Velike promene: FSS vraća grb i još nešto

Fudbalska reprezentacija Srbije će imati novi grb. Naime, to će biti dobro poznati grb sa krstom i četiri ocila – zvanično obeležje Fudbalskog saveza Srbije – krasiće nove garniture sportske opreme državnog tima.

Takođe, u istom paketu trebalo bi da bude ozvaničena i nova crveno-plavo-bela kombinacija dresova, šortseva i štucni.

Odluku o brisanju aktuelnog i vraćanju starog rešenja doneli su članovi Odbora za hitna pitanja FSS na poslednjoj sednici.

– Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit… Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola, stiglo je obrazloženje sa Terazija.

Premijerno, od septembra 2022. i meča Lige nacija sa Švedskom, Srbija je igrala u novoj garnituri, sa i danas važećim obeležjima na dresu.

– Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu), što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Zvezdan Terzić čestitao šampionima: Najbolji kad je najteže!

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu šampiona Srbije posle 8 godina pošto su u majstorici finala plej-ofa savladali Partizan...

POVEZANE OBJAVE