Predsednik Hrvatske prozvao Srbiju: Iz Saveza odgovorili otvorenim pismom!

Svetsko prvenstvo u vaterpolu u Dohi je završeno, a pobednik je reprezentacija Hrvatske. Oni su u finalu bili bolji od Italije.

Srbija je na tom takmičenju završila na šestom mestu, porazom od Grčke u bori za plasman za petu poziciju.

Rezultati te dve selekcije bili su povod i za izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

– Kako to obično bude kada Hrvatska i Srbija učestvuju u takmičenju, videli smo i na Svetskom prvenstvu u vaterpolu, Hrvatska izađe kao – prvak sveta, rekao je Milanović.

Povodom te izjave, predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić otvorenim pismom obratio predsedniku Hrvatske.

– Poštovani predsedniče Republike Hrvatske, gospodine Milanoviću,

Povod mog obraćanja je Vaša izjava u kojoj pominjete rezultate vaterpolo reprezentacija naših država. Kao što znate rezultati u bilo kojoj sferi društva se ne posmatraju trenutno već najmanje u periodu od proteklih deset godina.

Vaterpolo je u Vašoj zemlji kao i u našoj jedan od najtrofejnijih sportova pa ću Vas podsetiti na rezultate od Olimpijskih igara u Sidneju 2000. do danas, uz podatak da smo od 2006. na sportskim terenima kao samostalna država.

Kao DZ Srbija i Crna Gora osvojene su na Olimpijskim igrama po jedna srebrna i bronzana medalja. Na prvenstvima sveta po jedno zlato, srebro i bronza i na Evropskim prvenstvima dve zlatne medalje.

Od maja 2006. vaterpolosti Srbije su na Olimpijskim igrama osvojili dve zlatne i dve bronzane medalje, Hrvatska je na istom takmičenju osvojila po jedno zlato i srebro. Na Svetskim prvenstvima Srbija ima dva zlata, po jedno srebro i bronzu a Hrvatska tri zlata, jedno srebro i tri bronze. Na Evropskim prvenstvima Srbija je osvojila pet zlatnih medalja,po jednu srebrnu i bronzanu, Hrvatska po dve zlatne i srebrne medalje i jednu bronzanu.

Od srpskih klubova Bečej, Partizan i Crvena zvezda su bili pobednici Lige šampiona, u Hrvatskoj je to tri puta bio Jug.

Kao što vidite srpski vaterpolo je ostvario vrhunske rezultate, najuspešnija smo vaterpolo nacija u svetu u ovom veku, u prednosti nad Hrvatskom i ostalim zemljama. Zbog toga Vaša izjava nije primerena i siguran sam da ni jedan vaterpolo funkcioner Vaše zemlje to ne bi izjavio. Naši sportski rivali i prijatelji izuzetno poštuju naše rezultate, baš kao što i mi poštujemo njihove.

Uostalom, selektor Hrvatske Ivica Tucak je moj veliki prijatelj još iz detinjstva. Predlažem Vam da ga pitate šta misli o srpskom vaterpolu.

Verujem da sam Vam pomogao i nadam se da ćete se ubuduće, kada se poredite sa bilo kojim rezultatima Srbije bar malo raspitati, stoji u pismu Viktora Jelenića, predsednika Vaterpolo saveza Srbije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NESTVARNA SERIJA BAJERA TRAJE: Bili na rubu poraza, Andrih iščupao bod u derbiju!(VIDEO)

Fudbaleri Bajera iz Leverkuzena i dalje su na putu da završe Bundesligu bez poraza. Večeras na svom terenu odigrali 2:2...

POVEZANE OBJAVE