hiljada mesta. Takođe, Barselona igra u Blaugrani koja je daleko od ovih uslova i tek od 2025. godine je uplanu nova dvorana. Crvena zvezda i Partizan, kao što je poznato, dele beogradsku Arenu koja je trenutno apsolutni hit takmičenja i najgledaniji su timovi u ligi.

– Jedan od najzanimljivijih uslova – da grad bude lociran 4 sata letom od Frankfurta!? Razlog je što je taj nemački grad čvorište avionskog saobraćaja u Evropi. I tu imamo izuzetak, s obzirom da od Tel Aviva do Frankfurta ima nešto više od 4 sata letom.

– Da u rasponu 25 kilometara od dvorane postoje bar dva hotela sa 4 zvezdice. Još jedan uslov koji Beograd ispunjava “bez da se oznoji”.

– Jedan od ograničavajućih uslova je da ne mogu da se dodele više od dve licence za timove iz istog šampionata. Naravno, i tu je izuzetak pošto imamo tri španska tima i verovatno će Valensija u budućnosti trpeti zbog toga, kao i francuski klubovi pošto pored Asvela i Monaka, i Pariz želi isto. “Večiti” se uklapaju i u ovo pravilo, ali ostaje da se vidi kako će se tretirati u budućnosti Dubai koji želi da igra Evroligu, ali i ABA ligu.

Takođe, postoje i kriterijumi da vam licenca bude oduzeta.

– Licenca se oduzima ukoliko ekipa tri godine zaredom bude posldnja na tabeli. Tu imamo vrlo zanimljivu situaciju sa Asvelom koji je pre dve sezone delio poslednje mesto sa Žalgirisom, prošle sezone je bio poslednji, a ove trenutno deli poslednje mesto sa Albom. Još jedna dodata važnost za meč Crvene zvezde u utorak uveče.

– Da u sklopu nacionalnih liga, koje moraju da se igraju kako bi tim igrao Evroligu, tim ne završi u drugoj polovini tabele.

– Postoji mogućnost da se klubu licenca oduzme ukoliko se u međuvremenu ne ispunjava uslov sa hotelima blizu dvorane, odnosno da budu zatvoreni.

To je to što se tiče uslova, koje beogradski klubovi zasigurno ispunjavaju. Ostalo je još da se ispregovara da se to stavi i na papir.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NASTAVLJA USPEŠNU LOZU: Srpska stonoteniserka nakon senzacije na korak od Olimpijskih igara!

Srpska stonoteniserka Izabela Lupulesku nalazi se na korak od plasmana na Olimpijske igre koje će se ove godine održati...

POVEZANE OBJAVE