Barselona prejaka za Zvezdu, Smart kasno proradio

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Barselone u Areni u utakmici 25. kola Evrolige sa 85-76, pa je na taj način prekinut trijumfalan niz, posle pobeda nad Partizanom i Valensijom.

Crveno-beli sada zauzimaju 12. mesto na tabeli sa učinkom od 10 pobeda i 15 poraza, identičnim kao i četiri tima koji se nalaze iza njih. Barsa je drugoplasirana sa 17 pobeda, iza neprikosnovenog svog najvećeg rivala Real Madrida koji ima 22 pobede i samo 3 poraza.

Barselona je vodila od samog početka i koševa Džabari Parkera i Satoranskog. Tek nakon dva minuta igre domaćin je upisao poene preko Jaga Dos Santosa. Posle nešto više od polovine prve deonice crveno-beli su prišli na samo pola koša manjka (9-8).

Međutim nikako nisu uspevali da prestignu rivala, a poenima Parkera na dva minuta do isteka prvog dela ostavrena je do tada najveća prednost od 7 poena, kada je bilo 17-10 u korist gostiju. Do kraja su međutim košarkaši Barselone ubacili tek jedno bacanje, pa je Zvezda preko Mitrovića i Nedovića, koji je pogodio trojku na 10 sekundi do isteka četvrtine, prišla na samo 18-17.

Početak drugog kvartala opet je pripao Barseloni i obeležila ga je serija od 12-2, kojom su posle trojke Brizuele ostvarili prvu dvocifrenu prednost od 30-19 već posle nešto više od dva i po minuta igre u drugom delu.

Ovaj niz prekinuo je Majk Tobi pogođenom trojkom, ali je razlika sve do kraja poluvremena mahom stagnirala na granici jednocifrene i dvocifrene, uz gotovo tri minuta bez poena u drugoj polovini perioda.

Na velikoj pauzi Katalonci su vodili sa 45-32, pošto su u završnici poluvremena trojke promašivali Nedović i Gedraitis.

Drugo poluvreme je počelo poenima Bolomboja, ali se ipak ponovo španski predstavnik bolje snašao pošto je potom Parker vezao 4 poena, a Kalinić doneo velikih +17 (51-34). Usledio je tada tajmaut Janisa Sferopulosa, nakon čega je njegov tim vezao 4 poena, ali je niz ubrzo sasekao Kalinić novim svojim poenima protiv bivšeg kluba.

Nova najveća prednost stečena je trojkom Brizuele na polovini deonice, kada je bilo 58-40, ali je Nedović imao adekvatan odgovor i uzvratio istom merom. Uspeli su da se spuste košarkaši Zvezde i na minus 10 posle niza Gedraitisa i Nedovića, ali su na kraju treće četvrtine gubili sa 64-51.

Nakon pet uzastopnih poena Jaga i njegove pogođene trojke za 70-58, trener Grimau je zatražio tajmaut na sedam minuta do kraja utakmice. Zategli su crveno-beli odbranu nakon toga, ali nisu pronalazili rešenja u napadu.

Poenima Smarta su uspeli da se posle dugo vremena spuste na jednocifreni minus na dva minuta do kraja, kada je bilo 77-68. Ubacio je ubrzo potom američki bek i trojku, ali se kasno probudio, pošto su ovo bili njegovi prvi poeni na utakmici, pa nije bilo vremena za preokret.

Ponovo je najefikasniji u redovima Zvezde bio Nemanja Nedović sa 21 poenom, uz dva skoka. Jago Dos Santos bio je sjajan sa 13 poena i 7 završnih dodavanja, dok je Džoel Bolomboj zabeležio dabl-dabl učinak od 12 poena i 10 skokova.

Kod pobednika je Dario Brizuela postigao 20 poena, uz 3 asistencije i 2 skoka, a Jan Veseli je upisao 16 poena i 8 skokova. Nikolas Laprovitola sakupio je 12 poena i po 3 skoka i asistencije, uz fantastičnu dalekometnu trojku kada se utakmica lomila.

U narednom kolu crveno-beli dočekuju Žalgiris, a Barselona berlinsku Albu.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

U BORBI ZA ABA LIGU: Vojvodina bi da nadoknadi -18, trener saopštio loše vesti pred revanš

Košarkaši Vojvodine ubedljivo su poraženi u prvom meču polufinala ABA 2 lige od Podgorice 98:80. Moraju da nadoknade veliki minus...

POVEZANE OBJAVE