UEFA dala zeleno svetlo za regionalnu ligu: Zamislite utakmice sa Zvezdom, potpuno bi bila drugačija atmosfera!

Regionalna liga u fudbalu je tema koja je aktueln već skoro dve decenije, ali se činilo da je daleko od realizacije.

Uvek se nailazio na zid zbog političkih odnosa zemalja, pre svega Srbije i Hrvatske i pitanja kako bi bilo moguće organizovati utakmice klubova iz tih zemalja. Takođe, pitanje je bilo i kako bi UEFA to aminovala, s obzirom da do sada nisu organizavana regionalna prvenstva.

Poslednja ideja dolazi iz Mađarske, a pokrenuo ju je predsednik Ferencvaroša Gabor Kubatov.

– Mi smo na malom tržištu od deset miliona ljudi. Vodeće svetske ekipe imaju budžete od milijardu evra. Naš je 50 miliona i to nas ograničava. Teško nam je da dovodimo sponzore jer smo na malom tržištu, a utakmice se na televiziji gledaju samo u našoj zemlji. Svaka zemlja na Balkanu ima isti problem, Bugarska i Rumunija takođe, kao Česi i Slovaci, rekao je Kubatov i dodao:

– Treba nam veće tržište. Rešenje je da u regiji organizujemo mini turnire, a najbolje ekipe bi izborile doigravanje. Razmislite, ako bismo igrali sa Crvenom zvezdom, Dinamom, Ludogorcem, Steauom, Slovanom… To bi bile utakmice s drugačijom atmosferom.

Naveo je da ima podršku mađarskog saveza, kao i da je UEFA razmišljala na isti način.

– Takmičenje bi trajalo samo mesec dana i ne bi ugrozilo mađarsko prvenstvo. Tada bismo mogli da poboljšamo kvalitet fudbala. Bili bismo konkurentniji na tržištu, svi skauti bi dolazili ovde i gledali utakmice visokog kvaliteta. Preuzećemo inicijativu i u nadolazećim mesecima pokušati sesti s vodećim timovima iz regije kako bismo se dogovorili koliko daleko možemo da idemo s ovom idejom. UEFA je, takođe, skinula prašinu s planova starih više od deset godina, koji pokazuju da se o ovome već razmišljalo. To pokazuje i da ova liga ima pravo da postoji. Ne odnosi se to samo na našu regiju, nego i na zemlje Beneluksa, zatim Škotsku i Irsku. Postoje lige u kojima ima kvaliteta, a za njih bi bilo dobro da izađu na neko veće tržište, završio je predsednik kluba u kojem je trener Dejan Stanković.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Pol Džordž je slobodan agent, dva tima se bore za potpis

Los Anđeles Klipersi igraju vrlo zanimljivu plej-of seriju protiv Dalasa, a predvodnik ekipe iz Kalifornije je Pol Džordž. U četiri...

POVEZANE OBJAVE